Novi naslovi u izdanju Vuković&Runjić: ‘Ubojstvo komendatora’ i ‘Surova vremena’

Novi naslovi u izdanju Vuković&Runjić: ‘Ubojstvo komendatora’ i ‘Surova vremena’

Nakladnička kuća Vuković&Runjić objavila je dva nova romana, Ubojstvo komendatora i Surova vremena.

Mario Vargas Llosa, Surova vremena

Gvatemala, 1954. godine. Uz potporu CIA-e kao produžene ruke SAD-a, Carlos Castillo Armas ruši vladu Jacoba Árbenza. Njegov državni udar počiva na laži koja će se pokazati ključnom za budućnost Latinske Amerike: vlada predsjednika Eisenhowera optužila je Árbenza za poticanje širenja sovjetskoga komunizma na američki kontinent. Surova vremena govore o međunarodnim urotama i sukobljenim interesima u doba hladnog rata, a njihovi su odjeci prisutni i dandanas. U priči koja zahvaća nekoliko zemalja, progonitelji postaju žrtve spletke kojoj su sami kumovali.

Ovaj uzbudljivi roman, povezan s hvaljenim Jarčevim slavljem, isprepliće zbilju i dvije fikcije: fikciju pripovjedača koji nesputano oživljava likove i situacije te priču koju je isprela šačica moćnika manipulirajući poviješću cijeloga kontinenta u nastojanju da zagospodari njegovom ekonomijom i politikom.

Korupcija vlasti, globalna vizija, intenzivna seksualnost, pripovjedni kontrapunkti – svega ima u ‘Surovim vremenima’. Velikog obnovitelja realističnog romana čitamo s istim oduševljenjem s kojim drugi uživaju u ekscesima mašte magičnog realizma.

J. A. Masoliver Rodenas, ‘La Vanguardia’ 

Haruki Murakami, Ubojstvo komendatora

Epsko remek-djelo velikoga japanskog prozaika, autora Kafke na žalu i Norveške šume.

Svjetski poznati japanski pisac, Haruki Murakami, na pragu sedamdesetog ljeta u svom novom romanu, ‘Killing Commendatore’, skladanom u dva dijela – “Emerging Ideas” i “Moving Metaphor” – opisuje poteškoće muškarca suočenog sa ženinim iznenadnim zahtjevom za razvodom braka. Pikantni detalji života supružnika nisu se svidjeli sudu u Hong Kongu, koji je zabranio izlaganje romana na tamošnjem sajmu knjiga i odredio dobnu granicu za njegovo čitanje (18).

O romanu (kratak sadržaj):

Središnja tema romana su, međutim, umjetnost i stvaranje. Glavni lik je slikar koji, nakon zahtjeva za razvod, boravi u kući poznatog umjetnika i na tavanu otkriva tajanstveno platno čiji naziv nosi i ovaj roman. Slika prikazuje fragment iz Mozartove opere ‘Don Giovanni’, u kojem Don Giovanni ubija oca Donne Anne (commandatorea), prizor vješto transponiran u sedmostoljetni Japan i naslikan u tradicionalnom stilu.

Murakamijev britanski izdavač, Harvill Secker knjigu opisuje kao “epsko remek-djelo o ljubavi i samoći, o ratu i umjetnosti, upečatljivi hommage Fitzgeraldovom ‘Velikom Gatsbyju’ i božanstveni plod imaginacije jednog od naših najvećih pisaca”. U Japanu je knjiga već dosegnula status kultnog romana!

Iz kritika

Raskošna oda ljubavi i samoći, ratu i umjetnosti, počast Velikom Gatsbyju, Ubojstvo komendatora briljantan je plod mašte jednog od najvećih pisaca današnjice.

Ova filigranska knjiga velike širine… bavi se mnogim poznatim Murakamijevim temama: zagonetkom romantične ljubavi, bremenom povijesti, transcendencijom umjetnosti, traganjem za stvarima koje su nam nadohvat, a vječno nam izmiču. — New York Times

Čarobno… Murakami genijalno pregiba banalno i nadnaravno i otkriva čaroliju koja se gnijezdi u svagdašnjim sitnicama… Njegova je proza topla, razgovorna i samozatajno prošarana dubokim mislima. Sjajno je društvo, a to je najdragocjenija odlika koju kod pisca tražimo. Imamo povjerenja u nj, znamo da će nas zabavno zavesti na krivi put i na kraju vratiti kući. — Guardian

Nijedan drugi pisac ne zna u tako čarobnim nijansama pomiješati elemente prisno poznatoga, fantastike i ezoterije… Kao što premošćuje zapreku između elitne umjetnosti i masovne zabave, dokida i granicu između Istoka i Zapada. — Financial Times

Tradicija i individualni talent u savršenoj ravnoteži. — The Spectator

Povratak velemajstora. — Esquire

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori