Otvorena samostalna izložba Zorana Kakše u Zagrebu: Umjetnik izložbu posvetio dragom prijatelju koji nas je prerano napustio

Otvorena samostalna izložba Zorana Kakše u Zagrebu: Umjetnik izložbu posvetio dragom prijatelju koji nas je prerano napustio

Večeras je svečano otvorena samostalna izložba „Sleeping memories“ akademskog umjetnika Zorana Kakše u Galeriji Idealni grad. Umjetnik se predstavio recentnim ciklusom radova izvedenih na intimnim formatima platna, ali i školskih naslona koje koristi kao podlogu za slojevite radove nastale u kombiniranoj tehnici putem kojih bilježi vlastita sjećanja. 

Na otvorenju je ravnateljica Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad Tea Bilić pozdravila sve prisutne te izrazila zadovoljstvo što u galeriji Idealni grad predstavljaju ovako zanimljivu, jedinstvenu i kvalitetnu izložbu, stručni suradnik Vedran Markulin predstavio je biografiju umjetnika Zorana Kakše dok je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula kako ciklus “Sleeping memories” predstavlja autorov povratak samome sebi tj. jedan dubok i misaon proces.

Zoran Kakša ga intuitivno bilježi na manjim, intimnijim formatima. Oni nisu glasni, oni ne privlače pozornost na prvu, već suptilno pozivaju promatrača da im se približi i odvoji vrijeme za pomno upoznavanje sadržaja zabilježenih, interpretiranih i s ukazanim povjerenjem podijeljenih trenutaka iz bogatog, predanog i posvećenog života autora sa svim svojim usponima i padovima, ali i lekcijama – kako osobno usvojenim tako i nesebično prenesenim na buduće generacije. Na kraju se umjetnik Zoran Kakša zahvalio svima na dolasku te istaknuo je kako ovaj ciklus posvetio dragom prijatelju i kustosu Nikoli Albanežeu koji nas je prerano napustio početkom ove godine te koji je od samih početaka kvalitetno pratio i predstavljao Zoranov rad i kontinuirano ga poticao na daljnje stvaralaštvo.

Nakon službenog otvorenja, posjetitelji su u ugodnoj atmosferi detaljno razgledali izložbu.

Izložba ostaje otvorena do 25. studenog 2022. i može se pogledati u radno vrijeme galerije od 10 do 18 sati od ponedjeljka do petka.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori