fbpx

Petar Zoranić: Autor prvog hrvatskog romana

Petar Zoranić: Autor prvog hrvatskog romana

Nanese li vas put u zagrebačko naselje (kvart) Botinec primijetit ćete neobične nazive tamošnjih ulica. Naime, njegove ulice nazvane su po junacima i djelima iz hrvatske književnosti, primjerice Ulica Velog Jože, Ulica Pere Kvržice, Ulica Šegrta Hlapića, Zlatarova Zlata, Dunda Maroja itd. Pomislit ćete da ste se našli u pripovijetci, bajki ili romanu. Jedna od tih ulica je i Ulica Zoranićevih Planina. Ona u Botincu spaja Brezovičku cestu s Ulicom Zlatareva Zlata te sa sjeverne strane ima odvojak koji je slijepa ulica. Južno od tog odvojka nalazi se skretanje u Ulicu Marulićeve Judite. No, zastanimo na tren i prisjetimo se tko je Zoranić i o čemu govore njegove Planine.

Petar Zoranić Ninjanin

Hrvatski književnik Petar Zoranić rodio se oko 1508. godine u Zadru. Potomak je ninskog ogranka plemićke obitelji podrijetlom iz Like. Podaci o njegovu životu vrlo su šturi, a prvi pouzdaniji podatak o njegovom životu potječe iz 1531. godine kada se navodi kao ninski notar, pravnik i sudski pisar pa je za pretpostaviti da je imao pravnu naobrazbu. Zadnji pisani podatak o njemu je iz 1543. godine dok točna godina njegove smrti nije poznata. Zna se da je umro prije 1569. godine kada je u Veneciji tiskano njegovo najpoznatije djelo, roman Planine.

Petar Zoranić Ninjanin u djelu Planine piše o postanku imena Nin: asirski kralj Nino osnovao je u Dalmaciji grad i…

Gepostet von Cropix photo service Hanza media doo am Sonntag, 25. August 2019

Osim Planina poznato je da je napisao djela Ljubavni lov i Vilenica, no o njima ne znamo ništa osim da su postojala i koji im je bio naslov. Zahvaljujući njegovom radu Zadar se, uz Hvar, Korčulu, Split i Dubrovnik, promaknuo u jedan od značajnih središta hrvatske renesansne književnosti i umjetnosti.

Planine – roman pisan u prozi i stihu

Zasigurno ste u srednjoj školi čitali ili čuli za Zoranićeve Planine, no koliko se sjećate o njihovoj radnji i/ili značaju za našu književnu baštinu i povijest? Slijedi podsjetnik.

O Zoranićevim Planinama poslušajte od 2:20 min.

Dakle, Planine su pastirsko-alegorijski roman pisan je u prozi i stihovima koji govori o pjesnikovom izmišljenom putovanju po hrvatskim planinama na koje odlazi kako bi zaboravio nesretnu ljubav. Putovanje započinje u Ninu iz kojeg pjesnik morem ide do Starigrada pod Velebitom, a potom Paklenicom, preko Velebita pa do Like prema Dinari, da bi se rijekom Krkom spustio do Šibenika i otuda morem natrag do Nina.

Iako ima elemente putopisa, glavna ideja djela je domoljubna jer Zoranić opisuje svoju domovinu te govori o nesreći svoga naroda uslijed turske provale. Cilj njegova djela jest pobuditi kod svojih sunarodnjaka ljubav prema rodnom kraju, prema hrvatskom jeziku, domovini i prema hrvatskom narodu. Zoranić je djelo posvetio svom učitelju ninskom kanoniku Matiji Matijeviću, a u završnom dijelu Planina  spominje i ninskog biskupa Juraja Divnića, kojeg je također cijenio u svom životu.

Jedno, ali vrijedno

Iako je poznata radnja samo jednog njegovog djela, Petar Zoranić je najznačajniji književnik zadarske renesansne književnosti i autor prvog fikcionalnog pripovjednog djela. Njemu u čast Ninjani su 2008. godine uredili spomen park obilježavajući 500. obljetnicu njegova rođenja. Isto tako svoje posjetitelje na organiziranim izletima vode putevima opisanim u njegovom romanu Planine.

Spomen park Petru Zoraniću u Ninu
izvor: nin.hr

Izvori:

Digitalne zbirke NSK

enciklopedija.hr

nin.hr

Radoslav Katičić, „Petar Zoranić u hrvatskoj kulturi“, Kolo, 3-4, 2009.

Nikolina Solić

Završila sam diplomski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Volim istraživati kulturnu, žensku i socijalnu povijest grada Zagreba, kazalište, književnost i gastropovijest. Velik sam obožavetelj vintage odjeće, nakita i starih kuharica.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *