Novi roman za mlade Snježane Babić Višnjić iznikao je iz stvarnih situacija koje je ona virtuozno stavila na papir

Novi roman za mlade Snježane Babić Višnjić iznikao je iz stvarnih situacija koje je ona virtuozno stavila na papir

U petak, 27. svibnja, u 19:30 u knjižnici Bogdana Ogrizovića promoviran je roman za mlade ”NO NAME/Klinci s Ranžirnog” autorice Snježane Babić Višnjić u izdanju naklade Semafora. Urednica Naklade Semafora Silvija Šesto, ujedno i moderatorica promocije, istaknula je važnost i iznimnost romana koji se predstavlja.

Naime, u jeku žive produkcije slikovnica i inih knjiga za djecu, roman ”No Name” jedna je od rijetkih koji se obraća tinejdžerskoj populaciji, onima koji najmanje čitaju i onima koji su pod najvećim pritiscima.

Autorica, nagrađivana spisateljica mnogih romana za djecu i mlade, te dramatičarka, istaknula je kako je roman iznikao iz života, iz stvarnih situacija, a ona ga je samo zapisala. Naime, ”No name”, ili kraće NN, naziv je glazbenog benda mladih nadarenih srednjoškolaca, polaznika podjednako imaginarne koliko i stvarne umjetničke srednje škole.

Dan u kojem ih upoznajemo, Kris, Miha i Jakov pripremaju se za svoju prvu svirku uživo u jednom manjem zagrebačkom klubu, uz potporu frendica i pratećih vokala Rebeke, Mije i Nine. Napetosti zbog treme i želje za uspjehom prelamaju se s njihovim svakodnevnim borbama s vlastitim demonima anksioznosti, pomanjkanja samopouzdanja, nesigurnosti, ali i bulimije i ovisnosti, što doživljava vrhunac u neočekivano posjećenom nastupu , ali i prijateljičinoj smrti čiju nadnaravnu prisutnost svi osjete intenzivnije nego za njezina života koji je provela u sjeni svih njih…  

Priča je to, istaknula je Babić Višnjić,  posvećena svim onim mladima koje su u najranijoj dobi nepravedno etiketirali kao ”lijene, neaktivne, problematične” pa odrastaju na marginama, u sjenama, ne prepoznajući se u onome što se i kako se o mladima govori u medijima, kako ih se opisuje, kako oni samo sebe opisuju.

Odabrane dijelove romana nadahnuto je interpretirala dramska umjetnica Svetlana Patafta, a gitarist Filip Gal izveo je nekoliko glazbenih brojeva.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori