Ovo su novo slikovnice u Planetopiji od kojih se klinci neće odvajati

Ovo su novo slikovnice u Planetopiji od kojih se klinci neće odvajati

Dvije nove slikovnice stigle su u Planetopiju: Godina u prirodi: Putovanje u godišnja doba i Opusti se…za laku noć.

GODINA U PRIRODI: Putovanje u godišnja doba

Britanska umjetnica Helen Ahpornsiri preobrazila je latice, lišće i sjemenke u razigrane zečeve, blistave leptire i ptice u letu i stvorila jedinstvenu knjigu. U njoj je baš svaka ilustracija, svaki pupoljak, stablo, životinja, načinjena od rukom ubranih i isprešanih biljaka.

Svi zajedno oni nam pričaju čudesnu priču o godišnjim dobima. Odražavajući boje i bilje iz prirode saznat ćemo koji će cvjetovi prvi niknuti, u šarenom leptiru prepoznati ljetno livadno cvijeće, saznati kojem drveću ujesen ne opada lišće i upoznati životinje koje se ne boje zime. Ova je slikovnica pravo malo umjetničko djelo nastalo iz isprešanog bilja!

Sve što vidiš u ovoj knjizi – od sjaja u oku lisice do fine paučine – napravljeno je od biljaka. Cvijeće i lišće neprestano se mijenja s godišnjim dobima, no ovdje su zaustavljeni u vremenu i postali su dio nove priče. Paprat je pretvorena u perje, a šarena krila kukaca napravljena su od cvijeća kojim se hrane. Svaki kolaž čini stotine listića i cvjetova, a svi su odgovorno uzgojeni ili ubrani u divljini, a zatim osušeni tradicionalnim načinima prešanja. Biljke su zatim pomno složene u nove oblike i obrise, i dalje prepune divlje prirode, sačuvane u savršenom trenutku u vremenu…

Poruka autorice

OPUSTI SE… ZA LAKU NOĆ

Nakon što je prelijepa knjiga Zastani na tren probudila djeci osjetila i provela ih kroz svakodnevna čuda prirodnog svijeta, ova će ih blaga slikovnica pripremiti za opuštenu i mirnu noć.

Kad sunce zađe tražimo smiraj, pospremamo dojmove i događaje toga dana i spremamo se na počinak. No, kad nebom zavlada mjesec neki se tek bude: noćna družba traži hranu, društvo ili zabavu. No to ne znači da i mi trebamo ostati budni. S ovom divnom slikovnicom pozdravit ćemo se sa životinjskim i biljnim svijetom i prepustiti se divnim snovima.

Pogledaj gore,
zvijezda padalica leti kroz mrak,
jarkim svjetlom para noći zrak,
kako je divan na nebu njezin trag.Ušuškaj se, sklopi oči,
Osluškuj zvukove noći,
i čut ćeš kako kuca srce prirode
Svuda oko tebe…

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori