fbpx

Otvorenje donacijske izložbe Fotokluba Zagreb u Europskom domu Zagreb: TEBI, GRADE MOJ!

Otvorenje donacijske izložbe Fotokluba Zagreb u Europskom domu Zagreb: TEBI, GRADE MOJ!

Zagreb je grad koji se voli. Bez obzira kako se mijenja, raste, uljepšava, bez obzira koliko se gradi ili koliko se neki dijelovi zanemaruju i zaboravljaju, Zagreb je tu kako bi nas podsjećao na tradiciju i kako bi nas okrenuo prema budućnosti.

Fotoklub Zagreb najstarija je neprofitna fotoamaterska organizacija u ovom dijelu Europe, osnovana davne 1892. godine, a tijekom svojih 128 godina, Fotoklub Zagreb oblikovao je niz sjajnih generacija fotografa te stvorio povijesna fotografska imena kao što su Tošo Dabac, Mladen Grčević, Milan Fizi, Milan Pavić i Slavka Pavić, Marija Braut i mnogi drugi.

Danas Fotoklub Zagreb ima više od 200 aktivnih članova kako onih u zenitu umjetničkog stvaranja i onih koji su tek na početku fotografskog puta. Okuplja amatere i profesionalce, učenike, studente, profesore, inženjere, liječnike i umirovljenike.

Inspirativan i fotogeničan, intrigantan i poetičan, Zagreb je oduvijek u fokusu objektiva amaterskih i profesionalnih fotografa.

Potaknut tom činjenicom, Fotoklub Zagreb svake godine organizira izložbu pod nazivom Zagreb i Zagrepčani koja se priređuje, s kraćim prekidima, još od 1965. Ovogodišnja izložba po prvi puta je predstavljena izvan prostorija kluba koji je, kao i mnoge kulturne ustanove u gradu, pretrpio velika oštećenja u potresu, u Galeriji Zvonimir.

U zajedničkoj sudbini ranjenika, Fotoklub Zagreb i Europski dom Zagreb organiziraju donacijsku izložbu pod nazivom TEBI, GRADE MOJ! koja predstavlja izbor iz nekoliko izložbi Zagreb i Zagrepčani održanih u klubu proteklih godina.

Foto: Beli Zagreb Grad

Prostor Europskog doma Zagreb i Europskog pokreta Hrvatska nalazi se u samom centru grada, u Jurišićevoj ulici 1/I.

Prostor Europskog doma i Europskog pokreta, također je teško nastradao u potresu.

Foto: Beli Zagreb Grad

Fotografije iz Zbirke hrvatske fotografije zaštićene kao kulturno dobro

Posebnost navedene izložbe su sedam fotografija starih autora koje su inače sastavni dio Zbirke hrvatske fotografije koja je zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske i vlasništvo je Fotokluba Zagreb.

Foto: Beli Zagreb Grad

Izložba fotografija članova Fotokluba Zagreb organizirana je kako bi se upozorilo na velike štete nastale u potresu 22.3.2020. na velikom broju zgrada u centru Zagreba, među ostalima na prostor u kojem djeluje Fotoklub Zagreb u Ilici 29/3.

Budući da obnova iziskuje znatna financijska sredstva, na ovoj izložbi moguće je uplatiti sredstva u obliku donacije, a zauzvrat odabrati neku od izloženih fotografija i po završetku izložbe ju preuzeti.

Foto: Beli Zagreb Grad

To se odnosi na sve izložbene fotografije, osim sedam starih originalnih fotografija iz fundusa Zbirke Fotokluba Zagreb, a točan popis fotografija za donacijsku prodaju možete naći u prostoru Europskog doma.

Kako bi se Fotoklub Zagreb što prije vratio svojim aktivnostima u prostoru u kojem djeluje preko 70 godina, preporučeni iznos je 200 kn po fotografiji (može, naravno, biti i veći), koji možete uplatiti na račun Fotokluba Zagreb:

IBAN HR95 2360 0001 1015 5956 6

Svrha uplate: donacija za Fotoklub Zagreb

Svima je zajednička ljubav – fotografija!

Izložba je otvorena 30. rujna 2020. i može se pogledati radnim danom od 8 do 16h u Europskom domu Zagreb Jurišićeva 1/1. do 27. listopada 2020.

Izvori

Klara Halužan

Studentica iz Zagreba s višegodišnjim iskustvom u event managmentu. Svaku pruženu priliku trudim se kvalitetno iskoristiti kako bih naučila nešto novo te unaprijedila na bolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *