fbpx

Pčele u zimskom klupku: Obilježavanje Dana svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara u TMNT

Pčele u zimskom klupku: Obilježavanje Dana svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara u TMNT

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježit će prigodnim online predavanjem 7. prosinca u 10 sati, Dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Kako pčele zimuju, kako izgleda zimsko klupko, kakve su se sve košnice koristile na našim prostorima od davnina do danas, kao i još niz zanimljivosti o pčelama i pčelarstvu, saznat ćete u ponedjeljak, 7. prosinca 2020., tijekom online javljanja uživo iz apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla (TMNT). Predavanje profesora Kezića prenosit će se uživo na Facebook profilu TMNT-a. Predavanje će trajati 30 minuta, nakon čega će prof. Kezić odgovoriti na pitanja koja će gledatelji imati prilike postaviti na Facebook profilu Muzeja tijekom predavanja.

Od 8.12.2020. snimka predavanja bit će dostupna na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Predavač prof. dr.sc. Nikola Kezić, čitav se svoj radni vijek bavi pčelama, kao znanstvenik i  edukator. 

Profesor Kezić provest će nas odjelom Osnove poljodjelstva TMNT-a, koji je dio muzejskog postava od samog otvaranja Muzeja.

Riječ je o vizualno vrlo impresivnom postavu kojim se ukazuje na načine obrađivanja zemlje različitim napravama kroz povijest, autor kojeg je priznati hrvatski kipar Lujo Lozica.  Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, ovaj odjel obogaćen je apisarijem –  košnicama sa živim pčelama u suradnji sa tvrtkom PIP d.o.o. Život u košnici posjetitelji mogu promatrati kroz staklene stjenke košnica. Tako se u ovim hladnim mjesecima može jasno vidjeti lijepo formirano zimsko klupko pčela.

Dan 7. prosinca blagdan je svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Stoga ćemo na Facebook profilu TMNT –a, ovaj važan dan za sve pčelare,  osim spomenutim predavanjem, obilježiti  i nizom objava na temu pčela i pčelarstva te nagradnom igrom!

Prof. dr. sc. Nikola Kezić, umirovljeni je profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je bio redoviti profesor u trajnom zvanju na katedri za pčelarstvo. Osim na znanstveno-istraživačkom polju, profesor Kezić istaknuo se na polju popularizacije znanosti. Posljednjih deset godina vodi inkluzivnu školu za pčelare u koju su uključene osobe s invaliditetom. Član je znanstvenog vijeća CTRO-HCR, EURBEE, Research network for Sustainable Bee Breeding. Redovni je član Akademije poljoprivrednih znanosti. Član je  međunarodnog časopisa Journal of Central European Agriculture. čiji je nekadašnji glavni urednik. Profesor Kezić objavio je niz znanstvenih i stručnih radova te više knjiga  na temu pčelarstva. Odlikovan je Redom hrvatskog pletera.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori