Otvoren poziv za drugu generaciju praktičarki i praktičara socijalnih inovacija

Otvoren poziv za drugu generaciju praktičarki i praktičara socijalnih inovacija

Inicijativa mladih za ljudska prava objavila je poziv za zimski semestar intenzivne edukacije koja u sebi spaja aktivizam i korisne vještine za doprinos zajednici, ali i buduće zapošljavanje mladih.

Edukacija ‘Praktičar_ka socijalnih inovacija’ namijenjena je mladima između 21 i 30 godine koji su na završnim godinama društvenih i humanističkih/umjetničkih fakulteta ili su završili fakultet i trenutno nisu zaposleni u struci. Cilj edukacije je ponuditi osnovna znanja, vještine i stavove koji mladima omogućiti da dizajniraju, razviju i implementiraju socijalne inovacije. Program se prvi puta izvodio u proljeće 2021., a u ovom semestru nastavlja se izvoditi online s ciljem da se uključi što više mladih iz cijele Hrvatske koji će surađivati na rješenjima za bolje i održivije zajednice.

Što mladi dobivaju ovom edukacijom?

 • Usavršavanje postojećih i usvajanje novih metoda rada, pristupa problemima, vještina i znanja u području definiranja problema, istraživanja potreba, socijalnih inovacija, design thinkinga, oblikovanja projekta, izrade poslovnog plana itd.
 • Uz teorijska znanja, mladi će razviti i jedinstveni prototip/rješenje odnosno socijalnu inovaciju koja odgovara na goruće društvene probleme u suradnji s timom mladih ljudi 
 • Podršku za razvoj socijalne inovacije i nakon završetka programa
 • Priliku za umrežavanje s mladima iz cijele Hrvatske, ali i sa organizacijama civilnog društva, poslovnim sektorom i drugim akterima
 • Izlazak iz zone komfora i iskustvo aktivnog rada u timu
 • Aktivnu mentorsku podršku koja uključuje jasnu povratnu informaciju na rad, savjete za poboljšanje i pomoć u oblikovanju socijalne inovacije
 • Potvrdu/certifikat o završetku neformalnog edukacijskog programa

Kako izgleda program?

– Sudjelovanje je besplatno i sastoji se od 150 sati edukacije koja uključuje teorijska predavanja, individualni i praktični rad u grupama (60 sati – predavanja i praktične vježbe; 90 sati – individualni i grupni zadaci).

– Kako bi se omogućilo sudjelovanje mladih iz cijele Hrvatske, kao i mladih koji imaju poteškoće u kretanju, program će se izvoditi online putem platforme Zoom, uz mogućnost susreta uživo ako za to bude mogućnosti

– Predavanja započinju 28. rujna i završavaju 17. prosinca 2021. godine.

– Teorijska predavanja odvijaju se utorkom i četvrtkom od 9:30 do 13:30h, uz povremeni tjedan bez predavanja koji je namijenjen grupnom radu. U dogovoru s grupom, moguće je organizirati dodatne termine za konzultacije.

Koji su kriteriji prijave?

Na edukacijski program ‘Praktičar socijalnih inovacija’ mogu se prijaviti mladi koji:

 • imaju do 30 godina
 • su završili ili završavaju fakultet društveno-humanističkog usmjerenja (preddiplomska ili diplomska razina studija). Prednost imaju nezaposlene osobe koje su završile studij.
 • nisu zaposleni u struci na ugovor o radu 
 • mogu pohađati predavanja u terminima navedenima u rasporedu programa

Kako se prijaviti?

Rok prijave na program je 19. rujna u ponoć.

Informacije o izboru sudionika bit će poznate između 22.  i 24. rujna. Broj sudionika je ograničen, uz napomenu da će se program ponovno izvoditi u narednim semestrima.

Raspored predavanja i više informacija dostupno je na poveznici.

Prijavnica za program nalazi se ovdje.

Ovaj program dio je projekta Social Innovators, čiji je cilj utjecati na lakše zaposlenje mladih koji su stekli obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih znanosti te promovirati zapošljavanje u udrugama kao mjestima gdje mladi mogu naučiti nove vještine i znanja i kao atraktivnog okruženja za rad, učenje i održiv doprinos zajednici. 

Projekt u Hrvatskoj koordinira Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), a program se izvodi još i u Sloveniji i Bugarskoj, uz podršku ekspertnih partnera iz Norveške.

Social Innovators je financiran od strane Islanda, Norveške i Lihtenštajna kroz EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Zajedno za zelenu, kompetitivnu i uključivu Europu.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori