Novi naslovi u izdanju Vuković&Runjić – ‘Ja sam živ a vi ste mrtvi’ i ‘Piranesi’

Novi naslovi u izdanju Vuković&Runjić – ‘Ja sam živ a vi ste mrtvi’ i ‘Piranesi’

Novi naslovi stigli su u knjižaru Vuković&Runjić!

Emmanuel Carrere – Ja sam živ, a vi ste mrtvi

Jedan od najsmionijih istraživača ljudske psihologije 20. stoljeća, prema riječima New York Timesa, Philip K. Dick iz generacije u generaciju kao da samo dobiva na aktualnosti i stječe nove poklonike.

Carrère Dicka prati od traumatskoga gubitka sestre blizanke 1929. do samotnjačke smrti 1982. i živo dočarava duh toga nemirnog promatrača američke poratne nela­ gode, koji je standardnu građu znanstvene fantastike – paralelne svemire, zamršene vremenske petlje, masovnu obmanu i paranoju – pretočio u niz klasičnih djela o tjeskobi novodobnog čovjeka.

Ovdje ćete naći svaki zavijutak Dickova uma, svaki mahniti umišljaj, svaki skok kroza zrcalo. Učinak je moćan.

James Parker, Boston Globe

Susanna Clarke – Piranesi

Piranesi živi u Kući. Možda je tu oduvijek. Iz dana u dan u bilježnicama ispisuje evidenciju čudesnih stvari koje Kuća nudi: labirinta nebrojenih dvorana, tisuća kipova, plime koja huči stubištima, oblaka koji lagano promiču gornjim dvoranama. Utorkom i petkom, Piranesi se sastaje s prijateljem Drugim. Ostalih dana prinosi darove hrane i lopoča Mrtvima. Ali uglavnom je sam. A onda se počnu pojavljivati poruke, koje netko kredom ispisuje po popločanom podu. U Kući se pojavila nova osoba. Ali tko je i što želi? Je li to prijatelj ili netko tko će, kako tvrdi Drugi, donijeti tek uništenje i ludilo?

Treba pronaći izgubljene tekstove, razotkriti tajne. Svijet za koji je Piranesi mislio da ga tako dobro poznaje postaje čudan i opasan. Ljepota Kuće je nemjerljiva, njena je Milost beskrajna.

Kakav samo svijet dočarava Susanna Clarke, kako metronomski precizno otkriva njegove tajne, kakav protagonist bez straha i mane, kakvi moralno sumnjivi sporedni likovi, ljepota, napetost i suzdržanost, kakav savršen završetak! Piranesi je briljantna slagalica, golemo prostranstvo u malome.

David Mitchell

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori