NSK predstavila rezultate Erasmus+ projekta Traditional children’s stories for a common future – TRACE

NSK predstavila rezultate Erasmus+ projekta Traditional children’s stories for a common future – TRACE

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljeni su rezultati Erasmus+ projekta Traditional children’s stories for a common future – TRACE.

Rezultate projekta predstavili su koordinatorica projekta, knjižničarska savjetnica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Frida Bišćan, predsjednik zadarske Udruge za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi Mala filozofija dr. sc. Bruno Ćurko i Ivana Kragić iz Udruge Mala filozofija, učiteljica u omiškoj Osnovnoj školi Josip Pupačić Bernarda Klarić kao i suradnice na Projektu iz Nacionalne i sveučilišna knjižnice u Zagrebu Dragana Koljenik  i Karolina Holub.

Prigodnim obraćanjem okupljenim uzvanicima na predstavljanju projekta obratili su se glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Vesna Šerepac, načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Jelena Glavić-Perčin te voditeljica Odjela za odgoj i opće obrazovanje  Agencije za mobilnost i programe Europske unije Tea Režek.

Cilj je projekta upoznati učitelje, knjižničare, edukatore kao i drugu zainteresiranu javnost koji rade s djecom u dobi između šest i 12 godina s tradicionalnim dječjim pričama iz Hrvatske i partnerskih zemalja

U programu su sudjelovali i književnica Nada Mihaljević čitanjem nekih od odabranih priča u projektu Priče o Plitvičkih jezerah, knjižničarka iz Knjižnica grada Zagreba Keti Krpan s biblioterapijskom radionicom na temu priče Mandino vrelo kao i predstavnici partnerskih ustanova iz Španjolske i Grčke s online prezentacijom odabranih priča iz svojih zemalja, a u organizaciji Knjižnice Selčina prikazana je i lutkarska predstava na temu priče Žabica divojka.

Projekt Traditional children’s stories for a common future – TRACE financiran je u sklopu programa Erasmus+. Provodi ga Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima, Udrugom Mala filozofija iz Zadra, Osnovnom školom Josip Pupačić iz Omiša, Sveučilištem u Peloponezu iz Grčke, Udrugom Kreativne ideje iz Latvije i Euroarapskom fondacijom za visoko obrazovanje iz Španjolske. Projekt vrijedan 178.330,00 eura započeo je 1. rujna 2018., a završava 31. srpnja 2021. godine. Cilj je projekta upoznati učitelje, knjižničare, edukatore kao i drugu zainteresiranu javnost koji rade s djecom u dobi između šest i 12 godina s tradicionalnim dječjim pričama iz Hrvatske i partnerskih zemalja te na taj način promovirati europsku kulturnu baštinu, poticati čitanje i kritičko razmišljanje kod djece, ukazati na važnost cjeloživotnog učenja, razvijati komunikacijske i društvene vještine kod djece te ukazati na bogatstvo i raznolikost europske kulturne baštine.

U sklopu projekta odabrana je 21 tradicionalna priča iz Hrvatske, Grčke, Španjolske i Latvije

Riječ je o bajkama, mitovima i legendama koje su dio povijesti, tradicije i folklora jednog naroda i koje djecu uče moralnim vrijednostima. Sve su priče prevedene na jezike partnerskih zemalja kao i engleski jezik  i besplatno su dostupne svim zainteresiranima na e-platformi nastaloj u sklopu projekta.

Osim priča, e-platforma sadrži i koristan vodič za učitelje i knjižničare, ali i roditelje i sve one koje zanima rad s djecom, a koji je također jedan od rezultata projekta, zatim e-knjige, galeriju s dječjim radovima nastalima u projektu te download zonu s drugim vrijednim projektnim materijalima.

E-platforma kao i sve pojedinosti o projektu TRACE mogu se pronaći na njegovim mrežnim stranicama http://www.trace-portal.eu/.

FOTO: NSK

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori