Otvorenje izložbe Ivana Fijolića u Galeriji Forum

Otvorenje izložbe Ivana Fijolića u Galeriji Forum

Od 18. lipnja u 19 sati, uz pridržavanje svih propisanih mjera, u Galeriji Forum u Teslinoj 16 u Zagrebu moći će se pogledati izložba Ivana Fijolića Sweet summer breeze.

Naslov izložbe odnosi se na osjećaj cjeline s kozmosom, osjećaj za kojega se Fijolić boji da je izgubljen u suvremenom svijetu

U tehnokraciji Fijolić vidi utonuće u ropstvo. Njegov Praauto jednostavna je forma vozila koje je značilo suradnju čovjeka i stroja, suradnju mašine s okom, koordinacijom udova i koncentracijom. Prepuštajući se samovozećim autima u bliskoj budućnosti, mi dopuštamo da nam se svi ti organi i sposobnosti uspavaju, da zamru. Za ovog kipara devastacija prirode ujedno je i devastacija ljudskog duha, a svoje je uvjerenje sažeo u izreci: ‘Kozmos će plakati za nama, ali ne predugo’.“ Ipak, izložba pruža i upornu nadu u sretnu suradnju čovjeka sa strojem. Gavrilović nastavlja: „Vidim tu nadu i u ovim Fijolićevim reljefima (iako je on možda ne vidi). Drevni simbol meandra koji ugraviran djeluje poput čipa, sugerira prisutnost prapočela i u nekoj transhumanoj budućnosti. Kipar izrađuje i čvornate oblike Drva života, kozmičkog čvora iz kojega se raspliću svi počeci, kao i eksploziju koja me podsjeća na stalno bujanje stvarnosti.“ Nakon toga navodi: „Tu su i Gliše, tri kozmička mudraca, bića velike mudrosti, ali i međusobnog pobijanja, što upućuje na vječnu dinamiku sukoba, odnosno nadopunjavanja, koja je pokretački i životni pogon svekolikog postojanja.

Kustos izložbe i voditelj Galerije, Feđa Gavrilović

Izložba je otvorena do 16. srpnja u radnom vremenu Galerije Forum.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori