Od Zagreba do Santiaga: Put 68-godišnjeg Zdravka Krivošića

Od Zagreba do Santiaga: Put 68-godišnjeg Zdravka Krivošića

Ako želiš sresti Isusa, idi u Jeruzalem. Ako želiš sresti Sv. Petra, idi u Rim. Ako želiš sresti sebe, idi u Santiago de Compostela.

Zdravko Krivošić  – Nuta je 68-godišnji umirovljeni branitelj koji u nogama ima već četiri Camina. Želja za odlaskom na Put rasla je u njemu godinama, ali sazrila je prije nekoliko godina kada se oporavio od kronične lajmske bolesti koja ga je na neko vrijeme prikovala uz krevet.

Iako ni sam nije znao reći zbog čega točno ide propješačiti gotovo 800 km dug put, znao je da to mora učiniti.

Na putu u Belec

Pripreme za Camino

Pripreme za put su počele nakon što je nabavio kolica za pješačenje. Takva kolica su mu omogućila da ponese stvari za tako dugi put, bez da nosi teret na ramenima, koja se nakon bolesti nisu oporavila.

Gotovo godinu dana, Zdravko je sa svojim kolicima pješačio po okolici Zagreba, dnevno 30-ak km, kako bi se što bolje pripremio za Put. Pješačio je tako do Ozlja i Karlovca, Siska, Kupe, te Marije Bistrice i Zagorja. S obzirom da je ionako jednom tjedno planinario po Medvednici, to nije smatrao pripremom!

Marija Bistrica

Početak 799 kilometara dugačkog pješačenja

Njegov put je započeo u rujnu 2017. kada se vlakom iz Zagreba zaputio u Saint Jean Pied de Port odakle je odmah započeo svoje 799 km dugačko hodanje.

I, iako je čitav njegov dosadašnji život obilježen pješačenjem, od dječačkog istraživanja okolice svog rodnog Siska, planinarenja Hrvatskim planinama, ratnim danima provedenim na Velebitu te traženjem ljekovitih gljiva po šumama lijepe naše u svojim umirovljeničkim danima, ovo pješačenje je bilo posve drugačije.

Francuski put

Kako sam kaže, u SJPDP-u, početnoj stanici francuskog Camina, ulazite u jedan tunel u kojem prolazite kroz razne doživljaje koje je teško opisati riječima.

Trideset dana trajalo je njegovo pješačenje, njegovo hodanje u tunelu, uz brojne peregrine (hodočasnike) na tom putu, no ipak posve sam.

Peregrini koje je sreo putem

Sam sa svojim bolnim nogama, sa svojim mislima, svojim uspomenama, kajanjima, željama te vjerom. Vjerom u Boga, u prirodu, u ljude, u samoga sebe. Pa iako je , stigavši u Santiago de Compostela, zaključio da je Camino bio izuzetno fizički i psihički težak, osjetio je mir koji ga je vukao da tamo ostane zauvijek.

Santiago de Compostela

Povratak u Zagreb

Kada se napokon, 40 dana kasnije vratio u Zagreb, susreo se s brojnim pitanjima o svom doživljaju Camina, ali kako kaže, ne pada mu na pamet pokušati objasniti nešto što je neobjašnjivo već 1000 godina koliko postoji taj Put. No, njegov Put tu nije stao. 

Putu nema kraja

Idućeg ljeta se autobusom zaputio u Porto, odakle je propješačio 240 km portugalskog Camina, a kako Put nikada ne prestaje, godinu iza toga je avionom odletio u Španjolsku, gdje je propješačio 118 km dug engleski Camino i 117 km dug Camino bambino  (put od Sarrie do Santiaga de Compostele).

Portugalski put

Posjetio je i tzv. kraj svijeta, Finisterru, ali susjedna Muxia, odakle je došetao na kraj svijeta, potpuno ga je očarala. Za ovu godinu je planirao sjeverni Put, ali s obzirom na trenutne okolnosti, ti planovi su na čekanju.

Muxia

Tijekom svih tih pješačenja, susreo je mnoge hodočasnike, iz svih krajeva svijeta, pa tako i iz Hrvatske. Kako sam kaže, nikad nije primio niti dao toliko osmjeha kao na Caminu. Ni s kim se nije porječkao, niti je čuo povišen ton, a tu uključuje i  domaćine. S nekim hodočasnicima je ostao u kontaktu, čestitaju si Božić i požele Buen Camino. Iako ne govori strane jezike, to mu nije bila nikakva prepreka na Putu.

Kako Zdravko kaže, ono što poneseš sa sobom sa Puta ne možeš ni sam sebi objasniti, ali drugima možeš poručiti Idite na Camino!

Ako možete hodati 20-30 km na dan, i zapamtite dan za danom barem tjedan dana, sami sa sobom, tek tada ćete moći doživjeti sve što se događa na Caminu.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori