Novi naslovi u nakladi Mala Zvona

Novi naslovi u nakladi Mala Zvona

Naklada Mala zvona objavila je dvije nove knjige u svojim bibliotekama U prvom licu i Ilustrirana fantastična knjižnica. Zvučni svijet donosi priču o umjetničkoj suradnji skladatelja C. Debussyja i pjesnika V. Segalena ispripovijedanu kroz pisma i zapise dvojice autora dok Opsjene i sablasti objedinjuju sedam priča R. Kiplinga indijske tematike, prvi put u hrvatskom prijevodu.

Opsjene i sablasti

U zbirci Opsjene i sablasti sakupljeno je sedam kratkih priča književnog klasika i nobelovca Rudyarda Kiplinga. Autora Knjige o džungli mnogi pamte upravo po tom romanu za djecu, no njegov je opus puno širi i bogatiji. U redcima ove knjige čitatelji se mogu upoznati s Kiplingovim interesom za nadnaravno i onostrano. Motivi o kojima piše su razni, ponekad su to duhovi, Odaslanja ili Zvijeri, a ponekad samo opsjene majstorskih prevaranata, no kulisa ostaje ista: Indijski potkontinent.

U ovim fantastičnim pričama Kipling nas vodi u devetnaestostoljetnu Britansku Indiju u kojoj se isprepliću zapadnjački i indijski svijet, tehnologija i tradicija, birokracija i praznovjerje, pitomo i divlje… Tekst je popraćen izvrsnim ilustracijama Mateja Stića koji je vještim uprizorenjem nekih od najsnažnijih Kiplingovih impresija pridonio općoj atmosferi nelagode i jeze ove zbirke. Preveo Leo Beslać. Uredio Marko Radeljić.

Zvučni svijet

U knjizi Zvučni svijet objedinjen je niz raznorodnih tekstova nastalih u interakciji skladatelja Claudea Debussyja i pjesnika Victora Segalena, u doba kad su – između 1906. i 1918. radili na zajedničkoj, nikad realiziranoj operi. O toj izvanrednoj umjetničkoj suradnji svjedoče pisma obojice autora, bilješke koje je Victor Segalen vodio o njihovim razgovorima, Segalenova pripovijetka U zvučnom svijetu koja je bila poticaj Debussyju da kao temu buduće zajedničke opere predloži mit o Orfeju, te naposljetku dramski Segalenov tekst Orfej-Kralj u kojemu pažljivi čitatelj može pronaći odjeke razgovora sa skladateljem i specifičnu glazbenost koja je nastala u dodiru dvaju lirskih svjetova, poetskog i muzičkog.

Zaseban i na drugačiji način zanimljiv dio knjige čine Segalenova pisma koja je pisao Debussyju za vrijeme svojeg višegodišnjeg boravka u Kini, koja donose tematsko proširenje, ali i uvid u prijateljsku povezanost dvojice autora. Tekstovi su popraćeni predgovorom i bilješkama prevoditeljice i urednice Sanje Lovrenčić, dok je kineski dio sadržaja bilješkama popratila sinologinja i akademska slikarica Iva Valentić. Njezine ilustracije i karte Kine na kojima su obilježeni prostori Segalenovih lutanja donose dodatnu, i sadržajnu i vizualnu vrijednost ovoj knjizi. Tekstovi su izabrani iz francuskog izdanja Segalen et Debussy (Editions du Rocher, Monaco, 1961.).

FOTO: Pixabay
 

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori