fbpx

Odlazak Nikole Filipovića, najzagrebačkijeg od svih zagrebačkih arhitekata (1934. – 2020.)

Odlazak Nikole Filipovića, najzagrebačkijeg od svih zagrebačkih arhitekata (1934. – 2020.)

Crtački talent s Trnja

Nikola Filipović poznati je zagrebački arhitekt koji je svojim djelima obilježio hrvatsku arhitekturu druge polovice 20. i početka 21. st. U dugoj i plodonosnoj karijeri svojim je djelovanjem bio najvećim dijelom vezan uz grad Zagreb u kojem je i rođen 1934. godine. Njegova veza sa Zagrebom je bila toliko jaka da, kako je sam znao govoriti, iz Zagreba nije nikada odlazio na duže od dva tjedna. Odrastao je u novo-zagrebačkom naselju Trnje gdje je rano otkrio svoj crtački talent. Prvu poduku iz crtanja dobio je kod Mladena Veže, a upravo ga je taj prepoznati talent kasnije odveo u arhitektonskom smjeru.

Teška razlučivost privatnog i poslovnog

Nakon stečene diplome Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu zaposlio se na spomenutoj instituciji. Profesionalni život Nikole Filipovića se može razmatrati kroz prizmu profesorske karijere, ali  i arhitektonske prakse koju je započeo kao suradnik u Majstorskoj radionici Drage Iblera i Drage Galića. U osnovi teško je razlučiti njegov privatni od poslovnog života jer su se ta dva dijela života neprestano isprepletala. Dva puta se ženio, u oba slučaja ženama iz svoje struke koje su mu bile i bliske suradnice.

Hotel Dubrovnik u Gajevoj ulici (Izvor: Facebook)

Suradnja s Ines Filipović i Hotel Dubrovnik

Nikola Filipović je sa svojom prvog suprugom Ines Filipović (Medanić) radio na nizu projekata. Među najpoznatijim njihovim suradnjama je ona vezana uz Hotel Dubrovnik. Prvo su radili na adaptaciji hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici od 1967. do 1972. godina, a nakon toga su bili angažirani i na kasnijoj interpolaciji odnosno dogradnji modernog krila staroj hotelskoj zgradi. Staklo je osamdesetih godina bilo iznimno popularno  i upravo se ova dogradnja sa svojim ostakljenim plohama smatra jednom od najboljih u hrvatskoj arhitekturi tog razdoblja. Projekt je završen 1982., i odmah se oko njega razvila polemika u javnosti o odnosu starog i novog jer je novi  objekt doslovno naslanjao na stari. Međutim, te su se rasprave brzo stišale, a građevina je postala jedan od prepoznatljivih simbola grada Zagreba. Godinu dana kasnije su za svoj projekt oboje nagrađeni Nagradom Viktor Kovačić.

Hotel Dubrovnik (Izvor : Facebook)

Drugi projekti

Nikola i Ines Filipović su nekako u to vrijeme projektirali i upravnu zgradu INA-Naftaplin u Šubićevoj ulici. Zanimljivo je za spomenuti i povijesnu ulogu ove zgrade, a u kojoj je, u njezinom podrumu, održana sjednica Vlade i Hrvatskog sabora 8. listopada 1991. Na njoj je donesena povijesna odluka o raskidanju svih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Ines i Nikola su radili i na projektu kuće Tereze Kesovije u Čilipima, a koju je Nikola Filipović smatrao najboljim postignućem.

Upravna zgrada INA-Naftaplin Martićeva ul./ Šubićeva ul (Izvor Google map)

Ines i Nikola su zajedno radili i na uređenjima brojnih interijera zagrebačkih kafića (npr. Charlie Dinamova nogometaša Mirka Brauna), butika (npr. boutique Matei), restorana (R. L. vaterpolista Ronalda Lopatnyja) i na taj način dali urbani identitet brojnim zagrebačkim okupljalištima druge polovice prošlog stoljeća.   

Poslovni centar VMD u Vukovarskoj ul. (Izvor: Google map)

Projekti s Davorkom Križ Filipović i neki drugi projekti

S drugom suprugom Davorkom Križ Filipović projektirao je poslovni centar VMD u Vukovarskoj ulici 2005. godine. Zajedno su radili i na atraktivnom interijeru parfumerije Flores u Dežmanovom prolazu, a autori su i nerealiziranog projekta koji je predviđao izgradnju najviših nebodera u Zagrebu, sa čak 34 kata.

Parfumerija Flores u Dežmanovom prolazu (Izvor: Google map)

Nikola Filipović radio je i na nizu drugih projekata samostalno ili u suradnji tako je bio angažiran na dogradnji Dinamova stadiona zajedno s Brankom Kinclom, kao i na izgradnji Sportsko-rekreacijskog centra Šalata i brojnim drugim projektima. Godine 2008. Nikola Filipović dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Pasionirani jazzist

Oni koji su ga imali prilike upoznati okarakterizirali su ga kao neformalnog,  elokventnog i komunikativnog čovjeka čiji su život obilježile dvije podjednako uspješne žene, a što samo potvrđuje neistinitost tvrdnje da se svi muškarci boje pametnih i uspješnih žena.

Errol Garner: Laura (Izvor: Youtube)

Poput svakog od nas Nikola je imao puno uloga u životu, a čini se da je on u svima njima podjednako uživao. Bio je pasionirani jazzist i obožavatelj Errolla Garnera, s kojim i završavamo njegov nekrolog. Nikola Filipović je živio aktivnim i bogatim životom u kojem je „iscrtao“ na svoj način zagrebački urbani krajolik dajući mu svoj osobit pečat. Kao profesor svojom je dugom i uspješnom pedagoškom djelatnošću oblikovao nove generacije arhitekata prenoseći na njih svoju viziju „isprepletenosti života i arhitekture“ koju je sam istinski živio od početka od kraja.

Literatura:

  • Filipović, Nikola. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020.
  • Patricia Kiš, Odlazak vizionara koji je stvorio steklen hotel Dubrovnik i moderno lice Šalate. ‘Nikola Filiipović stvorio je vrhunska graditeljska djela’, Jutarnji list, 20. 5. 2020.
  • Nina Ožegović, Intervju Nikola Filipović, Nacional, br. 388, 22. 4. 2003.
  • Zrinka Paladino, Paladino, kroz par intimnih i toplih epizoda, opisuje koliko je Nikola Filipović doista velik. Razgovor s jednim od najvećih živučih hrvatskih arhitekata, Telegram, 18. 12. 2017.
  • Korana Sutlić, Meštar arhitekture. Nevjerojatni Nikola Filipović. Arhitekt, profesor, tenisač, muškarac s mnogo stila i zafrkant, Jutarnji list, 6. 11. 2015.
  • FOTO Izvor: Facebook

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *