Objavljena knjiga o mikro-geopolitičkim podjelama na prostoru bivše Jugoslavije Nikole Novaka

Objavljena knjiga o mikro-geopolitičkim podjelama na prostoru bivše Jugoslavije Nikole Novaka

Despot Infinitus upravo je objavio novu knjigu na engleskome jeziku, ali domaćeg autora, dr. sc. Nikole Novaka, koja je zapravo rezultat njegove doktorske disertacije koju je obranio u Lisabonu u prosincu prošle godine.

Doktorat se bavio povijesnim uzrocima mikro-geopolitičkih podjela na prostoru bivše Jugoslavije i nastankom fenomena podijeljenih gradova. Detaljno su obrađena tri grada – Vukovar, Mostar i Kosovska Mitrovica – u kojima je izvršeno i terensko istraživanje, a cijeli doktorat strukturiran je na nekoliko razina, gdje se pomoću povijesno-interpretativne metode razvijaju diskursi o mikro-podjelama na prostoru ove regije. 

Autor se u radu, između ostaloga, bavi nastankom zajedničke južnoslavenske države, unutarnjim geografskim i etničkim podjelama, ratovima iz 1990-ih te analizom uzroka i posljedica koje su ti procesi imali na stvaranje fragmentiranih miko-urbanih zajednica današnjice. Inače, Nikola Novak doktorirao je u prosincu 2020. na Sveučilišnom Institutu Lisabon u Portugal, a više detalja o knjizi možete pročitati na sljedećem linku.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori