Podcast

Podcast

Najzanimljivije osobe iz svijeta glazbe, likovne umjetnosti, kazališta, filma i književnosti čekaju vas u podcastu Beli Zagreb Grad. Otkrijte brojne zanimljivosti, nasmijte se i saznajte s kakvim se sve izazovima susreću umjetnici i kulturnjaci.

Beli Zagreb Grad podcast #01: Josipa Šiklić – Purgerica koja o Zagrebu zna više od samih Zagrepčana

Imenom i prezimenom Josipa Šiklić, rođenjem i srcem Istrijanka, a mjestom stanovanja i drugom polovicom srca u posljednjih 18 godina – Zagrepčanka. Svima poznatija kao omiljena Purgerica, koja se vješto pretvara iz Kontese Nere u Crnu kraljicu i iz Crne kraljice u Kradljivicu vremena, otkriva kako je spojila nekoliko svojih strasti u posao od kojeg danas živi. Zašto je umjesto prosvjete izabrala turizam? Zašto u samoći nastaju najbolje ideje? Kako pamti tolike povijesne podatke? Kako djeci približiti povijest i čitanje lektira? Kako je nastala omiljena tura na hrvatskom i engleskom jeziku “Grič priča priču”? Zašto neke ture održava u kasnim noćnim satima? Kakav je Zagreb u kakvom bi voljela živjeti? Kome sve treba dati priliku upravo u vremenima koronavirusa i zašto određene projekte treba iz centra preseliti u druge kvartove otkriva u prvoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad.

Beli Zagreb Grad podcast #02: Sonja Švec Španjol – Nezavisna kustosica u svijetu likovne umjetnosti

Sonja Švec Španjol diplomirana je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, diplomirana muzeologinja, nezavisna kustosica, urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt i urednica emisije KolibriS. Jesu li kultura i umjetnost dovoljno zastupljeni u hrvatskim medijima? Radi li Ministarstvo kulture i medijima sve potrebno kako bi olakšali umjetnicima i kulturnjacima? Što to uopće radi nezavisni kustos i na koji način bira angažmane? Kada i kako stigne uređivati portal o umjetnosti i emisiju o kulturi i umjetnosti – i to sve pro bono – saznajte u drugoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad.

Beli Zagreb Grad podcast #03: Pava Ćorić – Mostarska kantautorica sa zagrebačkom adresom

Ponekad riječi nisu dovoljne – uvodni je stih iz pjesme “Ponekad”, mlade kantautorice iz Mostara, Pave Ćorić. Ponekad riječi nisu dovoljne da bismo opisali razinu pozitivne energije kojom zrači ova mlada Mostarka. Kako je bilo odrastati u glazbenoj obitelji? Jesu li se susjedi tužili na buku? Zbog čega za duhovnu glazbu u javnom prostoru nema previše mjesta? Što misli o stanju na hrvatskoj glazbenoj sceni? Što je najgore što se može dogoditi jednom glazbeniku? Čime se sve bavila prije nego što se priključila Vinku Ćemerašu i postala dio Talvi Tuulija? Kada je i kako nastao njezin prvi singl “Ponekad” i kako se osjećala prilikom potpisivanja ugovora za najveću izdavačku kuću u Hrvatskoj, Croatiu Records, saznajte u trećoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad.

Beli Zagreb Grad podcast #04: Antonino Šimić – Što rade glazbeni producenti i zašto su potplaćeni?

Antonino Šimić, Makaranin sa zagrebačkom adresom, jedan je od najperspektivnijih domaćih producenata, utemeljitelj je i voditelj zagrebačkog Greenwood Studija. Koji je prvi instrument koji je naučio svirati? Kako su se na njegovom reportoaru u jednom trenutku našli Eminem, Thompson, Metallica i Azra? Zašto je trčao za Draženom Zečićem u Makarskoj? Kako je kao student započeo suradnju sa Srđanom Sekulovićem Skanskijem na albumu “Ćiribu Ćiriba” Psihomodo Popa? Jesu li glazbene nagrade pravedno dodijeljene? Kako izgleda jedan radni dan u životu glazbenog producenta? Je li očekivao toliki uspjeh “Apaša” grupe BluVinil? Sluša li streaming servise ili pak više naginje k pločama? Hoće li uskoro na hrvatskoj glazbenoj sceni doći do potpunog obrata i s kime bi s hrvatske glazbene scene želio surađivati doznajte u četvrtoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad.

Beli Zagreb Grad podcast #05: Barbara Suhodolčan – Operna pjevačica u svijetu pop glazbe

Barbara Suhodolčan poznata je hrvatska sopranistica i pjevačica pop glazbe. Kći je pjevača, skladatelja, glazbenog producenta, utemeljitelja i člana popularnog Kvarteta Gubec, Rajka Suhodolčana. Godinama nastupa na mnogim tradicionalnim festivalima (Zagreb Classic, Božić u Ciboni, Krapinski festival, Zagrebačke ljetne večeri, Zagrebački vremeplov). Od 2013. godine članica je, solistica i vokalna pedagoginja renesansnog ansambla „Marco Polo“ s kojim nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu. Od 2017. godine kao vanjska suradnica Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske pjeva prigodom obilježavanja velikih državnih praznika i obljetnica te u suradnji s njima održava i solističke koncerte u kojima spaja klasičnu glazbu, opere i operete, mjuzikl, jazz i crossover. Kako je bilo odrastati u glazbenoj obitelji? Kakva je percepcija opere na hrvatskoj glazbenoj sceni? Što znači biti samostalni umjetnik i koje su prednosti i nedostaci takve vrste rada? Zašto je nastup u Kninu na 25. obljetnici Oluje bio toliko poseban? Zašto bismo trebali više poštovati Kineze? Zbog čega fizički izgled ponekad odigra krucijalnu ulogu na opernim audicijama? Zašto je snimala spot na -2 stupnja bosih nogu i u ljetnoj haljinici? Kome s hrvatske glazbene scene treba dati puno više medijskog prostora? Imaju li Zagorci problema s alkoholom i jesu li Dalmatinci stvarno lijeni saznajte u petoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad.

Beli Zagreb Grad podcast #06: Vinko Ćemeraš – Moj život nakon The Voicea

Vinko Ćemeraš pobjedom u popularnom showu The Voice Hrvatska krenuo je graditi teren na domaćoj glazbenoj sceni pod mentorstvom Davora Gopca. Snimke njegovih nastupa uživo koje broje milijunske preglede nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Zahvaljujući glasovima publike, Vinko Ćemeraš natjecao se i za prestižnu titulu hita godine za nagradu Cesarica. Osvojio je kipić za ožujak 2020., za svoju izvedbu pjesme “Pelin i med”. Nedugo zatim, predstavio je publici i svoj bend Talvi Tuuli, kao i album prvijenac “Na putu”. Album je ostavio pozitivne dojmove i među publikom i među glazbenom kritikom, dosegnuo Top listu najprodavanijih domaćih izdanja, te je Vinku Ćemerašu & Talvi Tuuli priskrbio i dvije nominacije za nagradu Porin! Naime, skupina je s albumom nominirana u kategoriji “Najbolji album rock glazbe” dok je sam bend ostvario i nominaciju u kategoriji “Novi izvođač godine”! Također, Vinko Ćemeraš je ostvario i nominacije za dvije medijski priznate nagrade, onu za “Zlatni studio” te za “Večernjakova ružu”. U novoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad saznajte kako je Vinko od skromnog i sramežljivog mladića iz Čapljine postao mladić koji puni koncertne dvorane. Saznajte i u kojim je bendovima svirao prije samog Talvi Tuulija? Što je radio na satu glazbene kulture? Koja je prva pjesma koju je izveo pred publikom? Zašto je na predaudiciji za The Voice bio sretniji nego u samom finalu? Što nas čeka na njihovom novom albumu i brojne, brojne druge zanimljivosti.

Beli Zagreb Grad podcast #07: Matej Nakić – Ujutro psiholog, navečer jedan od Apaša

Najbrže rastući domaći pop rock bend, šibenski BluVinil je prvim autorskim albumom “Apaši” uhvatio nominaciju za Rock&Off nagradu za Veliki prasak, a s istoimenom pjesmom zacementirao su svoju poziciju u radijskom eteru. Krajem svibnja ove godine idu korak dalje i objavljuju “Heroje”, pjesmu koja je svojevrsan uvod u drugi studijski album. U novoj epizodi podcasta saznajte kako zbog čega se Šibenik rapidno razvija unazad nekoliko godina? Kako je uopće izgledalo odrastanje u Šibeniku? Koliko je nakon cover bendova teško stati na pozornicu i svirati autorske pjesme? Kako je uopće nastao tekst “Apaša”? Koju pjesmu publika posebno traži na koncertima? Što najviše cijene kod suradnika i brojne druge detalje donosi nam frontmen benda BluVinil, po struci psiholog, Matej Nakić.

Beli Zagreb Grad podcast #08: Đuro Ravenšćak – Stvarno stanje duhovne glazbene scene u Hrvatskoj

Đuro Ravenšćak je multitalentirani glazbenik i producent koji dolazi iz Dugog Sela, a svoj prvi singl predstavio je još početkom 2020. kada je ostvario suradnju s Gordanom Marković. Potpisivanjem ugovora za Croatiu Records službeno je započeo glazbeno putovanje. Osim kantautorskog stvaralaštva, Đuro je poznat i po angažmanu na jednom od najprodavanijih albuma duhovne glazbe na Balkanu, “U tvojim rukama”, fra Marina Karačića, ali i kao autor stihova brojnih ljubavnih pjesama uz koje mnogi uplovljavaju u bračne vode, poput “Ne mogu odoljeti” i “Slavimo ljubav”, Stjepana Lacha. Zbog čega sve više autora radije prevodi duhovnu glazbu, nego što je stvara? Zašto najprodavaniji albumi duhovne glazbe nikada nisu na top listi? Zbog čega koncerti duhovne glazbe pune Arenu i druge koncertne dvorane, a nikad ne završe na radio postajama saznajte u novoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad.

Beli Zagreb Grad podcast #9: Antonella Šantek – Ulična umjetnica koja pomaže beskućnicima

Antonella Šantek autorica je projekta “Lutajuća knjiga”, velika humanitarka i aktivistica. Iako za sebe kaže da je obična i jednostavna djevojka, njezina djela govore više od riječi. Oslikavajući raspadnute stranice starih knjiga u sklopu projekta “Lutajuća knjiga” razveseljava brojne Zagrepčane, a prije deset godina, nakon što je upoznala Milu Mrvalja, koji je tada bio beskućnik i s kojim je postala jako dobra prijateljica osnovala je udrugu ‘Fajter’ za pomoć beskućnicima. S kojim su se sve izazovima u Fajteru susreli? Zbog čega je toliko kompliciran proces dobivanja osobne iskaznice za beskućnike i tko ga uporno koči? Na koji način možemo pomoći beskućnicima? Zašto je volontiranje toliko bitno? Kako nastaju “Lutajuće knjige”? Kako joj je samoća pomogla u radu na sebi i brojne druge zanimljivosti otkrijte u devetoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad.

Beli Zagreb Grad podcast #10: Marin Pavelić – 24 su mu godine, a iza sebe ima preko 50 filmova

Glumac, scenarist, snimatelj, montažer, novinar i komunikolog – sve je to Marin Pavelić. Od stop-motion lego filmova i VFX vizualnih efekata do osnivanja Mendax Filmsa i prvih nagrada na državnim filmskim natjecanjima. Na Reviji studentskog filma s “Underground Monopolyjem” osvojili su nagradu publike za najbolji studentski kratkiš, a “Cedevita 2” im je na Filmskom festivalu smijeha donijela nagradu publike i drugo mjesto za najbolji film u domaćoj kategoriji. Kako je jedna šačica Jaskanaca s nula kuna u džepu napravila tako dobre filmove? Zašto im je policija kucala na vrata tijekom snimanja? Zbog čega se odlučio na komunikologiju i tko je danas primjer dobrog novinarstva? O čemu se radi u “Glauku” i tko su mu filmaški uzori otkriva u desetoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad.

Beli Zagreb Grad podcast #11: Vincent Šepić – Neki novi klinci na pop-rock sceni

Domaća scena početkom je ove godine postala obogaćena za šest mladih glazbenika okupljenih u bend Zo koji čine Vincent Šepić (vokal i gitara), Ante Eterović (gitara), Damjan Grubić (trombon), Daria Reba (klavijature), Josip Katić (bas gitara) te Antonio Strižić (bubnjevi). Predstavili su se prvim singlom “Poslovan lik” koji je samo uvod u njihovo prvo službeno studijsko izdanje pod palicom diskografske kuće RTL Music. Što hrvatskoj glazbenoj sceni ima reć ova družina? Kako se dogodio obrat na splitskoj glazbenoj sceni i hoće li uskoro doći do obrata na hrvatskoj glazbenoj sceni otkriva nam frontmen Vincent Šepić.

Beli Zagreb Grad podcast #12: Ivan Bjeković – Crnogorski glazbenik kojeg nazivaju “novim Šobićem”

Ujutro pravnik, popodne fitness trener, a navečer glazbenik. Sve je to Ivan Bjeković koji je prije samo nekoliko tjedana objavio svoj prvi album – “Dosta je”. Ivan Bjeković rođen je i odrastao u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu te stekao diplomu na Pravnom fakultetu. Uz pravničku diplomu, certificirani je trener, ali i kantautor. Kako Ivan iz pravničkog odjela na dnevnoj bazi uskače u fitness trenirku te poslije toga uzima gitaru? Zašto je karijeru odlučio graditi van granica Crne Gore? Što radi u Hrvatskoj i kako gleda na hrvatsku glazbenu scenu, saznajte u nastavku.

Beli Zagreb Grad podcast #13: Sandro Slavnić – Autor jedne od najtraženijih knjiga na Balkanu

Sandro Slavnić, na Instagramu poznatiji kao @sandrotellingstories, najvjernijim pratiteljima poznatiji kao ‘Roki’, 30-godišnji je pisac, kreativac i umjetnička duša čiji je književni prvijenac ‘Na tezgi godišnjih doba’ trenutno jedno od najtraženijih štiva na području bivše države. Kako je nastao profil koji trenutno broji više od 167.000 pratitelja? Kako je izgledalo njegovo djetinjstvo? Koju bi supermoć volio imati? Što se najviše klikalo u njegovom tekstu ‘30 stvari koje možeš raditi u izolaciji’? Kako se osjeća kada vidi da je netko njegove riječi istetovirao? Što najviše voli raditi za blagdane te s kim bi iz cjelokupne ljudske povijesti volio sjesti za stol otkriva u specijalnoj božićnoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad.

Beli Zagreb Grad podcast #14: Ivan Tominac – Što je danas kvalitetno novinarstvo

Ivan Tominac student je marketinga, novinar, kreativac i aktivist. Zaljubljenik u pisanu riječ. Prije samo nekoliko tjedana proglašen je najboljim mladim gospodarskim novinarom do 29. godina. Prošle je godine, uz kolegicu Maju Krištafor sudjelovalo čak na četiri natjecanja, a pokupili su i vrijedne nagrade. Njihov projekt “Moj validitet” jedan je od pobjedničkih na natječaju ‘Moja Inicijativa’ u organizaciji Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, a u sklopu projekta Social Innovators. “Moj validitet” je projekt čiji je cilj destigmatizacija osoba s invaliditetom. Kampanjom na društvenim mrežema i izložbom žele priču okrenuti u smjeru “validitet je IN”. Cilj je ponuditi novu perspektivu i stvorenim sadržajem naglasak staviti na mogućnosti svakog pojedinca, a ne dijagnoze koje su osobama s invaliditetom nerijetko breme i najveći dio njihova identiteta u očima društva. Kako im mi kao društvo u tome možemo pomoći? Koliko je volontiranje bitno za osobni razvoj? Što bi promijenio na intervjuima za posao i je li donio kakve novogodišnje odluke saznajte u posljednjoj epizodi podcasta Beli Zagreb Grad za 2021. godinu.

Beli Zagreb Grad podcast #15: Matej Mudrovčić: Bivši odbojkaš u svijetu glazbe

Matej Mudrovčić Mudri bivši je odbojkaš zagrebačke Mladosti, magistar ekonomije i kantautor. Nakon nekoliko godina aktivnog pjevanja i sviranja obrada u brojnim aranžmanima i sastavima , autorski rad njegov je iskorak u nepoznato. Iza njega je nekoliko singlova: “Pitanja”, “Knjiga ljubavi”, “Piči po svom”, “Djede mraze”, ali i obrada – “Plešem sam” i “Jugo”. Koliko je danas za svakog glazbenika danas bitan PR? Koliko je opasno težiti savršenstvu u bilo kojem poslu? Planira li se više ikada vratiti odbojci? Što je zajedničko glazbi i sportu otkriva u 15. epizodi podcasta.