Objavljena Antologija velikog skladatelja Rajka Dujmića kao zahvala svim medicinskim radnicima

Objavljena Antologija velikog skladatelja Rajka Dujmića kao zahvala svim medicinskim radnicima

Antologija jednog od najvećih skladatelja u povijesti hrvatske diskografije, Rajka Dujmića od danas je u prodaji. Box set s ukupno 5 CD-a i devedeset i jednom pjesmom presjek je sjajne skladateljske biografije s najvećim pjesama koje su obilježile mnoge generacije te proglašene evergreenima. Njegov glazbeni početak vezan je uz Nove fosile, jednu od naših najpopularnijih pop grupa u koju ga je doveo Slobodan Momčilović Moka i na čiji je nagovor Rajko Dujmić počeo pisati pjesmeSanjaj me bila je prva pjesma koja je nagovijestila zlatno doba Novih fosila koji su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća prodavali dijamantne naklade albuma.

Rajko Dujmić Lima, kako su ga zvali prijatelji, bio je glazbeno čudo od djeteta

Svoj prvi honorar od glazbe zaradio je već s trinaest godina. Veliki skladatelj veći je dio svoje karijere vezao upravo uz grupu Novi fosili čiji je bio član, ali je njegov skladateljski potencijal i gotovo dječačka radoznalost bila tolika da je svojim pjesmama obilježio i karijere mnogih danas renomiranih pjevača poput Jasne Zlokić i njene SkitniceNede Ukraden i Vrati se s kišom, Umoran sam Jasmina Stavrosa i mnogih drugih.

Među poznatim hitovima, u Antologiji se nalazi jedan stariji duet i to Arsena i Gabi Ljubim tvoje lijepe bore kao i najnoviji Susret koju su otpjevali Ivanka Boljkovac i Darko Domijan. Uz Stevu Cvikića, Rajko je napisao pjesmu Rock me za tada nepoznatu grupu Riva koja je do danas ostala jedina grupa koja je dovela Eurosong u Zagreb i to 1990., a uz još jednog velikog skladatelja Zrinka Tutića napisao je jednu od najljepših domoljubnih pjesama Moja domovina.

Upravo je zato ovaj box set podijeljen na nekoliko cjelina

Na prva dva CD-a se nalaze pjesme Novih fosila, na druga dva Rajkovi hitovi koje su otpjevali Jasna Zlokić, Neda Ukraden, Jasmin Stavros, Srebrna krila, Mišo Kovač, Oliver Dragojević, Gazde, Đurđica Barlović, Severina, Željko Bebek i drugi, dok peti CD sadrži pjesme koje Rajko pjeva poput Leina, Rijeka suza i svira poput Pjevaju šume.

Ja sam kameleon: Moj zvuk je građen na europskom soundu. Jako puno slušam glazbu, kupujem ploče, strani materijal i sve kameleonski sublimiram u sebi i za ljude koje radim. Unatoč čvrstom rukopisu katkada ni najstručniji znalci ne prepoznaju moje pjesme. Nije mi strana ni komercijalna, ni uvjetno rečeno, manje komercijalna glazba, tvrđi i mekši pop.

Rajko Dujmić

U bogatoj knjižici na čak 48 strana nalaze se slike iz privatne arhive Rajka i Snježane Dujmić, od njegovih slika iz djetinjstva do raznih novinskih natpisa. Naslovnu fotografiju Antologije te nekoliko stiliziranih unutar knjižice box seta potpisuje svjetski poznati fotograf LupinoSiniša Škarica dugogodišnji urednik Jugotona i Croatia Recordsa, poznati skladatelj i Rajkov veliki prijatelj Nenad Ninčević te Petar Luković, glazbeni kritičar, dali su svoj osvrt na Rajkov lik i djelo, dok je dr.sc. Marijo Pejić temeljito pisao o Rajkovu stvaralaštvu na području BiH. Posebnost ove Antologije leži i u tri pjesme koje su prvi put objavljene. Pjesma Dobro jutro, Hrvatska u izvedbi Maje Blagdan zaštitni je znak najdugovječnije emisije na HRT-u, Mir vama u izvedbi raznih izvođača koju je Rajko napisao povodom dolaska Pape Franje u Sarajevo te Bachova toccata i fuga u D-molu koju je odsvirao s grupom Clan.

FOTO: Croatia Records

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori