Po prvi put hrvatskoj javnosti bit će predstavljen cjelokupan opus iznimnog makedonskog ilustratora Vaneta Kosturanova

Po prvi put hrvatskoj javnosti bit će predstavljen cjelokupan opus iznimnog makedonskog ilustratora Vaneta Kosturanova

U tjednu od 25. do 29. listopada 2021. u sklopu Festivala knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! po prvi put hrvatskoj javnosti bit će predstavljen cjelovit uvid u bogat, nevjerojatno magičan i krajnje istančan svijet ilustracija iznimnog makedonskog autora Vaneta Kosturanova.

Samostalna izložba pod nazivom Svijet inspiriran i nesputan stvarnošću obuhvaća selekciju ilustracija iz autorovih autorskih slikovnica kao i slikovnica nastalih u suradnji s drugim autorima (Danijela Pavlek, Ana Đokić, Ema Pongrašić, Biljana S. Crvenkovska). Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline i održat će se istovremeno na tri različite lokacije u Zagrebu: Knjižnica i čitaonica Bogdana OgrizovićaGalerija VN Knjižnica Kajfešov brijeg. U izlogu Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića posjetitelji će se moći kroz uvodno predstavljanje upoznati s bogatim i raznovrsnim djelovanjem Vaneta Kosturanova, dok će u Galeriji VN biti izložena selekcija ilustracija iz autorskih slikovnica Vane Kosturanova (Zvjezdano dijete, Djevojčica i medo i Djevojčica i grad). U Knjižnici Kajfešov brijeg bit će predstavljen izbor ilustracija iz slikovnica nastalih u suradnji s drugim autorima uz koje će posjetitelji moći otkriti i kakvo je bilo iskustvo suradnje pisaca s Vanetom Konsturanovom.

Izložbe u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Knjižnici Kajfešov brijeg moći će se pogledati od ponedjeljka 25. listopada u radnom vremenu knjižnica, dok će svečano otvorenje izložbe u Galeriji VN biti održano u utorak 26. listopada s početkom u 19 sati. Na otvorenju će biti prisutan autor Vane Kosturanov, autorica i umjetnička voditeljica Festivala PAZI, KNJIGA! Ana Đokić i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

U sklopu izložbe održat će se i popratni edukativni sadržaji. U srijedu 27. listopada dogovoren je susret Vaneta Kosturanova  i učenika 2. razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji će doći u pratnji svoje profesorice Nikoline Punjek Duđak na izložbi u Knjižnici Kajfešov brijeg. Učenici će imati jedinstvenu priliku upoznati se s autorom i njegovim djelovanjem kroz razgovor s umjetnikom, dok će u četvrtak  28. listopada studenti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti zajedno sa svojim profesorom Svjetlanom Junakovićem posjetiti izložbu u Galeriji VN u kojoj se održati razgovor s umjetnikom. Oba susreta tj. razgovora učenika i studenata s umjetnikom Vanetom Kosturanovom moderirat će kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Organizatori izložbe su Knjiga u centru i Kreativna mreža, a pokrovitelji izložbe su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

FOTO: PR

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori