fbpx

Otvorenje izložbe ‘Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu’ u HDLU-u

Otvorenje izložbe ‘Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu’ u HDLU-u

Profesor Baltazar je lik iz najpoznatije hrvatske animirane serije koja je snimana između 1968. i 1978. godine, u sklopu Zagrebačke škole animiranog filma.

Tvorac poznatog profesora Baltazara je hrvatski animator i karikaturist Zlatko Grgić koji je svoj lik izgradio u potpunoj suprotnosti od stereotipa koji prate znanstvenike. Profesor Baltazar je tako zainteresiran za svijet oko sebe te je neprestano u doticaju sa svojim sugrađanima kojima pomaže.

Kroz pomaganje serijal promovira i zagovara miroljubivo rješavanje problema. Svaka epizoda serijala slijedi određenu strukturu u kojoj nakon poremećaja koji narušavaju postojeću situaciju, slijedi mirna intervencija, a kroz koju se sve vraća u normalu. Na prvom mjestu u seriji je prijateljstvo koje je pokretač radnje, i zbog kojega sve na kraju sjeda na svoje mjesto. Crteži iz ovog serijala izrasli su iz crtačkog iskustva satiričkog časopisa Kerempuh i imaju jednu prepoznatljivu notu.

Behzad Khosravi Noori (Izvor: Contemporary Facebook)

Profesor Baltazar kao balans

Autor ove izložbe je društveno angažirani umjetnik Behzad Khosravi Noori koji je, kroz svoje umjetničko sazrijevanje i školovanje u Teherenu i Stockholmu, u sebi razvio ne samo interes već i dubinsko poznavanje različitih kultura.

U središtu izložbe je miroljubivi i znatiželjni profesor Baltazar koji ovog autora, Iranca, vraća u djetinjstvo. Baltazar u njegovim očima dobiva ulogu onoga koji oblikuje živote različitih ljudi diljem svijeta. Njegova je izložba nastala na pitanjima poput ovih: Poznajete li profesora Baltazara? Kako ste za njega saznali?

Noorijeva je priča u skladu s njegovim obrazovanjem društveno angažirana te ga s profesorom Baltazarom vraća u vrijeme u kojem je odrastao. To je svijet jako naglašene dihotomije Istoka i Zapada. Vrijeme u kojem između ovih suprotnosti postoji Pokret nesvrstanih, a koji je služio kao neka vrsta balansa između sukobljenih strana. Upravo je jedan od osnivača tog pokreta bio i Josip Brzo Tito o čijoj povijesnoj ulozi još uvijek često i žestoko raspravljamo.

Crveni telefon bio je simbol Hladnog rata (Izvor: Pixabay)

Famozni stroj

Profesor Baltazar je na neki način simbol tog balansa koji je pridonio da svijet ne skrene putem kaosa. Naš omiljeni profesor živi u jednom, šarenom gradu u kojem sa svojim famoznim strojem može riješiti sve probleme tamošnjih građana. On ima dovoljno veliko srce za sve neovisno tko su i što su, on se bori protiv zla i na neki način je most između umjetnikovih sjećanja i stvarnih događaja koji su obilježili jedno sada već dosta daleko vrijeme.

Stroj profesora Baltazara (Izvor: Profesor Baltazar Facebook)

Zagreb kao završna postaja čarobne instalacije

Izložbu obilježava jedna sasvim posebna, pomalo čarobna ružičasto-žuta, instalacija u obliku tobogana penjalice koja je polazište programa o profesoru Baltazaru. Izložba se otvara u četvrtak 2. srpnja 2020. u 19 sati. Za glazbu je zadužena Lina Kovačević.


Ova je izložba gostovala u nekoliko švedskih gradova (Stockholm, Malmö i Kalmar) te na Art Encounters Bijenalu u Temišvaru u Rumunjskoj, a njezina je završna postaja ovdje u Zagrebu gdje će trajati tijekom cijelih ljetnih praznika.

Interesantno je da je umjetnik odlučio darovati skulpturalnu instalaciju a za čiju je dodjelu raspisan i natječaj.
Uz izložbu je priređen zabavno-edukativni program Baltazar play Date powered by Jana koji podrazumijeva druženje u Galeriji Bačva, u Meštrovićevom paviljonu.

Ovo druženje traži prethodnu najavu, a namijenjeno je manjoj grupi djece (ne više od njih 10) i njihovih roditeljima (također do 10 odraslih osoba). Ovaj je program koncipiran tako da dok djeca uživaju u instalaciji i crtićima odrasli kroz dva dokumentarca upoznaju povijest ovog popularnog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem je nastao.

Noorijeva instalacija (Izvor: HDLU Facebook)

Pred nama je, čini se, vruće i, kada je u pitanju pandemija korona virusa, neizvjesno ljeto, a na nama je da ga iskoristimo najbolje što možemo. Jedan od načina je da ovu privlačnu izložbu uvrstimo u svoj edukativno-zabavni ljetni itinerar.

Baltazar će svakog od nas odvesti na putovanje, nekog u prošlost poput autora ove izložbe, druge na putovanje uspoređivanja , a svi ćemo neovisno o svojoj putanji prema naprijed ili natrag, moći zasigurno uočiti univerzalnu poruku izložbe i profesora Baltazara, a to je potreba za mirom i nenasiljem odnosno mostom između antagonističkih struja na kojima treba oblikovati svijet.

Epizoda Martin na vrhu (Izvor: Youtube)
  • Literatura:
  • HDLU, Izložbe: Jedinstveno druženje u galeriji s vašim prijateljima i mališanima, 2020.,
  • Luigi Scarpa, Profesor Baltazar – animirana serija za djecu na način Zagreb filma, Hrvatski filmski ljetopis, prijevod Jasna Rešić, u: Medijska pismenost,
  • Kalmar konstmuseum, Professor Balthazar and the monument to the invisible citizen ( Behzad Khosravi Noori).

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori