fbpx

Nikola Tesla: Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti

Nikola Tesla: Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti

Taj novi svijet mora biti svijet u kojem neće biti iskorištavanja slabih od jakih, dobrih od zlih, gdje neće biti ponižavanja siromašnih od silovitosti bogatih. Gdje će djela uma, nauke i vještine služiti zajednici za olakšanje i uljepšavanje života. A ne pojedincima za sticanje bogatstva. Taj novi svijet ne može biti svijet poniženih, pogaženih već svijet slobodnih ljudi i naroda jednakih u dostojanstvu i poštovanju čovjeka.

Nikola Tesla

Na današnji dan obilježavamo 164. obljetnicu rođenja nacionalnog velikana i genija Nikole Tesle. Sa sigurnošću možemo reći da je Tesla bio najveći izumitelj koji je zaslužan za nastanak modernog svijeta, a posebno izuma iz područja elektrotehnike.

Smiljan – Amerika

 Nikola Tesla rodio se 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu-Lika kao četvrto dijete pravoslavnog svećenika Milutina i njegove supruge Georgine (Đuke) rođene Mandić. Obitelj Tesla imala je petoro djece: Milku (udatu Glumičić), Angelinu (udatu Trbojević), Danila, Nikolu i Mariju-Maricu (udanu Kosanović).

Do svoje šeste godine Tesla je boravio u Smiljanu, gdje je završio prvi razred pučke škole, obrazovanje nastavlja u Rakovici. Početkom 1880. godine Nikola Tesla odlazi studirati u Prag, a sljedeće godine zapošljava se kod braće Puskas u Budimpešti kao crtač u Telegrafskom uredu.

Tesla je 1883. godine otišao u Strassburg gdje je uspio izgraditi svoj prvi indukcijski elektromotor napajan izmjeničnom strujom. Godine 1884. odlazi u SAD gdje se zapošljava u tvornici Edison Machine Works u New Yorku.

Nikola Tesla je umro 7. siječnja 1943. godine u hotelu New Yorker u sobi 3327. Njegova Urna se nalazi u muzeju Nikola Tesla u Beogradu. Većinu dokumenata i Teslinih osobnih stvari prenio je Teslin nećak Kosanović u muzej u Beograd.

Izumi i patenti

Nikola Tesla bio je najveći svjetski izumitelj. Imao je više od 700 izuma, od kojih su mnogi manje poznati javnosti. Tesla je zaslužan za izume iz područja elektrotehnike i drugih područja kao što su danjisko upravljanje, radar, bežični prijenos energije, superprovodljivost, detektor laži, korištenje X zraka i mnogi drugi.

Najvažniji izumi Nikole Tesle su:

  • Sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje (izmjenični višefazni motori i generatori na principu okretnoga magnetskog polja)
  • Izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije
  • Teslin oscilacijski transformator (Teslina zavojnica)
  • Rasvjeta pomoću struja visoke frekvencije
  • Sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije
  • Teleautomatika (daljinsko upravljanje brodom)
  • Teslina turbina
  • Radio 

Na službenim stranicama Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost i Memorijalnog centra Nikola Tesla Smiljan dostupan je popis i dokumenti putem kojih možete saznati nešto više o US patentima koji su prijavljeni u razdoblju 1885. – 1921., britanskim patentima koji su prijavljeni u razdoblju 1886. – 1921. i kanadskim patentima prijavljenim u razdoblju 1886. – 1910.

Tesla u Zagrebu

U Zagrebu je 7. srpnja 2006. na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice postavljen spomenik Nikole Tesle, djelo Ivana Meštrovića (spomenik je premješten iz zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković).

Spomenik Nikoli Tesli (djelo Ivana Meštrovića)
Izvor: Wikipedija

U parku tvornice Radioindustrija u Zagrebu na Bukovačkoj cesti podignuta je 1970. godine skulptura Nikole Tesle.

Tehnički muzej Nikola Tesla osnovan je 1954. godine po uzoru na suvremene tehničke muzeje u Europi. Godine 1976. otvoren je Demonstracijski kabinet Nikole Tesle u kojem se nalazi i spomenik Nikoli Tesli iz 1932. godine, rad Emila Bohutinskog.

Posjetitelji s tribina prate iznimno atraktivne pokuse o okretnom magnetskom polju, Teslinim visokofrekventnim strujama i bežičnom prijenosu elektromagnetskih titraja, brodu s daljinskim upravljanjem, modelu Tesline turbine i drugome, aktivno sudjelujući u nekima od njih. Na zidovima je prikazano djetinjstvo, školovanje, život i rad u Americi te odlikovanja i priznanja Nikole Tesle.

U odjelu je Teslin transformator E. Durelf & Lefeuen iz 1895. te replike njegovih izuma izrađene prema originalnim Teslinim nacrtima i patentnim prijavama, u većini slučajeva metodama i materijalima iz vremena u kojem je živio.

Tehnički muzej Nikola Tesla
Izvor: Wikimedia Commons

Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan

Grad Gospić vođen željom da očuva lik i djelo Nikole Tesle povodom 150 godina rođenja Nikole Tesle 10. srpnja u Smiljanu je svečano otvorio Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan 2006. godine.

Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan sastoji se od povijesnih i novo sagrađenih objekata. Povijesni objekti su: Rodna kuća Nikole Tesle, crkva apostola Svetog Petra i Pavla, gospodarski objekt (štala), kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija. Unutar Multimedijalnog centra nalazi se konferencijska dvorana predviđena za održavanje sastanaka, kongresa i radionica. U dvorani se prikazuje dokumantarac o Teslinom životu svaki put nakon demonstracije u ispitnoj stanici.

Memorijalni centar “Nikola Tesla” Smiljan
Izvor: Memorijalni centar “Nikola Tesla” Smiljan

Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost

Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost osnovana je s ciljem razvitka i unapređenja inovativnosti i kreativnosti te promicanja inovatorske djelatnosti.

Primarna zadaća ove Udruge je promicanje lika i djela Nikole Tesle kroz uvođenje zanimljivih i manje poznatih, ali važnih podataka u školske udžbenike i knjige te povezivanje institucija i uglednih pojedinaca koji prate Teslino stvaralaštvo. Cilj je informirati i educirati, ne samo članove Udruge, već i širu javnost o Teslinim djelima i idejama i tako ih poticati na vlastite ideje i izume.

Udruga kontinuirano radi na projektima koji, ne samo što promiču ime Nikole Tesle, već promiču inovativnost i kreativnost u znanosti i obrazovanju.

Izvori:

Magdalena Kuleš

Magdalena Kuleš

Završila sam diplomski studij informacijskih znanosti, smjer arhivistika i informatologija. Zaljubljenica sam u francuski jezik i kulturu, vintage i putovanja. U slobodno vrijeme bavim se pjevanjem, čitam knjige, posjećujem kino i kazalište.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *