Novi singl i spot ‘Nebesko platno’ Crvene jabuke posvećeni Davoru Papiću

Novi singl i spot ‘Nebesko platno’ Crvene jabuke posvećeni Davoru Papiću

Crvena jabuka predstavila je spot za pjesmu Nebesko platno s aktualnog albuma Tvrđava posvećenu kultnom sarajevskom grafičkom dizajneru Davoru Papiću, koji je stradao u prometnoj nesreći u Nizozemskoj 2017. godine. Davor je, između ostaloga, bio autor većine omota ploča grupe Crvena jabuka, a nakon njegove smrti „Jabuka“ je odlučila da svi njihovi omoti budu u crnoj ili bijeloj boji s ispisanim nazivom, bez bilo kakvog drugog pratećeg sadržaja.

Spot sniman na lokacijama za koje je Davor bio sentimentalno vezan

Spot za pjesmu Nebesko platno, za koji je i ovoga puta bila zadužena ekipa Invenio filmsa predvođena Daliborom Mrdićemsniman je u Sarajevu na lokacijama za koje je Davor bio sentimentalno vezan: od Skerlićeve (danas Ulica Josipa Vancaša), preko Druge gimnazije, Cafea „S.O.S“, do Akademije likovnih umjetnosti. 

Davorov lik tumači mladi glumac Veljko Đoković, a pored njega spot su upotpunili i akademski slikar Adin Hebibglazbenici Laris Pašalić i Rafael Andabakautori pjesme Mirko Šenkovski Geronimo i Dragana Kajtazović Šenkovski te mlade glumice Isidora Davidović i Tijana PelemišSpot donosi jednu drugačiju dimenziju priče s umjetničkim otklonom i akcentom na grafički dizajn, što je bila primarna umjetnost kojom se bavio Davor Papić.

Počast odana i Mirzi Delibašiću, Kemalu Montenu i Davorinu Popoviću

Ovom videopričom Crvena jabuka odala je počast ne samo Davoru, nego i drugim sarajevskim legendama poput Mirze Delibašića, Kemala Montena te Davorina Popovića.

Kad smo snimali spot za pjesmu Za jedan zagrljaj s prošlog albuma sjeli smo da malo odmorimo. Prišao nam je mladić i pitao Žeru prepoznaje li ga. Bio je to sin pokojnog Davora Papića. U srdačnom, ali i sjetnom razgovoru zamolio nas je da napravimo pjesmu o njegovom ocu. Moram priznati da to nije bio nimalo lak zadatak, ali poručio sam mu da ću dati sve od sebe. Dani su prolazili, a ja sam onako iz prikrajka i u podsvijesti imao taj susret i obećanje. 

Jednog dana sam samo krenuo i završio sve za sat vremena. Odmah sam demo poslao Žeri i onako prazan, kakav sam obično kad izbacim neku emociju iz sebe, ostao zavaljen u stolici još neko vrijeme gledajući u prazno. Prije nego što sam ustao, bacim oko na internet i naletim na vijest da je upravo na taj dan rođen Davor. Bio je 20. svibnja 2020. godine. Zaledio sam se. Znakovi u oblacima koje sam upravo spomenuo u pjesmi stigli su do mene. Taj dan sam definitivno shvatio da ništa nije slučajno i zato sam za ovu pjesmu posebno vezan.

Mirko Šenkovski Geronimo, autor teksta i glazbe za pjesmu Nebesko platno.

FOTO: Croatia Records PROMO

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori