Otvara se izložba ‘Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU’

Otvara se izložba ‘Skulptura antičke Salone  iz fundusa Gliptoteke HAZU’

U subotu 5. lipnja u 12 sati otvara se u Gliptoteci HAZU izložba Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU. Autorice izložbe su prof. dr. sc. Jasna Jeličić-Radonić i Magdalena Getaldić. Salona, glavni grad rimske provincije Dalmacije, čiji spomenici čine najbrojniju skupinu spomenika iz Zbirke sadrenih odljeva antičkih spomenika Gliptoteke HAZU, predstavljena je uoči 200. godišnjice početka istraživanja. Na izložbi su prikazane najznamenitije građevine i vrijedni pojedinačni spomenici, prvi istraživači lokaliteta te povijest sakupljanja salonitanskih spomenika u privatnim zbirkama. 

Salona (colonia Martia Iulia Salona) se smjestila na istočno jadranskoj obali, pored ušća rijeke Jadro, u dnu zaštićenog morskog zaljeva. Već su Dalmati, smješteni u okolnim gradinama, iskoristili povoljan položaj luke i čvorište trgovačkih putova, a on je zatim privukao isejske Grke i naposlijetku Rimljane. U povijesnim izvorima, Salona se prvi put spominje 119. g. pr. Kr., kada je u gradu s vojskom prezimio rimski prokonzul Lucije Cecilije Metel, koji je kasnije zbog pobjede nad Ilirima nazvan Dalmaticus. Salona je u građanskom ratu između Cezara i Pompeja 48. godine pr. Kr. ratovala na strani Cezara te je dobila status rimske kolonije. Nakon uspješnog gušenja Batonova ustanka od 6. do 9. g. poslije Krista, Salona je ušla u prosperitetnije razdoblje, o kojem svjedoči snažan urbanistički razvoj i graditeljska aktivnost. 

Izložba se može razgledati do 4. srpnja 2021.

Izvori

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori