Ovog se tjedna u Samoboru održava najveći festival malih zanata u Hrvatskoj: Samobor Craft Festival

Ovog se tjedna u Samoboru održava najveći festival malih zanata u Hrvatskoj: Samobor Craft Festival

U samom središtu bajkovitog Samobora ovog će se tjedna održati prvo izdanje Samobor Craft FestivalaOd 21. do 24. travnja grad podno Samoborskog gorja bit će domaćin novog izložbenog događanja, ujedno i najvećeg festivala malih zanata u Hrvatskoj

Od ručno rađenog nakita do craft brodova, preko tradicionalnih igara gumi-gumi i pikulanja do ponude craft pivovara, proizvođača gina i vinarija, posjetitelji Samobora će kroz četiri dana moći uživati u spoju tradicije i urbanog.

Posveta craft kulturi diljem središta grada

Događanje nastavlja tradiciju poznatog “Samoborskog proljetnog sajma”, uz mnoštvo dodatnih sadržaja i još veći broj izlagača. Samobor Craft Festival na jednom mjestu će okupiti bogatu zanatsko-gastronomsku ponudu vrijednih i unikatnih rukotvorina te gastro užitaka, specifičnih ne samo za Samobor, već i za čitavu Hrvatsku.

Od etno nakita, lončarskih rukotvorina do craft brodova i igračaka, posjetitelji će se s ponudom moći upoznavati ugodnom šetnjom kroz središte grada, koje će pritom biti prigodno uređeno – događanje će se odvijati na mnogima omiljenim lokacijama posjetitelja grada Samobora, od Trga kralja Tomislava preko Ulice Mirka Kleščića do Trga Matice hrvatske.

Na svakom koraku bit će dostupna i brojna osvježenja, za što će brinuti domaće craft pivovare, proizvođači gina i rakija te vinarije, kao i ukusni zalogaji, od medenjaka i craft umaka do gastro proizvoda specifičnih za ovu regiju.

Zabava i za one najmlađe uz craft igračke i tradicionalne igre

Posebno mjesto na festivalu imat će i Festival igračaka iz Ivanić-Grada, koji će ovom prilikom u Samobor doći u goste te posjetitelje, posebice one najmlađe razveseliti predstavljanjem interesantnih craft igračaka i brojnih pomalo zaboravljenih igara.

S ciljem poticanja roditelja i djece da što više vremena provedu zajedno u kreativnoj igri, uz izložbu unikatnih igračaka, program će uključivati i niz radionica i igraonica, poput izrade drvenih modela građevina i drvenih igračaka te radionicu oslikavanja platnenih vrećica, a bit će organizirana i natjecanja te prezentacije tradicionalnih igara, kao što su gumi-gumi, pikulanje, polupani lončići, utrka drvenih konja…

Bogati glazbeni program predvođen prepoznatljivim imenima domaće scene

Uz cjelodnevni izložbeni i gastro program, Samobor Craft Festival će u svom premijernom izdanju na pozornici smještenoj na glavnom gradskom trgu ugostiti i respektabilna imena domaće rock, pop i hip-hop scene glazbene scene, koja će nastupiti u večernjim satima festivala.

četvrtak 21. travnja, otvorenje festivala će pripasti prepoznatljivim hip-hop imenima; Vojko V će posjetitelje podsjetiti na svoje hip-hop klasike i vrhunsku koncertnu atmosferu koju stvara tijekom nastupa. Uz njega, prvu večer će nastupiti i hip-hop heroj nove generacije, Bore Balboa, kojemu će ovo biti prvi nastup u Samoboru.

Druga večer festivala, petak 22. travnja, bit će u znaku nastupa pop-rock glazbenih imena iz južnog dijela Hrvatske; dubrovački bend Silente za ovo proljeće najavljuje novi studijski album, te će dio novih pjesama uživo predstaviti i u Samoboru, a pozornicu će dijeliti sa šibenskim bendom BluVinil.

subotu23. travnja pred publiku stižu Urban&4, koji će uživo predstaviti hvaljeni te Porin i Rock&Off nagradama okrunjen album “Lipanj, srpanj, kolovoz”, a isti dan će na festivalu nastupiti i synth-pop poslastica pocket palma.

Posljednji dan, u nedjelju 24. travnja, Samobor Craft Festival će na svojoj pozornici ugostiti kultne Pipschips&videoclips, koji će sa sobom donijeti set svojih prepoznatljivih pjesama iz kompletne karijere te skupinu Porto Morto, koji pred publiku stižu na krilima nedavne nagrade Porin za aktualni studijski album “Portopop”.

Otvorenje ovog četvrtka u poslijepodnevnim satima

U organizaciji Grada Samobora i Turističke zajednice grada Samobora, festival će posjetiteljima ponuditi upoznavanje s bogatstvom domaće zanatske i gastro ponude, u kojoj će biti naglašen njen ‘craft’ karakter, što će uključivati i praktične demonstracije te radionice za velike i male, dok će u večernjim satima uživati uz koncerte prepoznatljivih imena domaće glazbene scene. 

Svečano otvorenje Samobor Craft Festivala je u četvrtak, 21. travnja u 18 sati, nakon čega će uslijediti glazbeni program. Kroz preostale dane, festival će s izlagačkom i gastro ponudom biti otvoren od 10 sati ujutro, dok će glazbeni programi započinjati u 19 sati u petak i subotu te u 18 sati u nedjelju. Ulaz na događanje je besplatan.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori