Novo iz Rockmarka: Knjiga ‘Prijatelji’ čita se s jednakom lakoćom kao što se serija gleda

Novo iz Rockmarka: Knjiga ‘Prijatelji’ čita se s jednakom lakoćom kao što se serija gleda

Serija Prijatelji obilježila je brojne živote od devedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Serija se u originalu prikazivala od 1994. do 2004. godine, ali je svoju popularnost zadržala i nakon prvotnog emitiranja što je potvrdilo istraživanje gledanosti tijekom nedavnog vala pandemije koronavirusa kada je proglašena najgledanijom serijom u SAD-u.

Ono nešto

Serija se u Hrvatskoj počela emitirati 1996. u vrijeme kada je u nas tek završio Domovinski rat što je vjerujem utjecalo barem na početnu recepciju serije na ovim prostorima. Iako sam je voljela gledati nikada nisam bila njezin ludi obožavatelj, niti sam odgledala sve epizode tog dugog serijala, no zapazila sam poput mnogih Monicin stan. Meni je ‘zapela za oko’ kuhinja pa sam samoj sebi obećala da ću jednog dana imati baš takvu. Od tada je prošlo dosta vremena i, pretpostavljate, još je uvijek nemam, ali od obećanja nisam odustala jer kuhinja ima ono nešto što ne možete naći u katalogu, kao i u ostalom serija. Vjerujem da sve koji su pogledali barem dio serijala zanima kakva je atmosfera bila na setu i nakon što bi se kamere ugasile i kada bi primjerice Rachel prestajala biti Rachel i postajala Jennifer ili bilo tko drugi od preostalih glavnih likova.

The #FRIENDS25 fan experience is rolling into Las Vegas on October 19! See your 3D selfie in Monica and Rachel’s…

Objavljuje FRIENDS (TV Show)Četvrtak, 17. listopada 2019.
Video isječak na kojem se nazire atmosfera u Monicinom stanu.

Zašto je serija doživjela toliku popularnosti?

Autorica studije o fenomenu serijala Prijatelji je Kelsey Miller, spisateljica koja je karijeru započela u filmskoj produkciji, a nakon nje je radila u u multinacionalnoj digitalnoj tvrtci Refinery29 koja je svojem poslovanju usmjerena prema mladim ženama. Upravo se Kelsey ovdje probila kao pisac te je osmislila popularni antidijetni programa koji se bazira na prihvaćanju sebe i svojih okvira bez neprestanog stresiranja stvarima poput onog što drugi žele da budem i onoga što ja želim biti. Miller se do sada okušala u brojnim temama osobito onim iz područja popularne kulture. Ona je ujedno autorica memoara nazvanih Velika djevojka (Big Girl iz 2016.), zasnovanih na njezinom iskustvu života velike djevojke u zemlji koja insistira na znatno skromnijim dimenzijama, barem u pojedinim dijelovima tjelesnih proporcija. Njezini članci objavljuju se u prestižnim časopisima poput Glamour, Vulture, Women’s Health i drugim.

Kelsey Miller (Izvor: Kelsey Miller Facebook)

Miller je u svojoj novijoj studiji o fenomenu serije Prijatelji najvećim dijelom željela odgovoriti na pitanje zašto je serije uspjela i doživjela toliku popularnost, kao i zašto ta popularnost još uvijek traje.

Veliki odmak od stvarnosti i u ‘američkom snu’

Kelsey Miller je svojevremeno izjavila da je imala dosta materijala o snimanju serijala Prijatelji, kao i onome što se događalo oko njih, a što ju je potaknulo na pisanje studije o svemu tome. Naime, u razgovorima sa svojim prijateljima, poznanicima i kolegama s posla primijetila je da su svi voljeli gledati ovu seriju te da su je doživljavali kao sebi blisku i zabavnu. Autorica naglašava da je serija i u ‘američkom snu’ imala velik odmak od stvarnosti jer kako bi inače, navodi sama autorica, Monica kao kuharica bivala doma svaku večer ili kako bi Phoebe završila sa društvenog ruba u tako ‘stajliš društvu’.

Bavljenje tranzicijskim životnim periodom

Kroz analize stavova raznih ljudi, kako kritičara tako i obožavatelja, autorica je došla do zaključka da je jedan od razloga goleme popularnosti serije, i to što je bila svojom tematikom privlačna mladim ljudi jer se bavila tranzicijskim periodom kada mladi napuste jednu obitelj, a još uvijek ne stvore drugu, te onda u tom kratkom, ali intenzivnom periodu prijatelji su obitelj. Upravo mogućnost poistovjećivanja sa ovim likovima i njihovim životima dovela je do iznimne popularnosti serijala. Autorica je utvrdila da je serija ujedno bila psihološki privlačna i nešto starijim generacijama koje je vraćala u prošlost i oživjela period života u kojem su živjeli prije zasnivanja svojih obitelji. Takva širok krug publike doprinijeo je dobroj recepciji serije. Autorica je svoju tvrdnju o popularnosti serije potkrijepila radovima povjesničara Williama Straussa i Neila Howe-a koji su ustanovili da generacija X, odnosno da pojednostavim ona koji pripadaju likovi iz serije Prijatelji, sklapa brakove sve kasnije, a zbog čega se sve više i duže oslanja na svoje prijatelje.

Omiljena šestorka (Izvor: Friends Facebook)

Miller je ovdje samo površno iznijela njihovu teorija jer su oni u osnovi smiono ustvrdili da su generacijske skupine snažnije od drugih skupina poput ekonomskih, spolnih, religijskih i sličnih zbog čega su spomenuti tvorci generacijske teorije našli i na meti kritika.

Život serviran s previše kofeina

U analizi uspješnosti serije Miller je krenula od gledateljske ‘pozadine’ odnosno od redateljskog tandema Marte Kauffman i Davida Crane-a dajući dosta detaljan prikaz njihova profesionalnog razvoja. Upravo je spomenuti dvojac pokazao da neka serija može biti istovremeno ‘posebna, pametna, ali i unovčiva’. Autorica je ovdje analizirala i kontekst vremena u kojem je nastala serija, a u kojem je bilo moderno snimati serije u atmosferi dnevne sobe i u kojoj su nastale popularne serije poput Roseanne, Puna kuća, Princ iz Bel-Aira i niz drugih uspješnica. I Prijatelji su iskoristili donekle sličan obrazac snimanja s tim da je dnevnu sobu ovdje zamijenila dobrim dijelom atmosfera kafića iako je serija snimana i u ‘stanovima glavnih likova’ ponajviše u Monicinom stanu, ali i stanu u kojem su živjeli Chandler i Joey.

U Central Perku (Izvor: Friends Facebook)

Kroz cijelu knjigu autorica otkriva niz nepoznatih ili manje poznatih podataka o seriji. Tako saznajemo da se trebala zvati Insomnia cafe sugerirajući način života serviran s previše kofeina. Osim što je Miller ovdje analizirala uzroke popularnosti serije ona je percipirala i dosege njezina djelovanja, koja je u SAD-u, dovela do porasta u potrošnji kave, ali i intenzivnijeg boravka u kafićima negoli što je to bio slučaj prije snimanja serije. Serijal je nametnuo i nove ideale ljepote i stila, tako je lansirao popularnu frizuru tzv. Rachelicu dok je Monica utjecala na kreiranje opuštenog modnog stila. Serija je u osnovi izvršila snažan utjecaj na popularnu kulturu.

Rachelica (Izvor: Friends Facebook)

Od Davida preko Matthewa do Lise

Nakon analize, uvjetno rečeno, logistike autorica je prešla na raščlanjivanje glavnih likova pri čemu je svakog od članova ekipe zasebno predstavila kroz kratki opis obiteljske situacije i životnog puta do snimanja serije, a sve kroz prizmu analize pojedinačne osobnosti i njezinog odnosa s karakternim osobinama lika kojega ta osoba glumi. Priče počinju s glumcem koji glumi Rossa Gellera, a kojemu je uloga u seriji ponuđena bez probe i za kojega je, tvrdi Kelsey Miller, uloga i napisana. Ovdje saznajemo da je David Schwimmer iz odvjetničke obitelji te da je nakon što se iz New Yorka preselio u Los Angeles pohađao srednju školu na Beverly Hillsu. Iz redateljske pozicije on je imao ‘divnu ranjivost jednog lupeža’ koja je prenesena na Rossov lik i obilato korištena tijekom cijele serije.

Njegov kolega Matthew Perry nije bio u privilegiranoj poziciji glede biranja uloga, kao i uostalom i preostali glumci iz serije. Njegova majka je bila novinarka i glasnogovornica bivšeg kanadskog premijera Pierrea Trudeau, i uz taj milje u kojem se kretao mladi Perry autorica veže jednu anegdotu koja odlično oslikava smisao za humor ovog glumca.

U tim kratkim diskursima saznajemo da je Matthew otac ‘slavni Old Space frajer’ koji je htio to ili ne dao svom sinu, a onda i liku Chandlera Binga simpatičnu dozu nesigurnosti koju je ovaj vječito maskirao satirom.

U svojim je intervjuima Miller izjavila da joj je Phoebe Buffay, najdraži lik zbog svoje kompleksnosti i veće povezanosti sa stvarnim svijetom. Upravo je, čini se, Lisa Kudrow najrazličitija od lika kojega glumi. Lisa je iz znanstvenog miljea, a u neki čudni putove odveli su je u filmske vode. U seriji je glumila više likova poput Ursule, i u tim dupliciranjima pomagala joj je, što je manje poznato, i starija sestra.

Od Courteney preko Matta do Jennifer 

Courteney Cox je na početku serije bila najprepoznatljivije lice među svojim kolegama. Njoj je spot s Bruce Springsteenom otvorio vrata u svijet filmske i reklamne industrije. Poput većine ona je sa serijom našla svoju poveznicu, kao topli majčinski lik koji voli okupljati ljude oko sebe. Iako je ona trebala biti Rachel odmah se vidjela u ulozi Monice. 

Na margini među ovom ekipom je bio Matt LeBlanc koji je došao iz talijansko-američkog mjestašca u Massachussettsu u New York kako bi zaradio nešto sa strane kao model, pa je tako još 1991. glumio momka Kelly Bundy, Vinnieja Verduccija. Na probu za serijal Prijatelji je došao nakon mamurluka i nekako uspio te dobio ulogu Joeya Tribbiania.

Miller poglavlje završava sa likom Rachel Green odnosno Jennifer Aniston koja potječe iz glumačke obitelji, a koja je u djetinjstvu pohađala prestižnu waldorfsku školu, u kojoj se nije puno gledala televizija, da bi se upravo ona kasnije odlučila za eksponiranu karijeru, od koje su je, čini se, roditelji htjeli udaljiti. U seriju glumi lik koji u početku živi od konobarenja dok traži svoj put prema modnoj industriji, kojega i uspješno pronalazi. 

Likovi i njihove priče

U knjizi Miller razmatra i živote likova koje glume glavni glumci i uspoređuje ih prema njihovom razvoju i promjenjivosti u serijalu. Naime, svaki od predstavljenih likova ima svoju priču koja se razvija kroz sve sezone serije. Ross je nespretni paleontolog čiji je život nešto kompleksniji od ostalih zbog činjenice da je rano ušao u brak te ga zatičemo u trenutku mučnog razvoda od svoje prve ljubavi Carol, koja je trudna, i istovremeno osviještena spoznajom da voli žene. Phoebe glumi čudakinju maserku i glazbenicu, Monica je glavna kuharica u jednom restoranu u New Yorku, i glumi brižnu kariku koja sve likove drži na okupu. Chandler je, također, nesiguran lik koji radi u najvećem dijelu serijala u odjelu za statistiku jedne multinacionalne kompanije i vječito je nezadovoljan poslom u kojem paradoksalno stalno napreduje. Joey je pak glumac koji je stalno u potrazi za novim glumačkim angažmanima, i kojeg silno privlače žene.

Socially distanced flirting is IN!

Objavljuje FRIENDS (TV Show) u Ponedjeljak, 3. kolovoza 2020.
Odličan primjer Joeyeve osobnosti

U seriji se s obzirom na dugo trajanje neminovno mijenjaju svi likovi, no čini se da Joeyev lik, prema mišljenju autorice studije, doživio najveću transformaciju jer je unatoč svojem dominantno osvajačkom stavu prema ženama postao pravi prijatelj sa čak tri žene.

Gostovanja slavnih

U knjizi je analizirana uspješnost pojedinih sezona serijala pa je tako autorica napravila podjelu u kojoj je prve tri sezone proglasila uvertirom u seriju da bi nakon toga uslijedilo ono što je autorica nazvala ‘pravim prijateljima’ koji su vrhunac doživjeli u periodu od pete do sedme sezone nakon čega je serijal počeo lagano ići prema svom završetku. U tom pregledu sezona kao i njihovih ciljeva autorica je ukazala da su gostovanja slavnih (Julia Roberts, Chris Isaak i brojni drugi ) doprinijela popularnosti serije, no da se nitko nije bavio nelogičnostima povezanim s pojedinim slavnim gostima u seriji. Kao primjer Miller navodi onaj u kojem Monica završi na hitnoj gdje ju dočekuju ni manje ni više negoli George Clooney i Noah Whyle iz Hitne službe, glumci koji su u tom trenutku glumili u spomenutoj popularnoj seriji, a čija se radnja pak događala u drugom gradu (Chicago).

Međutim, nitko se nije obazirao na tu potpunu nelogičnost i publika je takav angažman poznatih glumaca prihvatila ‘objeručke‘.

Oprah poklonica serijala

Ono što je seriju razlikovalo od drugih je činjenica da su glavni likovi ostvarili povezanost i izvan kamera te su tu bliskost prenijeli i na snimanja. Tako su primjerice snimljene epizode znali gledati zajedno u opuštenoj atmosferi ‘Monicine’ dnevne sobe. Njihovoj popularnosti doprinijela je i sama Oprah Winfrey kod koje su gostovali kada su i službeno postali najgledanija američka serija. Iako je Oprah zamijetila neprirodnu bjelinu ove serije ona je sama bila njezinim poklonikom.

Gostovanje kod Oprah 1995. (Izvor: YouTube)

Uloga serije nakon 11. rujna 2001.

Serija Prijatelji je još uvijek aktualna te su njezine reprize na programima u SAD-u i drugdje. U pokušaju da odgovori na pitanje zašto je serija potrajala tako dugo Miller u obzir uzima i 11. rujan, a koji je prema njezinom mišljenju produljio trajanje serije u zalazu. U danim nakon rušenja tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku serija je ‘od omiljene dosegla status utješne’, što joj je dalo novi zamah. Prijatelji su nakon toga bez burnih pregovora koji su obilježili sezone prije toga dobili milijunske ugovore po epizodi, za koje su se ranije pokušavali izboriti na način koji autorica uspoređuje sa malim ujedinjenim sindikatom, kako su uostalom nastupali u svim pitanjima vezanim uz serijal. 

Miller analizira koje je promijene serija doživjela nakon terorističkog napada poput izbacivanja ranije snimljenih scena koje su se bavile osjetljivim pitanjima terorizma. Tvorci serije su se suočili i sa pitanjem kako se ponašati u idućim epizodama. Dok su neke serije poput Zapadnog krila odlučile posvetiti pojedine epizode terorizmu i tekućim događanjima, redatelji su donijeli sasvim drugačiju odluku koja je, zadržavanjem vedrine uz vizualne podsjetnike na ono što se dogodilo, ne samo zadržala već i povećala svoju popularnost.

Izbačene scene nakon 11. rujna (Izvor: YouTube)

Raznolike i neujednačene karijere poslije ‘Prijatelja’

Kao što je na početku autorica dala uvid u načine na koji u pojedini likovi došli do serije Prijatelji tako je na kraju dala u kratkim crtama prikaz njihovih karijera nakon završetka desetljeće dugog serijala. Svi su oni imali nakon toga raznolike i neujednačene karijere, no nitko se nije uspio do kraja otresti svog statusa iz serijala, što, kako je zaključila autorica, i nije najlošija stvar koja im se mogla dogoditi.

O kraju snimanja (Izvor: YouTube)

Hrvatsko izdanje

Knjiga je temeljita studija fenomena serijala Prijatelji, a popraćena je brojnim bilješkama. Knjigu je u Hrvatskoj objavila izdavačka kuća Rockmark kojoj se zahvaljujem na ustupljenom primjerku zanimljive knjige koja se sa lakoćom čita, kao što se uostalom serija Prijatelji isto tako gleda.

Nadajmo se da će ova odlična i zabavna studija o prijateljima kao pripadnicima generacije X doživjeti svoja reizdanja jer svojom kvalitetom i zanimljivom tematikom zaslužuje pozornost čitatelja. 

Izvor:

  • Kelsey Miller, Prijatelji – Ona o seriji Friends, Rockmark, 2020.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori