Otvorena izložba Radikalne Geometrije u prostoru LEXART Skladište

Otvorena izložba Radikalne Geometrije u prostoru LEXART Skladište

Nakon zimske stanke, projekt LEXART u suradnji s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža i Hrvatskom turističkom zajednicom, otvaranjem izložbe Radikalne Geometrije najavila je novi ciklus djelovanja i time Zagrebu osigurala još jedno kvalitetno mjesto za promicanje suvremene umjetnosti.

Prva izložba po redu, Radikalne Geometrije nastala je kao sinergijsko djelovanje suvremenih umjetnika koji se u cijelosti referiraju na fascinatan umjetnički pothvat arhitekta Nikole Bašića Kornatski kameni katastar, spomen obilježja kornatskim vatrogascima na otoku Kornat. Tema izložbe prezentira minimalizam u svojoj esenciji koji pobuđuje interes 11 kako mladih tako i zrelih i već afirmiranih umjetnika i stvaratelja. Na izložbi sudjeluju Krešimir Damjanović, Dean Jokanović Toumin (kurator umjetnik), Nikica Jurković, Petar Katavić, Jelena Perić, Zvonimir Prusina, Dubravka Rakoci, Jadranko Runjić, Edita Schubert, Goran Trbuljak i Roman Uranjek. 

Arhitekt Nikola Bašić koji je javnosti poznat po instalacijama Pozdrav Suncu i Morske Orgulje objašnjava ideju oko koje je koncipirana izložba: Kornatski  kameni katastar impresivnih razmjera i na prvi pogled zagonetne svrhovitosti doima se  u apstraktnoj likovnosti geometriziranog pejzaža kao arhaični land art.  Ipak, kornatska suhozidna mreža više je od svega monumentalna metafora ljudskog truda, trpljenja i žrtve, ali i neuništive nade.

Ova izložba dokaz je kako je u umjetnosti inspiracija i referenca nepresušeni izvor stvaralaštva, pa tako s jedne strane artefakt Nikole Bašića uzrokovan ljudskom tragedijom postaje polazište u potpuno novom procesu ka konstataciji minimalizma kao takvog.

Izložbu možete pogledati od danas do 01.07.2021. na adresi Frankopanska 22-24.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori