Otkrivamo koji su najčitaniji tekstovi u prvih godinu dana portala

Otkrivamo koji su najčitaniji tekstovi u prvih godinu dana portala

Povodom prvog rođendana portala, zavirili smo u analitiku i odlučili otkriti koje ste tekstove najviše čitali u prvih godinu dana postojanja portala.

10. Matija Culjak: Prehodati čitavu Hrvatsku bila je prilika za upoznati vlastitu domovinu koju sam preko zaslona gledao kroz tuđe oči

Izvor: Matija Culjak

Matija Culjak mladi je Zagrepčanin koji je prehodao Hrvatsku CLDT stazom. Što je to CLDT staza, koliko dugo su trajale pripreme, zašto je uopće pošao na ovakav put, što je sve ponio na put oko Hrvatske, ali i brojne druge zanimljivosti saznali smo u prosincu, 2020.

9. Željko Krznarić: Moje pisanje o Zagrebu je uzvraćanje ljubavi gradu koji me uvijek čeka raširenih ruku

Izvor: Željko Krznarić

Željko Krznarić hrvatski je književnik, pjesnik, novinar i tekstopisac. Već dugi niz godina uspješno surađuje s brojnim glazbenicima, iza sebe ima više od 500 uglazbljenih tekstova i 18 knjiga. Dobitnik je Porina za pjesmu Uzalud vam trud svirači, pobjednik Dore s pjesmom Nek ti bude ljubav sva, a 2015. dobio je i Nagradu Grada Zagreba. Intervju sa Željkom ujedno je i prvi intervju na portalu.

8. Humanitarna udruga Fajter: Nama sudbinu kroje političari, a većina političara negira problem beskućnika

Izvor: Humanitarna udruga Fajter – Facebook

Kad su mu umrli roditelji Mile Mrvalj dobio je u nasljedstvo stan i nešto novca. Kako je završio Školu primijenjenih umjetnosti bio mu je san imati galeriju. Podignuo je kredit te stavio stan pod hipoteku, a onda mu je galerija bankrotirala, stan su mu uzeli i postao je beskućnik. Danas, kao bivši beskućnik, Mile zajedno s mladom Antonellom Šantek vodi Humanitarnu udrugu Fajter za pomoć beskućnicima.

7. Antonia Glavan Petanjek: Voljela bih raditi na projektima koji bi sačuvali i prenijeli vještine vezenja i heklanja koje su nam ostavile naše bake

Izvor: Antonia Glavan Petanjek

Antonia Glavan Petanjek zaintrigirala nas je Instagram profilom Ka iz bajke koji je pravi dokaz kako vezenje i heklanje ne moramo nužno vezati uz svoje bake i prabake. U njezinim rukama, moderni štih dobiva jednu tradicionalnu notu – baš, ka iz bajke!

6. Božena Vrgoč: Naša misija je dovesti STEM na svaki otok i u svaki vrtić i svako selo u Slavoniji

Izvor: Božena Vrgoč

Božena Vrgoč pedagoginja je s dugogodišnjim iskustvom rada u britanskom obrazovnom sustavu. Nakon brojnih edukacija iz metodike poučavanja u britanskom obrazovnom sustavu osniva centar Educativo za poduku i upravljanje znanjem te u suradnji s ravnateljicom škole stranih jezika Mali Princ započinje inovativni ciklus edukacija ‘Metodika engleskog jezika za odgajatelje’ koju je do sada prepoznalo preko 250 odgajatelja sudionika. Osnivačica je i predsjednica Instituta za STEM edukaciju i afterschool programe pri kojemu je verificirala kraći odgojno obrazovni program STEM u vrtiću za rano učenje robotike i programiranja djece od 4 do 7 godina.

5. Ulica u centru Zagreba: Leglo kupleraja sa statusom obrta

FOTO: YouTube Screenshot

Zbog ubrzanog rasta, Zagreb se u prvoj polovici 20. stoljeća suočio s problemima koji su vezani uz prostituciju, odnosno sa širenjem spolnih bolesti, pa su stoga države Europe nastojale zakonski regulirati prostituciju. Reglementacijom prostitucije vlast je prostituciju stavio pod svoj državni i institucionalizirani nadzor te su se njome mogle baviti samo osobe koje su dobile dozvolu vlasti. Ove zakonske mjere uglavnom su bile neuspješne, najprije zbog ilegalnih radnji a zatim i time što su neuspješno smanjivale širenje bolesti, te se stoga javio snažan abolicionistički pokret.

4. Darko Rundek: Navike se lako mijenjaju ako imate povjerenja u vlastito mišljenje

Izvor: Darko Rundek

Ako ste već čuli novi album Darka Rundeka & Ekipe, koji je izašao krajem prošle godine, onda ste posjetili metafizički prostor između dva svijeta: DO i OD. Ovim je albumom Rundek dokazao da je nepresušan izvor svježih ideja, baš kao i prije 40 godina, kad je počinjao s Haustorom. Doznali smo više o novom albumu i suradnji s Rokom Crnićem i Ekipom.

3. Sanin Karamehmedović: Ako ljubav postoji, terce na tišinu rade se svaki dan, stalno

Silente je svoj je prvi nastup imao 23. kolovoza 2006. i tada su odsvirali prvu autorsku pjesmu. Redatelj i glumac Dejan Aćimović redatelj je spota za njihov prvi singl Terca na tišinu koji je objavljen u veljači 2013. godine. Krajem studenog 2013. grupa je održala prvi samostalni koncert u velikom pogonu Tvornice kulture u Zagrebu, a sve ostalo je povijest. Razgovor sa Saninom (Sančom) Karamehmedovićem, jednim od naših najperspektivnijih tekstopisaca, čita se gotovo svakodnevno, od kolovoza 2020.

2. Od Zagreba do Santiaga: Put 68-godišnjeg Zdravka Krivošića

Izvor: Jelena Krivošić Pravica

Zdravko Krivošić  – Nuta je 68-godišnji umirovljeni branitelj koji u nogama ima već četiri Camina. Želja za odlaskom na Put rasla je u njemu godinama, ali sazrila je prije nekoliko godina kada se oporavio od kronične lajmske bolesti koja ga je na neko vrijeme prikovala uz krevet.

Iako ni sam nije znao reći zbog čega točno ide propješačiti gotovo 800 km dug put, znao je da to mora učiniti.

1. Skriveni Zagreb: Jezera koja se nalaze samo pola sata od centra, a rijetki za njih znaju

FOTO: Barbara Grgić/Beli Zagreb Grad

Jarun, Bundek, Maksimir – sve su to poznate oaze mira, zelenila i rekreacije u Zagrebu. S obzirom na to da je ovo najčitaniji tekst na portalu, mogli bismo zaključiti i da brojni uistinu nisu znali za ova jezera. Jeste li i vi među njima? 🙂

FOTO: Pixabay

Želite čitati o određenoj temi? Voljeli biste da razgovaramo s nekim određenim umjetnikom? Pišite nam!

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori