Opera Lucia di Lammermoor jedna je od prvih europskih koncertnih izvedbi nakon korona krize

Opera Lucia di Lammermoor jedna je od prvih europskih koncertnih izvedbi nakon korona krize

Koncertna izvedba opere Lucia di Lammermoor izvedena je sinoć na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Zborom i orkestrom u smanjenom sastavu poštujući epidemiološke mjere ravnao je dirigent Josip Šego, a naslovnu ulogu Lucie pjevala je prvakinja Opere Ivana Lazar. 

Nacionalni prvaci Opere Tomislav Mužek i Luciano Batinić pjevali su uloge Sir Edgarda Ravenswooda i Raimonda, prvak Opere Ljubomir Puškarić pjevao je Lorda Enrica Ashtona, članovi zbora Opere HNK u Zagrebu Ivo Gamulin, Damir Klačar i Josipa Gvozdanić bili su u pjevačkim ulogama Lorda Artura Bucklawa, Alise i Normanna.

Ova sveopće omiljena opera nastala je prema predlošku romana Waltera Scotta Lammermoorska nevjesta, koji je u libreto preradio Salvatore Cammarana. Ujedno, ova koncertna izvedba slavne opere jedna je od prvih europskih koncertnih izvedbi opere nakon korona krize.

U protekla 3 mjeseca umjetnici diljem svijeta prolaze kroz krizu te nisu u mogućnosti izvoditi koncerata i predstava u dvoranama i na scenama opernih kuća. Tu krizu nastoje prebroditi aktivnostima putem društvenih mreža, online koncertima i prijenosima. Brzo smo shvatili da ništa od toga ne može zamijeniti čaroliju stvaranja pred publikom. Nedostaje nam, nadam se, obostrano. Zato koncertnu izvedbu Lucie di Lammermoor doživljavam vrlo emotivno i jedva sam čekala stati pred publiku. Iako nije pred 700 gledatelja nego 150 i nema scene, kostima i rasvjete a orkestar je u smanjenom sastavu, nadam se da je glazba ove večeri oživjela i svima nam podarila ono zbog čega se i bavimo njome. Komadić neba, nadu i svrhu bivanja u ovome svijetu. Neka živi Lucia i naš teatar uskoro i u punom sastavu i pred punim gledalištem.

Ivana Lazar

Do sada u svojoj karijeri nisam doživio ovakav osjećaj kao večeras. Počašćen sam što su nas ljudi u ovim okolnostima došli slušati i gledati i osjetio sam posebnu emotivnu interakciju publike i nas izvođača. Sad uviđam koliko jedni bez drugih ne možemo. Zaista je posebno promatrati publiku s pozornice, njihove mimike lica a taj doživljaj smo skoro zaboravili u protekla tri mjeseca.

Luciano Batinić

U koncertnoj izvedbi opere Lucia di Lammermoor, uz zadivljujuću interpretaciju solista Opere, zbora i orkestra možete uživati i 19. lipnja u 19.30 sati.

FOTO: Mara Bratoš

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori