Organiziran znanstveni skup povodom 350. obljetnice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Organiziran znanstveni skup povodom 350. obljetnice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zaklada Marija i Mirjan Damaška i Hrvatski institut za povijest organiziraju 2.-3. prosinca 2021. znanstveni skup u virtualnom formatu na svom Youtube kanalu. Ovaj znanstveni skup predstavlja središnje hrvatsko obilježavanje 350. obljetnice procesa i pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a također 400. godišnjice rođenja Petra Zrinskog.

Ovaj znanstveni skup predstavlja središnje hrvatsko obilježavanje 350. obljetnice procesa i pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a također 400. godišnjice rođenja Petra Zrinskog.

Na znanstvenom će skupu biti predstavljeno 26 priopćenja znanstvenica i znanstvenika iz Hrvatske, Mađarske i Njemačke koji će predstaviti nova istraživanja o Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, od kojih posebno valja izdvojiti inovativna priopćenja o raznim aspektima procesa Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu.

Izlaganja će obuhvatiti šest cjelina

U prvoj  će se obraditi proces Zrinskom i Frankopanu s naglaskom na institucije i pravne koncepte. U drugoj pravna, kulturna i povijesna baština u sudskom spisu protiv Zrinskog i Frankopana, a u trećoj neposredni odjeci procesa u javnosti i propaganda bečkog dvora. Četvrta će cjelina predstaviti proces Zrinskom i Frankopanu u kontekstu procesa zbog pobune i veleizdaje u ranonovovjekovnoj Europi. Peta će cjelina donijeti nova istraživanja o političkim shvaćanjima Petra Zrinskog, dok će šesta cjelina obraditi djelatnosti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u povijesnom kontekstu svoga vremena.

Na kraju prvog dana znanstvenog skupa Ivana Horbec, Maja Matasović i Nella Lonza predstavit će projekt prvog prijevoda na hrvatski jezik spisa sa suđenja Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, uključujući neke dosada nepoznate dokumente, čime će ovaj važan materijal postati dostupniji zainteresiranoj javnosti.

Skup će u 13.30 sati otvoriti predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, a program će se moći pratiti putem YouTube stranice HIP Zagreb.

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori