fbpx

Ovdje Radio Zagreb: Prvo javno slušanje radija u Zagrebu

Ovdje Radio Zagreb: Prvo javno slušanje radija u Zagrebu

Markov trg, 15. srpnja 1926. godine, masa se okuplja i nestrpljivo čeka. Radio postaja Zagreb počinje s emitiranjem. Zamislite to iščekivanje, ušutkavanje žamora, pozorno slušanje. Zvuči nevjerojatno da su ljudi prije samo 94 godine tako javno slušali jedan medij, posebice u današnjem svijetu kada svatko od nas koristi mobitele, laptope, televizore i sluša radio u svom automobilu, domu ili na javnom mjestu. Taj 15. srpnja ostat će upamćen kao datum prvog javnog slušanja radija u Zagrebu, stoga se prisjetimo početaka Radio Zagreba.

Radio klub Zagreb

Vraćamo se u ožujak 1924. godine. Tada je osnovan Radio klub Zagreb. Za njegovog predsjednika izabran je najveći hrvatski promicatelj tehnike i prirodoslovlja,astronom, prirodoslovac i fizičar dr. Oton Kučera, a prostor Kluba nalazio se na adresi Markov trg 9.  

Klub je ubrzo imao oko 300 članova, među njima su bili dr. Svetozar Varićaka, inž. Stiasni, dr. Ivo Stern. Kako bi informirali javnost i promicali radiodifuziju, Klub je izdavao časopis Radiošport. Časopis je donosio radio vijesti, tekstove o tome što se sve može čuti radioprijemnicima na području Zagreba te koji su uvjeti za dobivanje dozvola za nabavu radio aparata.

Datoteka:Radio šport.JPG – Wikipedija
izvor: wikiwand.com

Počeci emitiranja Radio stanice Zagreb

Dvije godine poslije, nakon dobivanja potrebnih državnih dozvola i koncesije, utemeljena je Radio stanica Zagreb. Dana 15. svibnja 1926. godine u prostorijama Radio kluba Zagreb na Markovom trgu počelo je emitiranje Radio stanice Zagreb.

Spomen ploča na zgradi na adresi Markov trg 9
izvor: wikiwand.com

Točno u 20:30 sati emitirana je hrvatska himna, a najavu je izgovorila Božena Begović, glumica, kazališna djelatnica, književnica, prevoditeljica i kći književnika Milana Begovića.

Nakon toga uslijedio je govor dr. Ive Sterna, čitan je službeni bilten, emitirana je glazba Beethovena, Haydna, Chopina, Rameaua, Sanit-Saensa te su čitane 15-minutne novosti. Program se emitirao svake večeri između 20:30 i 22:30, a rasporede emitiranja mogli ste pronaći u Jutarnjem listu.

Prvo javno slušanje

Dva mjeseca nakon prvog emitiranja, organizirano je prvo javno slušanje radija u Zagrebu. O popularnosti radija i svjedoči i činjenica da je 17. srpnja organiziran prvi radio prijenos nogometne utakmice u Hrvatskoj i Kraljevini SHS.  Prenosila se finalna utakmica za Balokovićev pokal između Građanskog i HAŠK, koja je završila pobjedom Građanskog s rezultatom 4:2.

Građanski – HAŠK 4:2 (2:1)

Zagreb, 17. srpnja 1927. Igralište Građanskog.
Gledatelja: 3500
Sudac: Pađen.
Strijelci: 1:0 Babić II (12), 1:1 Zinaja (32), 2:1 Babić II (38), 2:2 Zinaja, 3:2 Urbanke (82), 4:2 Pasinek (87).

GRAĐANSKI: Mihelčič, Gmajnički, Mantler, Babić I, Cindrić, Remec, Urbanke, Preška, Pasinek, Babić II, Kreč.
HAŠK: Mitrović, Hana, Dasović, Kunst, Kolibaš, Križ, Zinaja, Hitrec, Agić, Wolf II, Wolf I.

Cijela utakmica prenošena je radiom. Na tribini je bila instalirana postaja za mikrofon. Funkcionirala je izvrsno, pa su mnogi kod kuće točno bili upućeni u živahan tok igre Građanskog i HAŠK-a za Balokovićev pokal.

Izvor: povijest.gnkdinamo.hr

Uvečer posljednja, ujutro prva stvar.

Krajem 1926.godine emitirana su dva prijenosa uživo, opera More i Rusalka iz Hrvatskog narodnog kazališta, te prijenosi svetih misa iz crkve Sv. Marka i drugih crkava. Povećan je broj sati emitiranja, tako je program četvrtkom i nedjeljom započinjao u 17:00 sati , a ostalim danima u 19:45 sati.

Studio Radio Zagreba
izvor: hrt.hr

Do kraja 1926. godine Radio Zagreb je imao 4.000 pretplatnika. Zbog prijetećih odredbi ugovora i zakona uprava Radio Zagreba nije objavljivala svoje vijesti, nego su se emitirale već objavljene vijesti koje ste mogli pročitati u tadašnjem tisku. Sukladno tome, program Radija Zagreba bio je apolitičan i više posvećen kulturi i vijestima iz kulture.

Razglednica Radio stanica Zagreb SHS Kraljevina Jugoslavija 1926
izvor: njuškalo.hr

Izvori:

  • Damir Šimunović, Nikolina Bujić, Siniša Fajt, “Tehnički razvoj javnog radija u Hrvatskoj”, Annual of the Croatian Academy of Engineering, vol. 2019, No. 1, 2019.
  • hrt.hr
  • licegrada.hr

Nikolina Solić

Završila sam diplomski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Volim istraživati kulturnu, žensku i socijalnu povijest grada Zagreba, kazalište, književnost i gastropovijest. Velik sam obožavetelj vintage odjeće, nakita i starih kuharica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *