Otvorenje izložbe ‘Zlatko Keser – Monografska izložba’ u Galeriji Klovićevi dvori

Otvorenje izložbe ‘Zlatko Keser – Monografska izložba’ u Galeriji Klovićevi dvori

10. rujna 2020. u Galeriji Klovićevi dvori otvara se velika monografska izložba umjetnika, profesora i akademika Zlatka Kesera. Izložba se nastavlja na niz prethodnih izložbi iz ciklusa Moderni klasici, kao što su retrospektivne izložbe Dimitrija Popovića i Vaska Lipovca te prošlogodišnje, velike izložba slikara Mersada Berbera.

O umjetniku

Zlatko Keser rođen je 23. siječnja 1942. godine u Zagrebu. U rodnom je gradu završio Školu primijenjene umjetnosti i studij slikarstva kao i poslijediplomski studij (1969.) na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Otona Postružnika. Nakon okončanog studija suradnik je kultne Majstorske radionice Krste Hegedušića. Dugi niz godina djelovao je kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a radi svog djelovanja je 2014. godine imenovan u počasno zvanje professor emeritus. Od 2000. član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zlatko Keser u svojoj bogatoj biografiji bilježi brojne samostalne izložbe diljem Hrvatske; posebno valja istaknuti izložbu u Umjetničkom paviljonu 1990., dvije izložbe održane u Kabinetu grafike 1999. i 2011. godine, izložbu u Galeriji Adris u Rovinju 2011. te onu u Gliptoteci HAZU 2018. godine.

Iako su Keseru crtanje i slikanje primarni mediji umjetničkog izražavanja, kroz dugogodišnju karijeru bavio se i fresko slikarstvom i ilustriranjem te je oblikovao oko 50 prigodnih poštanskih marki za Hrvatsku poštu. Njegova djela uvrštena su u zbirke mnogobrojnih nacionalnih muzeja i galerija, kao i u privatne zbirke, jedna od kojih je ona austrijskog kolekcionara Alfreda Brogyányija, iz koje će na ovoj monografskoj izložbi biti predstavljena brojna Keserova djela.

Izložba u Galeriji Klovićevi dvori napokon će, nakon trideset godina, na svjetlo dana iznijeti veći broj ulja na platnu velikog formata koja su se do sada sporadično izlagala te bila manje dostupna Keserovoj publici.

FOTO: Znak prizivanja, 1988. Jajčana tempera, ulje na platnu, 2 400 x 2 800 mm Privatno vlasništvo 

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori