fbpx

Ostavština autografa Miroslava Miletića u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK

Ostavština autografa Miroslava Miletića u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK

Fond Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obogaćen je donacijom autografa hrvatskog skladatelja, violista, violinista i pedagoga Miroslava Miletića (1925.–2018.). Vrijednu ostavštinu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu darovala je njegova kći, gospođa Jasmina Balogh.

Miroslav Miletić diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1953.), a kompoziciju učio u Zagrebu (B. Sakač), Pragu i Hilversumu. Predavao je na Glazbenoj školi Pavla Markovca, a 1960. osnovao kvartet Pro arte  u kojem je svirao violu. Praizvedbom njegova Koncerta za violu i orkestar iz 1958. u Hilversumu, postigao je zapažen međunarodni skladateljski uspjeh. Iako je najznačajniji uspjeh i najveći opus ostavio u komornoj glazbi, u njegovu radu nalaze se  i orkestralna, koncertantna (7 koncerata) i solistička djela (osobito za violu), zatim baleti, glazbeno-scenska djela te glazba za televiziju i film. 

Foto Miroslav Miletic 1, 2, 3 – Detalji iz ostavštine Miroslava Miletića

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima i su Nagrada fondacije Gaudeamus (1959.), Zlatni lav u Veneciji za filmsku glazbu (1960.), dvije zlatne medalje u Vercelliju (1966.), dvije nagrade JRT,  Zlatno sunce grada Dubrovnika (1999.), Vjesnikova nagrada Josip Štolcer Slavenski (2002.), Nagrada grada Siska za životno djelo i značajan doprinos ugledu grada Siska (2007.) i diskografska nagrada Porin za životno djelo (2009.). U Sisku je 2000. godine u njegovu čast utemeljena godišnja manifestacija Dani glazbe Miroslava Miletića.

Zbirka muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pohranjuje i daje na korištenje vrijednu glazbenu građu u obliku notnih tiskovina i glazbenih rukopisa te zvučnu građu na različitim materijalnim oblicima. Opsežan fond Zbirke sadrži više od 30 tisuća jedinica zvučne građe, oko 20 tisuća svezaka glazbenih rukopisa i rukom pisanih dokumenata u okviru ostavštine hrvatskih skladatelja među kojima i velikana hrvatske glazbe Vatroslava Lisinskoga, Blagoja Berse, Ivana Zajca, Ferde Livadića, Ivana Padovca, Jakova Gotovca i drugih. Dio notnog i zvučnog fonda Zbirke dostupan i je u digitalnom obliku na portalu Digitalne zbirke NSK.  

FOTO: Foto Balogh_donacija: Dr. sc. Davor Merkaš, urednik u Muzičkom informativnom centru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Jasmina Balogh, darovateljica i kćerka skladatelja Miroslava Miletića, dr. sc. Tanja Mihalić, voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK. Fotografija: rujan 2019.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *