fbpx

Pajo Kanižaj: Zlatno pero hrvatske književnosti

Pajo Kanižaj: Zlatno pero hrvatske književnosti

Paji Kanižaju Đelekovec je rodno selo, a Koprivnica mu je rodni grad u kojem je živio od pete godine i završio školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je proveo većinu života. 

Bio je zlatno pero hrvatske književnosti, najpoznatiji po svojim pjesmama i prozi za djecu i mlade, pisane žargonom ili na kajkavštini.

Dobitnik je mnogih domaćih nagrada za humorističko-satiričko stvaralaštvo Zlatno Kerempuhovo pero, Zlatna sirena kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji. U Tokiju je dobio nagradu za haiku. Na Prvoj (i jedinoj) smotri poslijeratne kajkavske lirike Samobor-71 nagrađen je Zlatnom lirom, a 2012. dobio je nagradu Dubravko Horvatić za poeziju.

Otac flimskog šegrta Hlapića

Uređivao je satirični časopis Paradoks i časopis Žalac, a onda i humorističnu rubriku Semafor u novinama Studentski list, Vjesnik i Večernji list. Osim u novinama, Kanižaj jer radio i na Hrvatskog televiziji, gdje je uređivao mnoge zabavne emisije, humoristične serije, a najčešće serije upravo za djecu.

Za djecu i omladinu Pajo Kanižaj je napisao 42 slikovnice u stihu. Pisao je televizijske i radijske emisije i čak dva cjelovečernja filma. Napisao je kazališne predstave E moj Gorane, Prvi cvjetni rat, Minica i Šarabara, te scenarij za dugometražni crtani film Čudnovate zgode šegrta Hlapića prema romanu Ivane Brlić-Mažuranić.

Tričave pjesme

Njegova šesta zbirka Tričave pjesme sadrži i najbolje pjesme iz prethodnih zbirki, te najcjelovitije i najpotpunije izražava sve dijagonale, oblike i tematske krugove njegove dječje poezije.

Tričave pjesme sastoje se od 14 dijela ili ciklusa pjesama, a neki od njih su: Pjesmići, Hrvatska Domovina, Stari Mladić, Kajiku, Pjesmice, Zez, itd.

Naginjao sam se naprijed
jer sam bio vrlo radoznao
Da sam postao od kvadrata
romb na kraju sam spoznao
(Gledaš Čitaš)

Izvori:

Klementina Katic

Klementina Katic

Zaljubljenica u Vintage, Fotografiju i Putovanja, koja se u slobodno vrijeme bavi kaligrafijom (Calligraphy) i citanjem.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *