Od jeseni višestruko nagrađivani film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ u školskom kurikulumu

Od jeseni višestruko nagrađivani film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ u školskom kurikulumu

Film Dnevnik Diane Budisavljević govori o ženi iz austrijskih viših društvenih krugova, a koja se nakon udaje za liječnika Julija Budisavljevića preselila iz Innsbrucka u Zagreb. Tijekom Drugog svjetskog rata Diana Budisavljević je organizirala pomoć u novcu, hrani i drugim potrepštinama ženama i djeci, zatočenim u ustaškim logorima u Hrvatskoj. Kasnije kada je Diana uvidjela da takva pomoć neće biti dovoljna organizirala je spašavanje djece iz logora.

Alma Prica i Mirjana Karanović sa snimanja filma (Izvor: Dnevnik Diane Budisavljević Facebook)

Preteča suvremenog socijalnog rada

Diana Budisavljević je u svom radu organizirala i koordinirala mrežu podrške i pomoći koja je ne samo slala pomoć zatočenim ženama i djeci, već je i spašavala djecu, a nakon toga organizirala za njih skrb i udomljavanje po seoskim obiteljima. Upravo ju je zbog tog njezinog djelovanja, prof. dr. sc. Marina Ajduković zaposlena u Studijskom centru socijalnog rada na zagrebačkom Pravnom fakultetu, okarakterizirala kao preteču suvremenog socijalnog rada u Hrvatskoj.  U tom je radu uspjela spasiti više od 10 tisuća djece zatočene u logorima. Njezina pomno vođena evidencija izvučenih i udomljenih  trebala je poslužiti za povezivanje razjedinjenih obitelji nakon rata, ali joj je ta kartoteka nakon rata oduzeta od strane komunističkih vlasti.

Pisaći stroj (Izvor: Dnevnik Diane Budisavljević Facebook)

Prijedlog primjene filma u nastavi

Ministarstvo znanost i obrazovanja uvrstilo je film Dnevnik Diane Budisavljević u školski kurikulum. Osim toga Ministarstvo je odobrilo uz film i predloženu metodičku pripremu nastavne jedinice pod nazivom: Dnevnik Diane Budisavljević i razdoblje Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj.  Film i uz njega vezana nastavna jedinica trebaju kroz projektnu nastavu upoznati učenike s različitim oblicima netolerancije i diskriminacije.

Obrada ovog filma i popratnih sadržaja je namijenjena učenicima u dobi između 13 i  18 godina. Na web stranici naslovljenoj po filmu dostupni su materijali za nastavu. Kako saznajemo u planu je i izrada dodatnih materijala za edukaciju iz građe do koje se došlo tijekom višegodišnjih istraživanja za film.

Ilustracija učionice (Izvor: Pixabay)

Desetogodišnji rad na filmu donio niz nagrada

Film je pobjednik Pulskog filmskog festivala i do sada je osvojio veći broj nagrada, a pogledalo ga je više od 70 tisuća ljudi. Glavnu ulogu u njemu igra naša poznata i upečatljiva glumica Alma Prica. Redateljica filma Dana Budisavljević, koja je inače rođakinja Dianina muža Julija Budisavljevića, jedno je cijelo desetljeće radila na ovom filmu, a za njegovu režiju joj je dodijeljena i godišnja nagrada Vladimir Nazor.

Nagrada Vladimir Nazor (Izvor: Dnevnik Diane Budisavljević Facebook)

Apsolutne pohvale

Film je dobio apsolutnu pohvalu ljudi iz struke, pa je tako filmski redatelj Rajko Grlić istaknuo kako je to:

… prvi film koji se bavi ustaškim zločinima u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske bez ikakve ideološke i navijačke vizure. To je faktografija zločina, suha i time strašna. To je film od kojeg se čovjek naježi jer shvati koliko je beskonačni apsurd poricati ustaške zločine.

Na pohvalama filma nije bio štedljiv ni književnik, scenarist i novinar Ante Tomić koji je zaključio kako je Dnevnik Diane Budisavljević:

….nešto najistinitije, najvažnije i najaktualnije što ćete vidjeti unatrag mnogo godina…

Redateljica, scenaristica i glavna glumica filma (Izvor: Dnevnik Diane Budisavljević Facebook)

Prešućivana heroina

Ova do sada prešućivana heroina Drugog svjetskog rata je zahvaljujući filmu izašla iz anonimnosti te je kroz njega u konkretnom primjeru ušla u školske sadržaje što je jedan od načina da joj se kaže hvala za predan i opasan rad u kojem je svoj život, ali i život svoje obitelji izložila opasnosti, smatrajući da nijedan život nije vredniji od onog drugog nedužnoga koji se spašava.

Dnevnik Diane Budisavljević (Izvor: Facebook)

Film je dostupan na online platformama Kino Europa Online i Cinneseum.

Završit ću članak riječima glavne glumice u filmu, Alme Price:  

Sve dok postoji čin dobrote i humanosti, postoji nada u ovaj svijet. I kako reče jedan pjesnik, ako već nema raja, moramo se barem boriti protiv pakla.

  • Literatura:
  • Jana Kujundžić, Diana Budisavljević-junakinja Drugog svjetskog rata, Vox Feminae, 2020.,
  • Mladen Pleše, Dana Budisavljević 10 je godina snimala film o ženi koja je spašavala djecu iz logora NDH. Sad je u Puli osvojila sve, Telegram, 2019.
  • Web stranica: Dnevnik Diane Budisavljević,
  • Milena Zajović, Nakon rata nikome nije rekla da je spasila deset tisuća djece, Večernji list, 2019.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori