fbpx

Novo izdanje Školske knjige: ‘Misli o odgoju i dobroti – Odgojni smjerokazi’

Novo izdanje Školske knjige: ‘Misli o odgoju i dobroti – Odgojni smjerokazi’

Koliko uistinu vrijedi nečija riječ? Upravo onoliko koliko gradi, hrabri, povezuje, oplemenjuje, liječi, upozorava, usmjerava. Mnogo je zastrašujućih riječi, riječi koje vrijeđaju, ponižavaju, truju, razdvajaju, ubijaju. Riječi imaju veliku moć. Zato budno pazimo što govorimo te koga i kako slušamo, poručuje autorica knjige Misli o odgoju i dobroti – Odgojni smjerokazi Blaženka s. Valentina Mandarić.

Zbirka ogleda namijenjena je učenicima, učiteljima i roditeljima te osobama različitih vjeroispovijesti koje traže poticaj za duhovni razvoj

Ta časna sestra i redovita profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu objavila je u izdanju Školske knjige (Biblioteka za poticanje čitanja) zbirku inspirativnih ogleda / kratkih priča o odgoju, obrazovanju, obitelji, domoljublju, duhovnosti, moralnom relativizmu, indiferentnosti, krizi identiteta i nizu drugih aktualnih tema iz svakidašnjeg života. Svaki je ogled / kratka priča naglašena cjelina, »zasebna misao« koja, ulančana s drugim ogledima, oblikuje skladan i jedinstven mozaik. Zbirku sestre Valentine ilustrirala je Željka Mezić, predgovor je napisala dr. sc. Dijana Vican, a pogovor potpisuje dr. sc. Jasna Šego.

Blaženka s. Valentina Mandarić zaokupljena je duhovnom dimenzijom čovjeka i uzvišenim ciljevima odgoja i obrazovanja kojima je ishodište u vrednotama kao što su život, solidarnost, ljubav, domoljublje, nada, dostojanstvo, vjerodostojnost, dobrota, svetost, velikodušnost i istina. Vlastito nadahnuće sestra Valentina pronalazi u mudrim mislima sociologa, književnika, filozofa, teologa i svetaca, a zanimljivo je to što religijske i vjerske motive prepričava tako da poticaj za duhovni razvoj u njima mogu naći osobe različitih vjeroispovijesti. Stoga će svaka osoba koja traži, upotpunjuje ili preispituje svoju duhovnu dimenziju nedvojbeno pronaći vrijednosnu okrepu u knjizi.

Suvremeni je čovjek, smatra autorica knjige, izgubio mudrost, svrhu i umijeće življenja

Posljedice toga osobna su i društvena kriza, kriza odgoja, kriza čovječnosti, kriza identiteta, kriza vrijednosti. Čovjekova duhovna pustoš uzrok je govora mržnje, neljubaznosti, laži, prijezira, poniženja i okrutnosti. Misli o dobroti svojevrstan su protuotrov, knjiga ohrabrenja i poticaja koja poučava skromnosti, jednostavnosti, zahvalnosti i zadovoljstvu u malim stvarima. Zbog poniranja u aktualne teme, zbog njihove temeljite raščlambe i tumačenja, zbog savjeta i poticaja koje nudi širemu čitateljskom krugu, ovu bismo knjigu mogli nazvati školom evanđeoske ljubavi, zaključuje u svojem pogovoru dr. sc. Jasna Šego.

Zbirka ogleda Misli o odgoju i dobroti iznimno je pogodan priručnik za obitelji jer demaskira odgojna skretanja s puteva istinskog očovječenja kojima su okružena djeca i roditelji/skrbnici.

Knjiga sestre Valentine potiče na razmišljanje o bitnim vrijednostima ljudskoga života, promiče optimizam i nadu u bolji svijet. Treba je čitati s olovkom u ruci, zapisivati riječi mudrosti, ohrabrenja i poticaja te piti sa »zdenca duhovnoga zdravlja«. Misli o dobroti namijenjene su širokomu čitateljskom krugu: učenicima, učiteljima i roditeljima te svim ljudima koji žele širiti duhovne vidike.

Zbirka tekstova Misli o odgoju i dobroti može postati ona vrsta knjige koju učenici nikada ne zaboravljaju

Pridonosi ostvarivanju mnogobrojnih ishoda u kurikulumu te je primjenjiva za učenike različite dobi jer se svaki tekst može iščitavati na više razina, ovisno o dobi učenika. Pitanja koja su djeci i mladim čitateljima otvoreno postavljena primjerena su potrebama, interesima i kognitivno-afektivnom stupnju razvoja učenika u primarnom obrazovanju.

Valja vjerovati da će učiteljima i učenicima ova zbirka tekstova biti iznimno korisna te im podariti radost u čitanju i otkrivanju svijeta. Uz dobro vodstvo i ciljanu primjenu,  zbirka tekstova potaknut će razvoj komunikacije na standardnom hrvatskom jeziku te jačanje čitateljske pismenosti i stvaranje navike čitanja, napominje recenzentica mag. prim. educ. Anna Mostarac.

Zbirka ogleda Misli o odgoju i dobroti dostupna je u knjižarama i u webshopu Školske knjige.

FOTO: Školska knjiga PROMO

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori