fbpx

Nova kazališna sezona pod sloganom ‘Kazalište kojem vjerujem – HNK u Zagrebu’

Nova kazališna sezona pod sloganom ‘Kazalište kojem vjerujem – HNK u Zagrebu’

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prošlu je sezonu završilo sa sjajnim rezultatima bez obzira na katastrofu koja nas je snašla. Tim je riječima intendantica Dubravka Vrgoč započela konferenciju za medije održanu u petak 4. rujna na kojoj je predstavila repertoar i planove za novu sezonu 2020./2021. 

Uspjeli smo zatvoriti sezonu, u lockdownu prikazati online predstave koje je gledalo pola milijuna ljudi, uspjeli smo pjevati vani po kvartovima u sklopu projekta HNK u vašem kvartu, uspjeli smo pozvati građane u naš kvart i organizirati Ljetne večeri ispred kazališta, uspjeli smo imati dramsku pretpremijeru u lipnju Murakamijeva Kafke na žalu, uspjeli smo gostovati na Dubrovačkim ljetnim igrama i Hvarskom ljetu. Nadamo se da ćemo sve to i još više uspjeti i u novoj sezoni, rekla je Dubravka Vrgoč, te zaključila kako je predstojeća  sezona  iznimno izazovna jer krenuli smo normalno, a to znači da smo odredili program i  repertoar, da smo odredili da ćemo izvoditi predstave u kazališnoj zgradi poštujući sve epidemiološke mjere i da ćemo gostovati svugdje gdje smo pozvani te nastojati održati repertoar koji smo si zadali. Ipak, sve što ćemo morati mijenjati, mijenjat ćemo usput.

Repertoarni dramski program HNK otvara 14. rujna predstavom Ljudi od voska Mate Matišića, a prema riječima ravnatelja Drame Ivice Buljana to je amblematska predstava suvremenog kazališta koja objedinjuje sve naše težnje: suvremeni tekst, angažiran, s velikim glumačkim ansamblom, u suvremenoj i briljantnoj režiji Janusza Kice. Prva premijera nove sezone bit će 18. rujna, predstava Kafka na žalu temeljena na djelu Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana, čija je pretpremijera bila u lipnju.

Slijedi premijera drame Genijalna prijateljica u režiji Paola Magellija, koja je rezultat, kako je naglasio  Buljan, više od godine i pol pregovaranja oko autorskih prava. Nakon National Theatrea u Londonu to će biti druga izvedba Genijalne prijateljice u svijetu uopće.

Autorica, slavna talijanska spisateljica Elena Ferrante, objedinjuje ono što mi u Drami pokušavamo već godinama: spojiti dvije možda nespojive stvari – elitizam umjetničkih praksi s jedne strane i, s druge, široku popularnu platformu. Taj naš ponekad ples nad provalijom nadam se da će biti okrunjen spektakularnim naslovom i režijom.

Ivica Buljan

Najavljena je i premijera Revizora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, klasičan tekst koji već dugo nije bio na repertoaru HNK u  Zagrebu, a režirat će ga poznati ruski redatelj Sergej Potapov. U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst, najbolji od 166 pristiglih na Natječaj za otkup suvremenoga dramskog teksta što ga je bio raspisao zagrebački HNK. Izvest će ga glumački ansambl HNK u Zagrebu kao i autorski projekt dramatičara  i redatelja Ivora Martinića Jackpot.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina kazao je kako baletni ansambl u novu sezonu ulazi spreman i pun entuzijazma unatoč svim okolnostima, koje su za baletne umjetnike posebno izazovne. U studenome nas očekuje premijera baleta Ponos i predrasude prema romanu Jane Austen u adaptaciji, koreografiji i režiji Lea Mujića. Reprizno će već u listopadu biti izvedena Smrt u Veneciji, a repertoar se nastavlja izvedbama baleta Orašar, Opasne veze, Labuđe jezero i Gospoda Glembajevi. Kraj sezone obilježit će u svibnju premijera baleta Giselle Adolpha Adama u klasičnoj integralnoj verziji istaknutog koreografa Josea Carlosa Martineza.

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli naglasio je kako operne izvedbe u novim okolnostima najviše podliježu prilagodbama, budući da je nužno osigurati pridržavanje epidemioloških mjera za brojne izvođače – soliste, zbor i orkestar.

Sezonu smo isplanirali kao da je sve normalno i čini mi se da je to ispravan pristup. Uvijek smatram da je čaša polupuna, a ne poluprazna. Nalazimo se u teškom trenutku, to svi znamo. Ali također je ovo i divan izazov za sve nas. Glazbom se može puno toga napraviti.

Marcello Mottadelli

Prva operna izvedba nove sezone, Seviljski brijač Gioachina Rossinija, na  programu je već 15. rujna, a prva premijera planirana je za 23. listopada, obnovljena Bizetova opera Carmen. Operni repertoar donosi i dvije premijere koje su se trebale održati prošle sezone – Smrt u Veneciji Ive van Hovea i Fantasio Jacquesa Offenbacha. Nadalje, nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim biennalom u Zagrebu, bit će izveden i Posljednji intermezzo Berislava Šipuša koji će i ravnati orkestrom.

Intendantica Vrgoč je najavila i održavanje Festivala svjetskoga kazališta, ali uz mogućnost pomicanja datuma ovisno o epidemiološkim okolnostima.

Tijekom rujna HNK u Zagrebu građanima poklanja Ljetne večeri, privlačan program što se priređuje ispred kazališta. U petak i subotu, 11. i 12. rujna u 19 sati, na tratini pokraj kazališne zgrade, svi zainteresirani mogu pogledati program Balet u predvečerje, sastavljen od ulomaka iz aktualnih baletnih predstava. U utorak, 15. rujna u 19 sati na rasporedu je dramski program Svjetlo u rujnu. Ljetne večeri završit će koncertom Europski jazz šlageri Mate Matišića u četvrtak, 17. rujna u 19 sati.

Foto: Mara Bratoš

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *