Nikola Matasović: Kultura kvizova je u Hrvatskoj na zavidnoj razini

Nikola Matasović: Kultura kvizova je u Hrvatskoj na zavidnoj razini

Potjera, Milijunaš, Upitnik..sve redom kvizovi koje obožavamo gledati i za koje smo sigurni da bi mi to sve znali kada bi bili na mjestu kandidata. No, kada posjetimo neku kvizašku večer, ponekad se i predomislimo. Kako se sastavljaju pitanja za kvizaške večeri, što se sve događa kada se kvizaši potpuno opuste i gdje se uopće održavaju kvizaške večeri saznali smo od jednog od organizatora Chill Out Pub Quiza, Nikole Matasovića, koji je samo za čitatelje Belog Zagreb Grada postavio i par pravih zagrebačkih kvizaških pitanja.

Možeš li nam predstaviti Chill Out Pub Quiz? Tko ga organizira? U kojem terminu i na kojoj lokaciji?

Chill Out Pub Quiz organiziramo moj dugogodišnji prijatelj i kum Vanja (Mirosavljević) i ja, Nikola Matasović. Imamo veliki support i njegove, friško vjenčane, supruge Marte.

Krenuli smo na pub kvizove, skužili smo da nam je to nešto zanimljivo i onda smo našli i lokaciju za svoj kviz. Igramo svaku nedjelju u 18:30 na Trešnjevci, Selska cesta 153.

Zasad je još lijepo vrijeme i igramo na prekrasnoj terasi u zelenilu.

Kako izgleda proces sastavljanja pitanja za kviz? Postoji li raspodjela kategorija po sastavljačima ili svi sastavljaju sve?

Pokušavamo pokriti sva područja – kako su nam rekli stariji kvizaši – pitanja ne sastavljamo zbog sebe nego zbog kvizaša koji igraju što znači da moram pokriti sva pitanja i sva područja. Najteže nam padaju pitanja iz pop-kulture, ali svi sastavljaju sve.

Kako je koncipiran Chill Out Pub Quiz?

Probali smo naći sistem koji će biti svima zanimljiv i dovoljno atraktivan da se do kraja ne zna tko je pobjednik. Igramo u 3 kruga, ali nakon prva dva kruga zbrojimo bodove i prepolovimo baš zato da se neka ekipa ne bi previše odvojila.

Što misliš o kulturi kvizova u Hrvatskoj? Kada su u Hrvatskoj počele organizacije kvizova po lokalima? Koliko je televizija utjecala na kulturu kvizova?

Kultura kvizova je u Hrvatskoj na zavidnoj razini što nije neko iznenađenje kako zbog sad već povijesnog utjecaja Kviskoteke tako i zbog činjenice da smo mi društvo koje voli provoditi vrijeme na kavama i generalno po lokalima. Ovako su ljudi spojili ugodno s korisnim. Televizija je definitivno jako pridonijela popularizaciji kvizova jer i tu imamo dosta dobru tradiciju. Kviskoteka i Brojke i slova za, usudim se reći, stariju publiku, a pa onda Upitnik, Milijunaš, Najslabija karika i, naravno, Potjera koja se i dalje, koliko se meni čini, izrazito gledana i napeta.

Možeš li nam otkriti neke anegdote s kvizaških večeri koje su ti se urezale u pamćenje?

Svašta se događa na kvizaškim večerima – od svađe unutar ekipa do prilično gorljive prepirke s kviz-majstorom jer pitanje nije dobro formulirano. Najgore je, uvijek, napisati točan odgovor pa se predomisliti i napisati nešto drugo. A mi smo o toga napravili sami sebi i izreku – dabog da ono što si prekrižio bilo točno.

Za kraj – molimo te da nam pokušaš sastaviti tri pitanja za čitatelje portala Beli Zagreb Grad, a oni će pokušati dati odgovore u komentar. 

1. Završite poznatu pjesmu Augusta Šenoe:

Povrh starog Griča brda

Kao junak lijep i mlad,

Smjele glave, čela tvrda,

Slavni stoji _________.

2. Prvi let u Hrvatskoj dogodio se prije 110 godina. 22. lipnja 1910. Dragutin Karlo Novak postao je prvi hrvatski pilot. Poletio je s vojnog vježbališta koje se nalazilo u kojem kvartu?
3. Gdje je pokopan Herman Bollé, veliki austrijski arhitekt? Gradio je i obnavljao, između ostalog, i: zgradu palače HAZU, zgradu Muzeja za umjetnost i obrt i Obrtne škole, crkvu svetog Marka, katedralu etc.

FOTO: Marta Bergovec Mirosavljević

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori