Online seminar o zdravom društvu i pronalasku vlastite sreće

Online seminar o zdravom društvu i pronalasku vlastite sreće

Ljubav je jedini zadovoljavajući odgovor na problem ljudske egzistencije.

Erich Fromm

Nova Akropola ponovno organizira edukativan online seminar kojem se možete pridružiti i naučiti nešto više o sebi, ali i društvu kao cjelini. Ovoga puta bavit će se filozofijom Ericha Fromma i njegovim osnovnim idejama i učenjima vezanim uz zakonitosti koje upravljaju našim osobnim životom i životom čovjeka u zajednici.

Živimo li u zdravom društvu?

U prvom dijelu seminara naglasit će se aktualnost ideja iznesenih u djelu Zdravo društvo. Fromm u tom djelu analizira društvo u kojem živimo i pita se koliko je ono zdravo? Dovodi li povećanje materijalnog blagostanja do povećanja kvalitete života? Je li suvremeni čovjek slobodniji i humaniji? Omogućavaju li čovjeku moderni oblici društva da izrazi svoje humane potencijale?

Kako uistinu živjeti vlastiti život?

Drugi dio seminara, Umijeće življenja, afirmira osnovne Frommove ideje vezane uz pitanje kako istinski živjeti vlastiti život? Kao jedan od temeljnih uzroka čovjekovih problema Fromm navodi “bijeg od slobode”, do čega dolazi zbog straha. Čovjek se boji suočavanja sa samim sobom, sa svojim nesavršenostima, boji se bilo kakve promjene. Njegovi su postupci često posljedica neznanja i površnosti, sebičnosti i pohlepe, te nedostatka odgovornosti. Sve to prate sukobi i nerazumijevanje drugih ljudi te, u konačnici, vlastito nezadovoljstvo i praznina.

Fromm čovjeka izravno suočava sa stvarnošću, ukazuje na duboke uzroke problema u njemu samom, te vidi i nudi rješenja tih problema i kriza. Da bi čovjek bio slobodan i da bi konačno bio čovjek, potrebno je započeti s istinskom promjenom. Kroz učenja i životna iskušenja trebamo prepoznati i usvojiti trajne humane vrijednosti: nesebičnost, velikodušnost, umijeće suživota…

Tko je bio Erich Fromm?

Filozof, humanist, psihoanalitičar i socijalni psiholog, Erich Pinchas Fromm rodio se 23. ožujka 1900. u Frankfurtu na Majni, a bio je jedan od vodećih umova svog vremena. Doktorirao je sociologiju na Sveučilištu u Heidelbergu pod mentorstvom Alfreda Webera, Karla Jaspersa i Heinricha Rickerta, a na njega je utjecala i znamenita Frankfurtska škola kritičke teorije. Dolaskom nacista otišao je u Ženevu, potom u Ameriku, gdje je pomogao u osni­vanju Washingtonske škole psihijatrije i Instituta William Alanson White, a bio je aktivan i na američkoj političkoj sceni. Pred kraj karijere nastanio se u Mexico City gdje je predavao i pisao djela o sponama između ekonomske klase i tipova personalnosti. Umro je u Švicarskoj 1980. godine.

Online seminar održat će se u dva termina: 18. i 25. siječnja, od 19 – 21h preko platforme Zoom.

Za sudjelovanje na online seminaru potrebno je računalo s kamerom, pametni telefon ili tablet i internetska veza. Po prijavi, upute za spajanje dobit ćete na Vašu mail adresu.
Cijena seminara je 70 kuna. Ukoliko ste zainteresirani, trebate ispuniti ovaj obrazac.

Izvor:

nova-akropola.com

FOTO: Facebook

Marijana Džalo

Po struci nastavnica povijesti i hrvatskog, amaterski se bavim glumom, čitam knjige i pišem u slobodno vrijeme. Volim putovati i istraživati, a najviše me zanima srednjovjekovna i ranonovovjekovna povijest te povijest žena i svakodnevice.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori