‘Odiseja’ Đanija Stipaničeva: Najava novog studijskog albuma

‘Odiseja’ Đanija Stipaničeva: Najava novog studijskog albuma

Odiseja je naziv novog singla i spota jednog od naših najboljih muških vokalista, Đanija Stipaničeva. Obrada je to velikog hita jednog od najpopularnijih šansonijera Lea Martina koji je svoju Odiseju objavio 1973. godine i po njoj nazvao svoj prvi dugosvirajući album. Veliki hit Lea Martina službena je himna caffe bara Bono, odnosno Republike Bono u Masnoj ulici u Šibeniku. Na zidu ovog kafića koji je omiljeno okupljalište brojnih Šibenčana, i naravno Đanija Stipaničeva, među ostalima nalazi se i slika Lea Martina. Ne čudi stoga da je upravo ova pjesma najava Đanijevog novog studijskog albuma na kojem će se naći obrade velikih hitova iz 60-ih i 70-ih godina.

To je, rekao bih, mitska pjesma, velike melodije i snažnog teksta koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Takve stare vječno zelene skladbe su me uvijek inspirirale da ih trgam zaboravu i ponudim i nekim novim generacijama na uvid, a ne samo onima koji će njome uzburkati strasti svojih mladih dana. Prijatelji su me već dugo nagovarali na uvrštenje ove pjesme u svoj repertoar. Republika Bono je ‘spiritus movens’ ne samo ove pjesme koja je i naša himna već i cijelog ovog albuma, a ne mogu ne spomenuti i svog starog frenda Dragu koji je neovisno o njima gurao istu stvar.

Đani Stipaničev

Napraviti obrade velikih pjesama nije nimalo jednostavan zadatak, a odabranih deset jednako je velik izazov ne samo Đaniju Stipaničevu već i Goranu Kovačiću koji će evergreenima dati nove aranžmane

Na prethodna dva albuma, Bajke (2016.) i Dalmacijo od kamena (2012.), Đani je surađivao s jednim od naših najplodonosnijih tekstopisaca, Nenadom Ninčevićem, koji je za Đanija napisao mnoštvo lijepih pjesama. Uz stalni angažman u kazalištu Komedija, koje za njega predstavlja ostvarenje svih glazbeno-scenskih želja, i solo karijeru, Đani je već šestu godinu član vrlo uspješnog sastava, 4 tenora.

Godinu i pol dana u kojoj zbog propisanih mjera opreza od pandemije nije mogao nastupati Đani se potrudio dobro iskoristiti.

 Ispekoh prve roštilje, skuhah prvi bolonjez, usavrših filigransko usisavanje, pročitah pokoju knjigu, a eto i snimih već pola albuma koji će po planu Croatia Recordsa i Gorana biti vani u listopadu.

Đani Stipaničev

Videospot za pjesmu Odiseja režirao je Tomislav Dugandžić, a spot je sniman na više lokacija u Tribunjustaroj jezgri Šibenika, na Okitu pokraj Vodica i naravno u caffe baru Bono u Šibeniku.

FOTO: PR

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori