Ovako izgleda širi centar Petrinje dan nakon razornog potresa

Ovako izgleda širi centar Petrinje dan nakon razornog potresa

Dan nakon razornog potresa, Petrinja izgleda kao scena iz nekog postapokaliptičnog filma. Srušeni krovovi, dimnjaci, slomljena stakla, razbijena vozila, grede koje strše iz mjesta koje se nekoć nazivalo dom.

Na ulicama užeg centra gotovo da nema nikoga osim stručnih službi, dok se na ulicama šireg centra Petrinje ipak moglo vidjeti mnoštvo ljudi koji su se okupili ispred svojih kuća. Neki su podigli šatore, neki su zapalili vatru i grijali se uz nju sjedeći pokriveni dekom ili nervozno cupkajući u mjestu. Obilazili su i susjede kako bi ih pitali treba li im kakva pomoć.

Sinoć u Petrinji nije bilo sna. Svako malo je tlo podrhtavalo i samo smo molili Boga da se ne ponovi onakav ili gori udar, rekli su nam građani.

Pojavile su se i lažne vijesti

Mnogi su građani izašli na ulice i zbog vijesti o novom, još razornijem udaru koji se, prema jednim informacijama, trebao dogoditi u 11 sati, a prema drugim između 15 i 23 sata. Premda su bili svjesni činjenice da se potresi ne mogu predvidjeti, Petrinjci nisu ulazili u svoje kuće. No, nisu niti željeli odlaziti od njih.

Nek’ su djeca na sigurnome

Mlađi članovi brojnih obitelji evakuirani su večer prije ili u rano jutro u brojne dijelove Hrvatske, od Slavonije i Like do Dalmacije.

Poruke i pozivi nisu prestali stizati, a gotovo je svaki stanovnik Petrinje poručio sugovorniku da je jedino bitno da su izvukli živu glavu i da su djeca na sigurnome.

Preživio sam i rat. Ma, rat je ništa u usporedbi s ovim. Ovo je strašno. Ne daj Bože nikome, otkrio nam je Josip.

Upute kako pomoći pogođenima potresom

Potaknuti brojnim upitima građana koji žele pomoći stanovništvu pogođenom razornim potresom, Hrvatski Crveni križ donosi načine na koje to mogu učiniti.
 
Sve građane koji su voljni volontirati i tako pomoći stradalima, podsjećamo kako je važno da se zbog vlastite sigurnosti i organiziranog djelovanja na terenu prijave u bazu volontera dostupnu na linku jer će pogođenom stanovništvu biti potrebna dugoročna pomoć.

Novčane donacije

Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji žele i mogu pomoći stradalima novčanom donacijom, donacije uplate na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Model: HR 00
Poziv na broj: 770
Svrha: Za žrtve potresa u Hrvatskoj

Za uplate iz inozemstva:

BIC ( SWIFT) kod: PBZGHR2X
Banka : Privredna banka Zagreb d.d., Radnička cesta 50, 10000 Zagreb, Croatia
Korisnik: Croatian Red Cross, Ulica Crvenog kriza 14, 10000 Zagreb, Croatia
Podaci o uplati: For victims of the earthquakes in Croatia

Možete uplatiti i mobilnim bankarstvom putem barkoda:

Stanovništvu koje se suočava s posljedicama razornog potresa pomoći možete i pozivom na broj 060 9011.

(Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru.
Teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.)

Donacije materijalne humanitarne pomoći

Pravne osobe se mogu javiti Hrvatskom Crvenom križu na e-mail adresu: donacije@hck.hr .

Za sve građane koji žele donirati materijalna sredstva donosimo popis artikala koji su potrebni i podsjećamo da se donacije obavljaju u Gradskim društvima Crvenog križa.

Građani se mogu obratiti u najbliže društvo Hrvatskog Crvenog križa. Popis društava možete naći u adresaru koji se nalazi na početnoj stranici.

Zagrepčani donacije prehrambenih i higijenskih potrepština te zaštitne opreme mogu donirati na adresi Socijalne samoposluge GDCK Zagreb, Siget 18a od 8 do 16 sati radnim danom.

Izvor:

  • FOTO: Barbara Grgić/Beli Zagreb Grad

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori