Bogat program povodom Noći muzeja sprema se i u Hrvatskom školskom muzeju

Bogat program povodom Noći muzeja sprema se i u Hrvatskom školskom muzeju

Hrvatski školski muzej sudjeluje u Noći muzeja 2022. u ONLINE programu pod nazivom  „Školski muzej između stvarnog i digitalnog  X, Y, Z“

U Noći muzeja, u petak 28. siječnja od 18 sati, posjetitelji će na našim mrežnim stranicama www.hsmuzej.hr  po prvi puta moći vidjeti, između ostaloga, Virtualni katalog Zbirke igračaka muzeja kao i virtualnu izložbu „Biseri Školskog – 120 godina Hrvatskoga školskog muzeja“.

X IGRAČKE!

LUTKE iz Zbirke igračka Hrvatskog školskog muzeja – VIRTUALNI KATALOG ZBIRKE IGRAČAKA

Zbirka igračaka Hrvatskog školskog muzeja dobila je svoju digitalnu verziju – Virtualni katalog Zbirke igračaka u kojem će biti predstavljeni svi predmeti koji se čuvaju u Zbirci. Zbirka čuva preko 700 predmeta / igračaka i igara, a ekskluzivno prvi put u Noći muzeja predstavljamo vam lutke koje su najbrojniji dio ove zbirke. Moći ćete vidjeti gumene, plastične, krpene, suvenirske, porculanske, Barbie i sve druge prekrasne lutke od početka 20. stoljeća do danas.

Ovo je odlična prilika da se odlučite donirati svoje lutke, ali i sve drage igračke iz djetinjstva Školskom muzeju kako bi one trajno bile sačuvane i predstavljene generacijama koje dolaze (pišite na: snekic@hsmuzej.hr)

I ove godine u Noći muzeja pridružuje nam se Osnovna škola Ivana Gundulića iz Zagreba. Učenici i roditelji škole stvorili su virtualni MUZEJ IGRAČAKA OŠ IVANA GUNDULIĆA  kojeg možete vidjeti u Noći muzeja!

Y BISERI ŠKOLSKOG MUZEJA!

„Biseri Školskog – 120 godina Hrvatskoga školskog muzeja“ – ONLINE samo u NOĆI MUZEJA!

Izložba „Biseri Školskog muzeja“ predstavlja mali izbor iz bogatoga fundusa našeg muzeja koji je trenutno, na žalost zatvoren za javnost. Fundus Školskog muzeja obuhvaća oko 90 000 jedinica građe raspoređenih u 12 muzejskih zbirki iz kojih na izložbi možete vidjeti po 12 predmeta koje čuvamo već 12 desetljeća. Premda nije bilo lako iz bogatih zbirki izdvojiti važne predmete ipak se nadamo da smo uspjeli dati uvid u vrijedan fundus muzeja, onoga čime se jedini školski muzej u Hrvatskoj bavi i što čuva. Neki predmeti su bili dio stalnog postava muzeja, neki su bili prikazani kroz naše studijske izložbe, dok su neki prvi put prikazani javnosti.

U suradnji s Muzejom grada Zagreba izložbu možete vidjeti i nakon Noć muzeja do 13. veljače u njihovim prostorima.

Z RADIONICE ŠKOLSKOG!

Online radionica Krasopis – lijepo pismo – radionica predstavlja ulogu i značenje krasopisa kao nastavnog predmeta i školskog pisma u povijesti hrvatskog školstva te prezentira građu iz zbirki Hrvatskog školskog muzeja. Ove godine u NOĆI MUZEJA savladaj vještinu LIJEPOG PISANJA.

Online radionica Labirint – radionica iznenađenja! Igrati se vole svi, i mali i veliki. Labirint nije teško napraviti, a zabaviti se može cijela obitelj i prijatelji.

Pokretne izložbe  „Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj: 1849. – 2009.“ i „Školski dokumenti – Arhivske zbirke Hrvatskoga školskog muzej“možete vidjetiu Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.

Hrvatski školski muzej zatvoren je za posjetitelje zbog posljedica potresā u 2020. godini te, na žalost, skoro dvije godine nije u mogućnosti družiti se s posjetiteljima u svojoj zgradi Hrvatskog učiteljskog doma na Trgu Republike Hrvatske 4 u Zagrebu. Zahvaljujući suradnji s drugim muzejima i kulturnim ustanovama, online i posebnim projektima muzej nastavlja svoj rad i komunikaciju s posjetiteljima.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori