Osmi hrvatski biennale ilustracije

Osmi hrvatski biennale ilustracije

Međunarodna bijenalna izložba ilustracije koja se kontinuirano priređuje od 2006.g. ovoga puta održava se u neočekivanim i novim okolnostima, obilježena pandemijom COVIDA-19 i zagrebačkim potresom.

Dosadašnji velik odaziv umjetnica i umjetnika na manifestaciju koja je sedam puta uspjela okupiti najbolje, među njima brojne mlade autore bez objavljenih ilustratorskih radova ne začuđuje, jer je u pitanju jedna od rijetkih, ako ne i jedina manifestacija koja im omogućava predstavljanje u renomiranom galerijskom prostoru, te u pratećem dvojezičnom katalogu.

Na prvoj izložbi iz Hrvatske sudjelovalo je 45 autora

Predviđeno sudjelovanje ilustratora iz brojnih zemalja na ovoljetnoj  izložbi trebalo je doprinijeti koncepcijskoj cjelini što se svake dvije godine prilagođava eventualnim trendovima u ilustraciji i dosezima prijašnjih manifestacija.
Na prvoj izložbi iz Hrvatske sudjelovalo je 45 autora, a 55 iz inozemstva; na drugoj 46 iz Hrvatske i 82 iz inozemstva; na trećoj 49 iz Hrvatske i 49 iz inozemstva; na četvrtoj 53 iz Hrvatske i 53 iz inozemstva; na petoj 53 iz Hrvatske i 36 iz inozemstva, na šestoj 38 iz Hrvatske i 15 iz inozemstva, a na sedmoj 31 iz Hrvatske i 24 autora iz inozemstva.

Prvu cjelinu 2020. g. predstavljaju radovi autora iz Hrvatske i Slovenije prispjeli na javni natječaj koji je, kao i do sad, objavila Galerija Klovićevi dvori, ovoga puta s pozivom umjetnicama i umjetnicima da pokušaju odgovoriti na pitanje Kako vidim budućnost. Između brojnih kreativnih ostvarenja prosudbena komisija u sastavu: Tisja Kljaković Braić, Isabella Mauro, Svebor Vidmar, uz kustosice Danijelu Markotić i Koraljku Jurčec Kos izabrala je najbolja i usklađena rješenja primjene osobnih autorskih poetika na zadanu temu, ne nužno vezana uz objavljene radove i podjele ilustracije na dječju, reklamnu, knjižnu i druge.

Obradovala nas je uspješna suradnja s Projektom Diplomskog sveučilišnog studija ilustracija s Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pokrenutim pod naslovom Kako vidim budućnost, a preuzeli smo ga kao temu našeg natječaja.

Mladi baštine svijet koji se nalazi u problematičnom stanju

Prema riječima voditelja projekta, izv.prof.art. Stanislava Marijanovića činjenica je da mladi baštine svijet koji se nalazi u problematičnom stanju pun nepoznatih izazova, što uključuju radikalne klimatske promjene, eksploataciju prirodnih resursa, globalno naoružavanje i migracije, te eroziju temeljnih humanističkih vrijednosti.

Studenti uključenih umjetničkih akademija iz Hrvatske i inozemstva putem vizualnog umjetničkog medija i prema osobnome senzibilitetu i mašti izrazili su viđenje predložene teme, a Akademija za umjetnost i kulturu razvijat će ga dalje, u Osijeku.

Autori izabrani putem javnog natječaja Galerije Klovićevi dvori imat će priliku, zahvaljujući našoj suradnji predstaviti selektirane radove u prostorima Akademije u Osijeku na jesen 2020.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori