Ovi dečki osmislili su aplikaciju koja groblja pretvara u digitalne muzeje!

Ovi dečki osmislili su aplikaciju koja groblja pretvara u digitalne muzeje!

Aplikacija koja groblja pretvara u memorijale? Zvuči neobično, ali postoji! Što su dečki iz Spiritusa ovoga puta „iskemijali“ pročitajte u nastavku!

Prije godinu dana na Belom Zagreb Gradu osvanuo je intervju sa svestranim dečkima Dinom Jerkovićem, Filipom Šoljićem i Markom Šoljićem, koji su osmislili Spiritus – mobilnu aplikaciju za digitalno memoriranje u koju korisnik može pohraniti sjećanja na svoje najmilije. Zapisi su pohranjeni u vidu fotografija, videozapisa i životnih priča. Današnji se tim pak broji ove članove: Dina Jerkovića, Marka Šoljića, Matea Stjepanovića, Petra Zemana, Marina Grbića, Matiju Salopeka, Petra Severa i Mislava Žokalja. Odlučili su ići korak dalje te su groblja pretvorili u, ni manje, ni više nego – virtualne muzeje!

Kao i u prethodnoj aplikaciji, omogućili su da svaka pokojna osoba ima digitalni zapis u obliku fotografija, životnih priča i drugih uspomena. Obitelji pokojnika tako mogu pisati zgode i nezgode o svojim najdražima, a ujedno i primati prijedloge fotografija i životnih priča o svojim najmilijima za koje možda nisu ni znali! Za svoju aplikaciju dobili su već preko tri milijuna kuna investicija kako bi svoje rješenje proširili na europska tržišta, ali oni žele krenuti s Hrvatskom. Aplikacija se premijerno prikazala u Vukovaru, a 31. listopada stiže na gotovo sva veća hrvatska groblja. Memorijali, kojih je trenutno preko 700 000, mogu se pretraživati u Vukovaru, Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Splitu i Karlovcu. Kako se točno aplikacija koristi te gdje će se sve moći upotrijebiti pročitajte u nastavku.

Nakon što ste spojili tehnologiju i osobne uspomene, digitalizirali ste groblja i pretvorili ih u virtualne muzeje! Kako ste došli do ideje i koji Vam je bio cilj?

Tijekom kreiranja osnovne verzije aplikacije pričali smo s puno korisnika. Zanimalo nas je kako razmišljaju i što im je važno. Došli smo do toga da s aplikacijom imamo mogućnost da u potpunosti promijenimo način na koji se čuvaju uspomene. Zasad je najpopularniji način čuvanja uspomena ujedno i onaj najstariji, a to su grobovi. Grobovi su spomenici koji na sebi imaju samo imena, prezimena i datum. Mi smatramo da je ljudski život puno više od imena i datuma. Zato smo povezali naše predivno uređene memorijale s grobnim lokacijama tih osoba i stvorili nešto nevjerojatno.

Time gradska groblja postaju muzeji životnih priča. Svaki grob postaje spomenik, a preko mobitela svaki korisnik može vidjeti sve o životu osobe kojoj je spomenik namijenjen. Osim fotografija i životnih priča, korisnik može vidjeti i anegdote preminule osobe.

Kako ste prikupljali informacije o pokojnicima? Kako aplikacija točno funkcionira?

Informacije o pokojnim osobama prikupljali smo pomoću korisnika. Svaki korisnik za svoju voljenu osobu može kreirati fotografije i životne priče, a naša aplikacija je tu da te informacije čuva na predivan način. O nekim znamenitim osobama smo samostalno pripremili memorijale i priče u dogovoru s gradskim grobljima.

Aplikacija je vrlo jednostavna. Svaki korisnik ju može besplatno preuzeti i na njoj pretraživati sve memorijale te čitati životne priče. Ako korisnik želi sačuvati uspomene o svojoj voljenoj osobi, onda se treba registrirati i kreirati Spiritus kojeg bi čuvao. Ako taj Spiritus (memorijal) već postoji, onda ga preko aplikacija može preuzeti na čuvanje. Svaki korisnik koji se registrira postaje Čuvarem uspomena.

Aplikacija na gradskim grobljima funkcionira identično kao osnovna verzija, ali s par dodataka. Svaki korisnik može tako pretražiti točne grobne lokacije svakog pokojnika i na licu mjesta vidjeti dostupne informacije o tom pokojniku. Ako tijekom korištenje korisnik pronađe nekog od svoje obitelji, u par klikova može postati njegovim Čuvarem uspomena.

Hoćete li se zaustaviti na gradovima ili imate u planu da aplikacija pokrije i manja mjesta u Hrvatskoj?

Već sada smo osim velikih gradova pokrili i manja mjesta. Unutar Spiritusa nalazi se 50 mjesnih groblja. Od Zagreba pa do Kupinečkog Kraljevca. Cilj nam je u nadolazećim godinama, uz potporu lokalnih komunalnih poduzeća, pokriti gotovo sva groblja unutar jedne aplikacije i tako imati ogroman broj muzeja životnih priča nadohvat ruke.

U prošlom intervjuu naveli ste kako je prva verzija aplikacije, one koja stvara digitalne uspomene, namijenjena samo Android korisnicima, no kako je u planu razvijanje aplikacije za iOSuređaje. Je li se to ostvarilo?

Ostvarilo se. Sada smo dostupni sa svim funkcionalnostima za android i iOS korisnike. Također naša web aplikacija ima velik broj funkcionalnosti tako da se, recimo možete registrirati ili pretražiti Spirituse i priče preko weba. Svakako to provjerite na www.spiritus.app.

Kakve su reakcije ljudi na digitalna groblja? Ima li negativnih komentara?

Zasada smo iznimno iznenađeni da su reakcije bile nevjerojatno pozitivne. Korisnici su s puno znatiželje pretraživali gradska groblja poznatih i svojih voljenih. Pretraživali su grobne lokacije i na licu mjesta pisali priče o svojim voljenima. Mi ćemo učiniti sve da taj pozitivni sentiment i dalje ostane te da napravimo projekt koji će biti globalno prepoznatljiv. Jer ipak, svaki čovjek koji je ikada živio imao barem jednu priču vrijednu čuvanja. Mi želimo doći do tih priča i vječno ih sačuvati. Provjerite naš web i pogledajte kako to radimo!

Ova neobična ideja za cilj ima plemenitu svrhu, a to je da svaki život ostane upamćen na neki način jer „nitko nije zaslužio da bude zaboravljen“.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori