Ovogodišnji Interliber privukao velik broj posjetitelja: Knjigoljupci, ali i izlagači zadovoljni ponudom

Ovogodišnji Interliber privukao velik broj posjetitelja: Knjigoljupci, ali i izlagači zadovoljni ponudom

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Zagreba, na Zagrebačkom Velesajmu održava se 44. međunarodni sajam knjige, poznatiji kao Interliber, odnosno platforma za promociju knjiga, pisaca, znanosti, književnosti i čitanja. Sajam se održava u paviljonima 5, 6, 7 i 7a od utorka 8. studenog, sve do nedjelje 13. studenog.

Valja napomenuti kako je ovogodišnji Interliber prvi „normalni“ Interliber nakon 2019. godine. 2020. godine Interliber je bio otkazan zbog loše epidemiološke situacije uzrokovane bolešću COVID-19, no održavao se online u sklopu web prodaje knjiga određenih knjižara i nakladničkih kuća. 2021. godine Interliber je održan na starom mjestu, no uz epidemiološke mjere i covid-potvrde. Shodno navedenome, broj posjetitelja koji protekle dane posjećuje i uživa u Interliberu, govori koliko smo ga zapravo željno iščekivali, i to u onakvom izdanju na kakvo smo navikli.

Interliber kao najveći hrvatski sajam knjiga i jedan od iznimno važnih kulturnih događaja godine, svečano je otvoren 8. studenog u 10 sati. U šest dana održavanja, imamo prilike upoznati se s ponudom najznačajnijih hrvatskih i stranih nakladnika, knjižara, ali i antikvarijata. San svakoga knjigoljupca je izaći s Interlibera sa što više povoljno ugrabljenih knjiga, pronaći određenu knjigu, časopis ili strip koji već godinama tražimo i priželjkujemo, kao i izgubiti se u moru knjiga i biti blizu tako vrijednoga bogatstva. Na nekim je štandovima ponuda što se tiče cijena bolja, negdje nešto lošija, no za svakoga je moguće pronaći nešto u okviru cijene koju si može priuštiti. Iako su i knjige sve skuplje, na Interliberu je moguće pronaći novitete iz raznih izdavačkih kuća po sniženim cijenama, dok su najpovoljnije one knjige koje su izdane prije nekoliko godina. Valja napomenuti kako se na Interliberu održavaju i promocije knjiga, paneli, stručni skupovi, radionice, čitaonice te druženja s autorima. Shodno tome, moguće je izdvojiti novitete iz dječje književnosti, radionice graffita, promociju knjige Zašto te zovu Srna Milane Vlaović i Darija Srne, upoznavanje Gorana Tribusona ili Sanje Polak, panel diskusija Budućnost izdavaštva i knjižarstva na ovim prostorima u postpandemijskim i hladnoratovskim vremenima. U sklopu Interlibera organizirani su i programi Ukrajina u fokusu te Srbija u fokusu u svrhu međukulturnoga dijaloga, očuvanja kulturne raznolikosti te promocije najnovijih djela.

Ne preostaje nam drugo, već uživati u posljednjim danima Interlibera, prigodnim popustima, mnoštvu događanja te ugostiteljskom programu! Knjige su prozor u svijet i jedna od ljepših strana života.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori