Ovaj tjedan ne propustite 3 gostujuće predstave na XII. Ljetnim noćima Teatra EXIT

Ovaj tjedan ne propustite 3 gostujuće predstave na XII. Ljetnim noćima Teatra EXIT

Ljetne noći Teatra EXIT već su ušle u drugi tjedan trajanja koji donosi odlične i aktualne gostujuće predstave od kojih je jedna domaća, a dvije su međunarodne. Sve predstave se održavaju u dvorani F22 u Frankopanskoj 22 s početkom u 21:00 sat.

U četvrtak 15.7. na repertoaru je svevremenski klasik, Moliѐrov Tartuffe, predstava nastala u klasi Krešimira Dolenčića na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu

U predstavi igraju Danijela Evđenić, Rok Juričić, Rea Kamenski-Bačun, Toma Medvešek, Dea Presečki, Eugen Stjepan Višić, Matej Đurđević i Iva Šimić-Šakoronja.

Tartuffea ne moramo gledati kao komediju čiji vrhunac leži u komičnom životu disfunkcionalne obitelji, nego kao moderan tekst s osuvremenjenom tematikom traženja izlaza iz labirinta netrpeljivosti.

Mihovil Rismondo
FOTO: Matija Smuk

Sljedeći dan, u petak 16.7., Ljetne noći Teatra EXIT ugostit će predstavu Što se bijeli u gori zelenoj?, nastalu u produkciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene ADU Tuzla i Art Centar Ankata

Dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović koja i igra u predstavi uz Ermina Avdića.
Dokumentarno-igrana predstava Što se bijeli u gori zelenoj? duodrama je rađena po motivima Hasanaginice. Hasanaginica se koristi kao simbol kroz koji se tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste, ne samo našega društva, nego i civilizacije. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene promatra, čini univerzalnim i izvanprostornim.

FOTO: Teatar Exit PROMO

U subotu 17.7. zagrebačka publika ima priliku pogledati predstavu Udarna vijest – o medijima i strahu u produkciji Trinidada d.o.o. iz Novog Sada te Beoarta i Kulturnog centra Grad iz Beograda

Radi se o autorskom projektu Marka Grubića i Milene Bogavac, a u predstavi igraju Mina Nikolić i Đorđe Živadinović Grgur. Polazeći od rečenice Kada bi slika svijeta iz udarnih vijesti bila istinita, svijet bi odavno prestao postojati! predstava Udarna vijest bavi se fenomenologijom medija masovnih komunikacija u suvremenom društvu, s posebnim fokusom na odnos medija i straha, odnosno – na medijski generiranu paranoju i neurozu čovjeka danas.

Polazeći od pitanja: zašto su udarne vijesti uvijek loše, predstava se razvija u dinamičnu, tragikomičnu inscenaciju studije o prirodi suvremenih medija i njihovom utjecaju na psihu pojedinca, kao i na društvene obrasce ponašanja. Na osobno i kolektivno. Intimno i masovno. Analizirati medije znači analizirati suvremeno društvo i načine na koje ga spoznajemo. Tako predstava ukazuje na ključne fenomene života u medijatiziranom svijetu, što je put ka „novoj pismenosti“, odnosno vještinama prepoznavanja dezinformacija i medijskih manipulacija, kroz njegovanje većeg stupnja medijske kulture. Cilj ove predstave je, dakle, produkcija znanja iz područja medijske pismenosti, što može biti preventiva rasprostranjenoj anksioznosti i poremećajima pažnje.

Ulaznice su u prodaji na blagajni u Muzeju za umjetnost i obrt i online na www.ulaznice.hr.
Također, ulaznice će biti moguće kupiti na blagajni dvorane F22 pola sata prije početka izvedbe.

Sve informacije o programu i predstavama nalaze se na www.teatarexit.hr.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori