Noć knjige u Znanju: Domaće blogerice i urednice Znanja preporučuju štivo, a Robert Bryndza odgovara na pitanja obožavatelja

Noć knjige u Znanju: Domaće blogerice i urednice Znanja preporučuju štivo, a Robert Bryndza odgovara na pitanja obožavatelja

Danas se obilježava deseta jubilarna Noći knjige, manifestacija koja za cilj ima promovirati kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega i poticanja razgovora o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Na društvenim mrežama Znanja pronađite književne preporuke domaćih blogerica kao i urednica nakladničke kuće Znanje. Znanje je pripremilo i zanimljiv video-prilog s Robertom Bryndzom, proslavljenim autorom krimića čiji je prvijenac Ne baš tajni e-mailovi Coco Pinchard objavljen prošli mjesec, a koji je odgovarao na probrana pitanja hrvatskih obožavatelja. O ovom naslovu, urednica Danijela Rumbak kazala je kako se radi o urnebesno duhovitom i zabavnom romanu o ženi koja svojim prijateljima šalje e-mailove u kojima bilježi i komentira svakodnevne smiješne i neobične događaje u svom životu.

Valja istaknuti kako u sklopu ovogodišnje Noći knjige započinje i prodajna akcija Knjiga svima i svuda koja će trajati od 23.-30. travnja i kojom se promovira dostupnost knjige svima i svuda po sajamskim cijenama. U knjižarama i na webshopu znanje.hr bit će osigurani popusti do 70% na gotovo sve naslove naklade Znanje i Vorto Palabra, kao i na brojne naslove preko četrdeset drugih hrvatskih nakladnika.

U nastavku donosimo koje su naslove neke od najpopularnijih domaćih blogerica izdvojile kao njima omiljene u proteklih godinu dana.

Početak iz snova, Jennifer Probst

Ovo je senzualna, britka i vrlo romantična priča koja preispituje mnoge granice. Uz ljubavnu vezu na kušnji, povlači se i pitanje roditeljske ljubavi i brige povezane s karijerama i razuzdanim tinejdžerima. Mračne prošlosti koje prate glavne likove emocionalna su putovanja koja će nam izmamiti suze na oči dok čitamo koliko su boli potiskivali u sebi. Sve to stvara jednu jako poučnu priču koja se prvenstveno bavi odabirima. Biramo između ljubavi i karijere, između svađa i mirenja, biramo između dobra i zla, a onda biramo i otići ili ostati.

Sandra Avar, autorica bloga Čarobni svijet knjiga

Sjena i kost, Leigh Bardugo

Sjena i kost uvod je u Grishaverse svijet i prvi nastavak istoimenog serijala. Dinamika kojom nas autorica uvlači u svijet griša navest će vas da se zaljubite u serijal zbog čega ne smijete propustiti ovaj roman kao ni njegovu ekranizaciju na Netflixu.

Andrea Cvjetković, autorica bloga Sovin kutak

Vanessa, moja crna, Kate Elizabeth Russell

Vanessa moja crna nije najugodnija knjiga za čitanje, ali je definitivno najpotrebnija jer nažalost ima aktualnu temu. Jako me potresla i na trenutke sam ju, koliko god se ona čita brzo kao triler, ostavljala sa strane ne bih li probavila neke scene. Autorica je u knjigu uložila mnogo vremena i mnogo truda, ali krajnji rezultat je zapanjujuće dobra knjiga.

Renata Grčić, autorica bloga Čitateljica

Ime vjetra, Patrick Rothfuss

U moru knjiga koje sam duboko zavoljela (i pročitala nekoliko puta!) samo je jedna u kojoj me glavni lik (i ne samo on) baš toliko živcirao. A opet, srčano sam se prepustila svijetu koji je autor Patrick Rothfuss osmislio i prenio na papir. Teško je i zamisliti bogatiju atmosferu koja obiluje tolikim detaljima koji su me oduševili i u potpunosti navukli na ove knjige. “Ime vjetra”, kao prvi u nizu, tek je predokus čarolije, i toplo bih vam ga preporučila makar već predugo čekamo na treći i posljednji dio u serijalu. Tko zna, možda čitajući ovu knjigu pritisnemo autora da ga konačno završi!

Ana Jembrek, autorica bloga Knjige su moj svijet

Trinaest razloga, Jay Asher

Želim istaknuti koliko se važnih poruka iz ove knjige može izvući te koliko je važno da ju pročitaju i mladi i odrasli, odnosno roditelji. Mladi će se u njoj brzo pronaći i lako poistovjetiti s likovima, dok će se odrasli kroz ovu knjigu podsjetiti kako je to biti tinejdžer i s kakvim problemima se današnji mladi ljudi susreću. Želim potaknuti ljude da više pričaju o ovim osjetljivim, a opet izuzetno važnim temama.

Dajana Jurakić Milovac, autorica bloga Knjigograd

Moj dobri grof, Kate Bateman

Uzbudljiva, interesantna i zabavna knjiga koja je mene osvojila od prve stranice. Ovo je topla ljubavna priča koja se čita u dahu, a zanimljivi likovi koji su se predivno uklopili u cijelu priču, uz glavne junake čine je očaravajućom. Ne ispušta se lako iz ruku.

Sandra Knežević, autorica bloga Knjiga i ja

Melodije srca, Emma Cooper

Melodije srca knjiga je koja me oduševila, dugo nisam pročitala roman koji me toliko  i nasmijao, ali i rasplakao. Autorica je uzela upravo element glazbe i stvorila lijepu i emotivnu priču. Već nakon prvih nekoliko stranica znala sam da će Melodije srca biti jedna divna knjiga.

Dijana Kovačević, autorica bloga Books and Sweets

Čuvarice tajni, Lara Prescott

Ono najbolje kod knjige Čuvarice tajni upravo je to što imamo stvarne događaje i likove prikazane na romansirani način uklopljene u roman o piscu i važnom književnom djelu (doktor Živago). Priču nam pričaju „snažni“ ženski likovi – Puškinova ljubavnica, zamamne špijunke – girl power!

Morana Mazor, autorica bloga Knjige, knjige, knjigice

Bila jednom jedna rijeka, Diane Setterfield

Bila jednom jedna rijeka roman je koji me zaintrigirao od samog početka. Stil Diane Setterfield je bogat, raskošan i pitak te nas istog trena uvlaci u atmosferu Engleske 19.stoljeca. Zorno nam prikazuje sraz između visokog i niskog staleža Engleske, opisuje dobre ljude koji bi uvijek pomogli svojem bližnjem, ali i one koji ne prezaju pred ničime kako bi dobili ono sto su si zacrtali. Roman za svaku preporuku.

Tamara Štiglić Vodopić, autorica bloga Čitam, gledam, slušam

Na prvi pogled, K.J. Velvet

Zavodljiv ljubavni roman koji opasno koketira s čulima čitatelja, Na prvi pogled je, na prvi pogled, još jedna vruća romansa u nizu. Ono što izdvaja ovaj roman jest nepretenciozna lakoća kojom je prigrlio sve klišeje žanra, hrabro ih (pre)naglasio i uspio ostati svjež, zabavan i razigran.

Nataša Pejić, urednica Znanja

Cjelokupnu ponudu naslova Znanja možete pronaći na znanje.hr, a sve narudžbe iznad 150 kn ostvaruju besplatnu dostavu.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori