Obilje kulture u Zagrebu: U sklopu 54. Međunarodne smotre folklora Zagreb

Obilje kulture u Zagrebu: U sklopu 54. Međunarodne smotre folklora Zagreb

Već 54. put u centru glavnog grada održava se Međunarodna smotra folklora, festival glazbenih i plesnih tradicija hrvatskog i raznih drugih naroda diljem svijeta. Značaj ovog festivala uvidjeli su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb te su 2014. godine Međunarodnu smotru folklora proglasili manifestacijom od nacionalnog značenja.

U okrilju pandemije koja i dalje prodire u naše društvo i publike koja se već zasitila pregledavanja kulturnog sadržaja online, ova se Smotra odvažila na detaljnu i pomnu organizaciju kako bi zagrebačkoj publici omogućila odličan festival koji uživo mogu pogledati.

Unatoč mnogim uloženim naporima, ove godine u Zagreb zbog epidemioloških mjera i preporuka, nažalost, ne dovodimo inozemne skupine izvođača. No, naša je Smotra i dalje zadržala međunarodni karakter izvedbama domaćih umjetnika koji prezentiraju kulturu raznih naroda svijeta.

dr. sc. Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj MSF-a

Naglašava, također, da je u organizaciji festivala u ovom trenutku primarna sigurnost izvođača i publike, te će se svi programi održati u skladu s propisanim mjerama zaštite od zaraze virusom COVID-19.

Program je doista raznolik i raznovrstan

Uz uvijek prisutne nastupe kulturno-umjetničkih društava na platou Gradec 16. i 17. srpnja, u Atriju Galerije Klovićevi dvori održavaju se koncerti eminentnih glazbenika: Jelene Radan 6. srpnja, Cubisma 9. srpnja i Zrinke Posavec 10. srpnja. Na istoj će se lokaciji 15. srpnja održati i glazbeno-plesni koncert fuzije irske glazbe i plesa te sambe i bossa nove. Emerald Steps & Drowsy Lizards predstavit će nam irsku glazbu popraćenu tradicionalnim i suvremenim inačicama raznovrsnih irskih plesova, a nakon njih publiku će rasplesati Bossa Banda, ženski vokalni kvartet koji izvodi brazilsku glazbu. Iz Veleposlanstva Republike Indonezije, 18. srpnja predstavit će se Ansambl Jaman Suara koji svira tradicijski indonezijski instrument gamelan. Smotru će u nedjelju, 19. srpnja zaokružiti sada već tradicionalni koncert pučkih crkvenih napjeva koji će se ove godine izvesti kod Kamenitih vrata, a cjelokupni program zatvorit će Lado Electro savršenim spojem tradicionalne glazbe i suvremenih elektroničkih ritmova.

Uz obilje glazbenih koncerata, Smotru svake godine prati i etnografska izložba

Ove se godine radi o izložbi naziva Čuvari baštine koju možete pogledati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla sve do 26. srpnja. U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se i dvije znanstvene tribine; jedna s aktualnom temom javnog zdravstva i djelovanja Andrije Štampara te druga koja će se baviti stotom obljetnicom osnivanja Seljačke sloge. Savršena je prilika za prošetati Gornjim gradom i naužiti se kulture.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori