Nova, četvrta po redu slikovnica Davida Litchfielda na hrvatskom

Nova, četvrta po redu slikovnica Davida Litchfielda na hrvatskom

Svjetlo na Pamučnoj stijeni naziv je novo prevedene slikovnice poznatog britanskog ilustratora i autora Davida Litchfielda, a koja je objavljena u izdanju Mozaik knjige.

David je rano počeo crtati stvarajući stripove za svojeg starijeg brata, i sestru. Bilo je to vrijeme, kako sam navodi, prije dominacije kompjuterskih igara u kojem se zabavljao crtajući na praznom papiru, a kojeg je uvijek imao pri ruci jer ga je majka donosila kući s posla.

Kako je nastala prva priča?

Uz novo objavljenu slikovnicu Svjetlo na Pamučnoj stijeni, u nas su do sada objavljene tri Lithfieldove slikovnice: Medo i klavir, Pas i violina, i Djedov tajni div. Ovaj britanski autor radi ilustracije i za druge autore, a kada piše za sebe u svojim pričama često sjedinjuje svoje dvije ljubavi, jednu prema glazbi i drugu prema prirodi. Slikovnica Medo i klavir, njegova je prva samostalna knjiga koja je ujedno osvojila nagradu za najbolju britansku slikovnicu 2016. godine.

Ilustracija iz slikovnice Medo i klavir (Izvor: David Litchfield Illustration Facebook)

Zanimljiva je njegova priča o nastanku slikovnice. Prema njoj prvo je nastao crtež prestrašenog medvjeda za klavirom nakon kojega je autor želio otkriti priču ‘koja se iza takve skice krije’. Priča je to o prestrašenom medo koji nakon što otkrije klavir kreće u avanturu života. Zapravo nije čudno što je medo prestrašen jer ga očekuje puno nepoznanica u svijetu koji se otvara pred njim. Tako se u liku medvjeda mogu prepoznati djeca, a i mi veliki, jer smo svi u određenim trenucima u strahu od onoga što je pred nama. Medo intenzivno živi svoju koncertnu karijeru, no nešto ga cijelo vrijeme tišti, i na kraju shvaća da mu nedostaje dom te se vraća kući, svojoj šumi kao mirnom i sigurnom utočištu od svijeta.

David Litchfield (Izvor: Barners Children’s Literature Festival Facebook)

Povratak dječjim danima

Ovaj britanski ilustrator kaže da se u svom radu nastoji vratiti iskonu, odnosno onom načinu crtanja kojim je stvarao kada je bio dijete jer se umorio od pokušaja da nađe svoj stil ili da što je još gore pokušava ilustrirati poput nekog drugog, a što se prema njegovom iskustvu pokazalo sasvim kontraproduktivnim. U svom ilustriranju koristi tradicionalne tehnike koje onda skenira i kombinira u photoshopu.

Naslovnica u originalu Svjetlo na Pamučnoj stijeni (Izvor: David Litchfield Illustration Facebook)

Priča o djevojčici koja želi živjeti među zvijezdama

Nova priča je u duhu njegovih prethodnih priča dirljiva i topla, a govori o djevojčici koja silno želi živjeti među zvijezdama. Jednog dana ona se sprijatelji s vanzemaljcem koji naravno mora otići, a ona nakon toga neprestano čeka njegova povratak, pa čak i onda kada izađe iz dječje dobi. U kasnijoj odrasloj dobi Heather odnosno Helena, u hrvatskom prijevodu, dobiva novu priliku, samo je pitanje hoće li je iskoristiti ili ne. U duhu svih Lintchfieldovih priča i ova je dirljiva, poučna i nadasve empatična. Svi imamo svoje snove, a pred nama je knjižuljak koji nudi zvjezdanu šetnju kroz prostor i vrijeme, u kojoj stvari neće možda ispasti kako želimo ili čemu se nadamo, ali će pokazati koliko su ljubav, obitelj i prijateljstvo sjajna stvar.

Ilustracija s izložbe (Izvor: Discover Children’s Story Centre Facebook)
  • Literatura:
  • Nova slikovnica Davida Litchfielda na hrvatskom, Culturnet.hr.,
  • Edspire Reads: Lights On Cotton Rock by David Litchfield, 2020.,
  • Jasimn Thankachen, Interview with David Litchfield, Popup Storywalk, 2019.,
  • Sihui Zhu, An Interview with David Litchfield, The Children’s Writer Guild, 2018.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori