Počele su probe u HNK-u: Uskoro će sve biti spremno za novu kazališnu sezonu, a evo i što vas u njoj čeka

Počele su probe u HNK-u: Uskoro će sve biti spremno za novu kazališnu sezonu, a evo i što vas u njoj čeka

Prvi dan(i) u kazalištu…

Atmosfera u kazalištu se zahuktava, počele su probe, proces stvaranja novih predstava je započeo a Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu broji dane do svečanoga početka nove sezone Opernim gala koncertom  i prvih ovosezonskih premijera, Molierèove drame Don Juan i Verdijeve opere Nabucco.

U dramskoj pokusnoj dvorani redatelj predstave i glumački ansambl počeli su čitače probe za prvu ovosezonsku premijeru Hrvatskoga narodnog kazališta, Molièrova Don Juana koja će biti izvedena 8. listopada. U režiji Dejana Projkovskoga, jednoga od vodećih redatelja u regiji i gosta iz Sjeverne Makedonije, lik Don Juana će utjeloviti  Igor Kovač, lik Donne Elvire Iva Mihalić uz brojni glumački ansambl Drame i autorski tim.

Molièreov Don Juan nikada do sada nije bio izveden  u našoj najvećoj kazališnoj kući te će svoje prvo uprizorenje doživjeti kao velika dramska ansambl predstava upravo u godini obilježavanja 400-te obljetnice autorova rođenja, koja se obilježava diljem svijeta.

Na pozornici svaki dan vrijedno uvježbava i ansambl Opere pripremajući se za premijeru Verdijeva Nabucca pod ravnanjem  Piera Giorgia Morandija, koji će režirati jedan od ponajboljih opernih redatelja današnjice Giancarlo del Monaco. Skoro četrdeset godina poslije posljednjega premijernog izvođenja Nabucca, nova premijera na sceni zagrebačke Opere bit će izvedena 28. listopada.

Usporedno s probama za nadolazeće premijere, orkestar Opere uvježbava i  jedno od najboljih djela slavenske komične operne literature, Gotovčeva Eru s onoga svijeta za izvedbe planirane u listopadu. Ero s onoga svijeta ove je godine obilježio 30 godina kontinuirana izvođenja od premijere 9. svibnja 1992. godine u režiji Krešimira Dolenčića.

Svečani početak nove sezone Opernim gala koncertom 18. rujna pod ravnanjem maestra Ivana Repušića uz nastup članova opernoga ansambla; solista, Orkestra i Zbora, obilježit će i nastup Piotra Beczałe, tenora  iznimne međunarodne karijere koji već više od dva desetljeća nastupa na najznačajnijim svjetskim opernim i koncertnim pozornicama. Bit će to uzbudljiva operna poslastica čiji je program sastavljen od djela Vatroslava Lisinskoga, Giacoma Puccinija, Giuseppea Verdija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Vincenza Bellinija, Charlesa Gounoda i drugih domaćih i svjetskih autora.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu želi svima sretan i uspješan početak nove sezone!

Foto: Mara Bratoš

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori