Pobjednica Natječaja za suvremeni dramski tekst mlada je pjesnikinja Monika Herceg

Pobjednica Natječaja za suvremeni dramski tekst mlada je pjesnikinja Monika Herceg

Među 166 pristiglih dramskih tekstova na Natječaj za suvremeni dramski tekst što ga je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo u studenome 2019. godine, kako je svečano obznanjeno u srijedu na konferenciji za medije, najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg Gdje se kupuju nježnosti. Ta je drama proglašena najboljom jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

Tijekom perioda pauze svijeta, a moguće je da bi se to da nije bilo tog prisilnog zaustavljanja, sve dogodilo značajno kasnije, otkrila sam čitajući neke suvremene autore dramu kao novu ljubav. Zaista sam se zaljubila u dramu, kao i prije u poeziju, izvan pameti i počela i pisati. Uvijek kad čovjek pronađe neku novu ljubav, to je već samo po sebi veliko veselje, a još ako se dogode ovakve prilike da ta ljubav može odmah zaživjeti na pozornici, onda je možda riječ i o čudu. U svakom slučaju, čini mi se da je ovo priča koja se tiče mnogih naših odrastanja, naših povijesti jer ona je borba i za goli život i za ljubav, za jednakost, za naše bolje budućnosti, i drago mi  je da će igrati baš u HNK-u, samom živućem srcu drame.

Monika Herceg

Natječaj za suvremeni dramski tekst prvi je natječaj takve vrste u HNK u Zagrebu nakon 1969. godine

Dramaturginja Mirna Rustemović rekla je kako su tekstovi bili tematski, stilski i poetički različiti, a sam odabir vrlo težak.

Bilo je vrlo teško izdvojiti u uži izbor 10 tekstova. Monika Herceg je originalna autorica, glas koji ne pripada nikakvoj grupi. Ona je prije svega pjesnikinja u onomu gordom smislu, arogantno avangardnom, ne kao osoba nego kao pjesnik. Monika smatra da se ovaj svijet i društvo mogu promijeniti i da ih jezik može promijeniti, te je nastavljačica jedne dugačke linije pjesnika koji su to činili.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan

Intendantica Dubravka Vrgoč zadovoljna je odazivom pisaca različitih generacija i opredjeljenja.

Osobito veseli što je bilo vrlo mnogo mladih pisaca, što govori o budućnosti  teatra, i zahvalni smo svakoj osobi koja se prijavila na natječaj.

Dubravka Vrgoč

Dio monologa iz pobjedničke drame čitale su glumice Jadranka Đokić, Ksenija Marinković i Darija Lorenci Flatz. Drama Gdje se kupuju nježnosti  Monike Herceg planira se izvesti na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2021. godine.

FOTO: Mara Bratoš

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori