Otvaranje izložbe fotografija autora Bartula Pejkovića u Galeriji AMZ

Otvaranje izložbe fotografija autora Bartula Pejkovića u Galeriji AMZ

U utorak 6. srpnja u 20 sati u Galeriji AMZ otvara se izložba fotografija Automorfoze mladog fotografa Bartula Pejkovića. Izložba je nastala u sklopu kolegija Produkcija kazališnih projekata, a ujedno je završni rad Vida Oluića, studenta treće godine Preddiplomskog studija produkcije na Akademiji dramske umjetnosti.

Projekt je realiziran u suradnji s Arheološkim muzejom, a izložbu je moguće posjetiti do 14. srpnja

U početku stvaralaštva, Bartul Pejković stremi postizanju što skladnijih kompozicija fotografirajući savršene oblike tijela. Međutim, propitkujući iskrivljene poglede na vlastito tijelo, koji nastaju kao posljedica neprestanog suočavanja s idealnim prikazima tijela, autor započinje istraživanje nesavršenih detalja na ljudskome tijelu. Potraga za nesavršenim rezultirala je serijom fotografija koje prikazuju tjelesne ožiljke nerijetko sakrivene od pogleda drugih. Ožiljak kao središnji motiv fotografija predstavljen je kao neponovljiv detalj koji je neraskidiv od osobnosti onoga koji ga posjeduje na svojem tijelu, a uvećani ožiljci pripovijedaju intimne priče autoru bliskih osoba. No, začudni detalji kompozicije ožiljaka asociraju na oblike koje pronalazimo u prirodi, stoga autor nastavlja istraživati odnos tijela i prirode u drugoj seriji fotografija s prikazima tijela uronjenih u krajolik. Neporecivost čovjekovog utjecaja na okoliš ujedno čini čovjeka neodvojivim od prirode što potvrđuju fotografije s prikazima tijela koja istovremeno imitiraju oblike iz prirode, ali se i uklapaju u nju. No čovjekova otuđenost od prirode potaknula je mladog fotografa na vlastito okretanje prema prirodi. Nadahnut autoportretima finsko-američkog fotografa Arna Rafaela Minkkinena, Bartul Pejković započinje preispitivati vlastiti identitet. Treća serija fotografija prikazuje autorov izlazak iz sigurne zone u kojoj vlastito tijelo izlaže fotografskom objektivu. Potraga za identitetom neraskidiva je od lokacija koje su oblikovale osobnost autora, a upravo čitav proces istraživanja tijela kroz medij fotografije rezultira upoznavanje autora sa samim sobom.  Na izložbi su prikazane tri odvojene serije fotografija koje zajedno predstavljaju etape istraživanja tijela započeto bilježenjem oslobađajućih trenutaka u kojima je pokazivanje autentičnih tjelesnih detalja postalo važnije od sakrivanja istih. Zapanjenost neizmjernim sličnostima tjelesnih i prirodnih oblika dovelo je do završne faze istraživanja u kojoj autor postaje objekt na fotografiji kako bi istaknuo nužnost prihvaćanja vlastitog tijela i potrage za samim sobom.

Tena Starčević

Biografija autora

Bartul Pejković rođen je 4.2. 1996. u Splitu gdje je živio sve do 2018. godine kada upisuje studij snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Zanimanje za grafičko oblikovanje i istraživanje raznih medija pojavilo se nakon završene srednje škole, a ubrzo fotografija postaje središnji interes. Početak istraživanja u mediju fotografije povezan je s proučavanjem svoje najuže sredine i mjesta stanovanja u gradu Splitu kada nastaje serija fotografija Concrete Jungle.

Ubrzo se pojavila ideja o javnoj prezentaciji vlastitih radova, a prva je samostalna izložba realizirana u Fotoklubu Split. Ista serija fotografija postigla je uspjeh na manifestaciji Rovinj Photodays (osvojeno drugo mjesto) te 4. Biennale hrvatske mlade fotografije (osvojeno drugo mjesto). Bartul Pejković trenutno završava preddiplomski studij snimanja, a temeljni fokus njegovog istraživanja su socijalne teme koju prikazuje u mediju fotografije i filma.

FOTO: PROMO

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori